måndag 4 augusti 2008

Mobilt bredband

Under sommaren har jag funderat på att skaffa mobilt bredband för att slippa de långsamma uppkopplingarna över ett gammaldags telefonmodem här på landet. När jag har velat blogga lite grand så har det gått så långsamt att ladda upp bilder att det blir lika dyrt som att skaffa mobilt bredband. Jag talade därför med både Telia och 3 i Norrköping nyligen och sa att jag ville pröva deras mobila bredband för att se om jag hade tillräcklig mottagning i sommarhuset för att det skulle vara värt att betala för deras tjänster. Men inget av dessa pissföretag ger någon möjlighet till detta utan tror att jag är så korkad att jag köper deras tjänster utan att i förväg veta hur bra de fungerar. 3 låter köpet gå tillbaka endast om man inte har någon mottagning alls.

Efter att det visade sig att en gäst hos oss hade full 3G-mottagning på sin mobiltelefon (vilket jag inte har med mitt Telia-abonnemang, trots att Telias 3G-mast står ungefär 500 meter från huset) kollade jag upp Telenors erbjudande om mobilt bredband. Det visar sig att Telenor erbjuder en 2 månaders nöjd-kund-garanti under vilken man kan utvärdera uppkopplingen. Det är generöst! Dessutom slapp vi anslutningsavgiften eftersom L bytte ut sitt dyra Tele2/Comvik kontantkortsabonnemang mot ett Telenor-abonnemang och fick en bra mobiltelefon på köpet. Dessutom är 3G-modemet gratis och månadsavgiften på 199 kronor behöver vi inte börja betala förrän efter årsskiftet.

Än så länge fungerar det mycket bra förutom att uppkopplingen går ner efter en stunds inaktivitet, men jag vet ännu inte om det beror på Telenor, eller på operativsystemet Vista eller på någon energisparfunktion i datorn eller säkerhetsprogramvaran. Jag uppdaterar det här inlägget om jag hittar en lösning på problemet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Nu får det faktiskt vara nog med allt det där landlevandet ;).

  SvaraRadera
 2. Är detta ett inlägg i debatten om det positiva med statligt ägda telekomföretag? (:

  SvaraRadera
 3. jättekul att du är tillbaka i på världsnätet igen. Vi har hela sommaren saknat grundliga redogörelser för vad ni äter, och hur era grönsaker tar sig i sängarna.
  kb

  SvaraRadera
 4. Ett budgetalternativ operatörerna inte gör reklam för men som fungerar utmärkt för mig fast pris på datatrafik, 3g-telefonen och blåtandskoppling till datorn. Kräver väl lite mer pill än 3g-modembredbandet, men man slipper de långa bindningstiderna och kan därmed ha mobilt "bredband" bara på sommaren eller när man nu behöver det.

  På tele2 kostar fast pris data 99 i månaden. På telia 199. På telenor har jag ingen aning, men de borde väl ha ngt liknande. Bonus är ju att slippa datatrafikkostnader på mobilen.

  Jag landar oftast på mellan 20-40 kb / sek med min gamla 3g-mobil som saknar stöd för turbo-3g-protokollet. Det räcker för mig.

  Något som man oxå ska tänka på är (förutom bindningstiden) att flera operatörer har en klausul i sina avtal om att de kan strypa banbredden till typ 0 om man nyttjar mer än 5 gb per månad.

  SvaraRadera
 5. Morpheo: nej, det är mer ett inlägg om följderna av bristen på konsumentmakt och reglering av marknaden inom telekomområdet.

  Petter: tack för tilläggsinformationen. Den lösningen skulle jag ha nöjt mig med om inte min mobil betalades av arbetsgivaren som bett oss låta bli att använda den på det viset, eftersom vår typ av abonnemang kostar kring 24 kr per nedladdad mb om jag inte minns fel.

  KB: tack för extra skuld och dåligt samvete. Som du ser ger det resultat.

  SvaraRadera