söndag 24 augusti 2008

Cèpe (Charles-Jean), en masse

Jo, det verkar sannerligen vara ett Karl-Johan-år i år. I går samlade vi in fyra kg blandad svamp. Mest Karl-Johan och andra soppar, men också lite kantareller, smörsopp och citrongul slemskivling som jag just lärt mig känna igen. Den sistnämnda var lite för slemmig för L:s smak. Jag måste smaka igen. Det blev blandad svamp med äggröra till lunch.


Och så blev det min första egenodlade kronärtskocka till middag. Den var sublimt god med bara smör till.

I bakgrunden ses våra Transparent Blanche hänga. De skördade vi idag och tog hem för att transformera till paj, gissar jag.

Min majs blommar och jag antar att det är lite för sent för att den ska hinna bli klar innan första frosten. Jag har aldrig odlat majs förut.


Idag på väg till ödetomten för att plocka plommon hittade vi ytterligare fyra kilo Karl-Johan. Den här gången plockade vi bara de yngsta, finaste exemplaren. Trots det har vi suttit och rensat och skurit tills nu. Lite har jag förvällt i deras egen svett. Den finaste resten har vi skurit upp tunnt för att torka i tvättstugans torkrum i morgon. Mycket åt vi med pasta till middag.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

9 kommentarer:

  1. Sätt nu inte L på att rensa all KarlJohan. Jag minns en sommar när det blev mycket plockat av annan gröda och L fick rensa själv ;).

    Ni kan ju nöja er med att rensa, dela och torka i ugnen. När man re-konstituerar dem så blir de helt okej. Tycker man inte det så kan man "bara" använda de som smakgivare som man sedan fiskar upp.

    Man kan flaga i matberedaren också om man så vill, skiva alltså.

    Grattis till kronärtsskockan :)

    SvaraRadera
  2. "Nedsmältning" svamp.
    Jag använder mikron.
    Min största salladsskål rymmer 2 kg skuren svamp. På med lock. Kör 10 min. Tar ut, rör runt. In i mikron igen 5-8 min.
    Häll upp i långpanna för avsvalning.
    In med nästa omgång svamp i mikron.

    Är det jordärtskockor Du har på gång bakom majsen?

    SvaraRadera
  3. Jessika: Vi rensade tillsammans. Allt kan inte jag göra själv, så L får sköta mer av sådant som gravida med jättemagar kan göra. Det gör tyvärr att uppdelningen blir mer trist könstraditionell. Jag klipper gräset. Li diskar. Svamprensning är ok gravidsyssla.

    Att torka i ugnen går inte med vår gasspis, ety den blir för varm. Svamp ska inte torkas i högre värme än 50 grader.

    Örjan: Tack för tips. Vi har dock ingen mikrovågsugn. Det är inte så jobbigt att koka ur i kastrull heller och det tar också 10 minuter.

    Jo det är några jordärtskockor i bakgrunden på bilden. Jag ser dem som ogräs i det landet och har försökt bli av med dem. Det kommer alltid upp några ändå. Det ger mig ångest att det alltid finns en massa jordärtskockor som jag borde ta hand om. De är väldigt tråkiga att rensa, tycker jag.

    SvaraRadera
  4. Nej, jag menade inte att du ska göra allt. Jag tänkte på en omgång nässelrensning ;) fast då var L å andra sidan inte gravid men jag är helt säker på att ni har delat upp det så att ni är nöjda båda två :).
    Jordärtskockor... De kunde du teleportera hit - jag gillar jordärtskockor stenhårt :).

    SvaraRadera
  5. Hade jag en teleportör bodde jag permanent på landet, punkt punkt punkt

    SvaraRadera
  6. Har du dragit bort slemmet från slemskivlingen :-)) Annars är de nog inget vidare... God svamp annars, som många missar.

    Jag har oxå majs för första gången, men jag är osäker på om det verkligen blir något av den. Det är popcorn-majs, som skulle glädja barnen tänkte jag!

    SvaraRadera
  7. Jo, jag drog bort slemmet.

    SvaraRadera
  8. J skriver:

    "Jag brukar rensa all svamp i skogen. Inte grovrensa alltså, utan
    finrensa till de bitar jag ska ha. Har suttit och svurit över
    maskstungna svampar som jag släpat hem för många gånger. Trots
    finrensningen tog det mig flera timmar att bara steka igenom de åtta rensade och skurna liter stensoppar jag hittade förra söndan. Hälften gick i torkollan och ligger i olja och drar nu. Men det var en annan sak:

    Citronslemskivling, tycker jag, är ganska god, men jag tycker inte den
    funkar med annan svamp. Tips för den: Dra av slemhinnan, skär av hela foten, och dela hatten för säkerhets skull när du plockar den (den är dock nästan aldrig angripen, även när den ser ledsen ut vid första anblicken). Placera i separat fack i korgen (gäller all svamp för mig eftersom jag skär ned den, men för citronslemskivling är det en bra
    ide i vilket fall - den missfärgar ibland annan svamp vid kontakt.
    Knaperstek för sig själv. Det tar sin tid men blir gott. Kan kanske
    blandas efter stekning med verkligt menlös svamp, som fårticka eller köpechampinjon. Det lustiga är att den smakar citron, eller är åtminstone syrlig. Jag trodde namnet var förknippat med det gula på fotren, men det kan vara smaken. Slutligen: för mig är
    citronslemskivling ofta räddningen på en i övrigt misslyckad svamptur
    - den verkar finnas när allt annat är sönderätet eller gammalt.

    /j "

    SvaraRadera