tisdag 8 maj 2007

Stort och vilt

De anställda vid LKAB har gått ut i vild strejk. Det gör mig hoppfull och får mig att fundera. Varje anställd ger LKAB en ren vinst på 1,8 miljoner kronor per år. Det är högst bland Sveriges företag. (Någonstans har jag hört att det är den högsta vinsten per anställd i hela världen, men jag kan inte hitta någon referens.)

Det här är grundläggande frågor. Varför ska någon annan än gruvarbetarna ha all den vinsten? Tänk om gruvarbetarna kräver 20 000 mer i månaden. Vad ska Arbetsköparen göra? Tänk om gruvarbetarna står fast vid sina krav. Arbetsköparen har ingenting att sätta emot. Tänk om gruvarbetarna kräver mer. Återupprättande av a-kassan, till exempel.

Sveriges ekonomi är god och de svenska företagen gör större vinster än någonsin. Ändå ökar klyftorna i samhället och de lågavlönade arbetssäljarna får allt svårare att klara sig för var dag. Så många är arbetslösa trots att var och en av oss vet hur mycket arbetskraft som saknas i den gemensamma sektorn. Och de som går med allt större vinst och inte gör ett produktivt handtag skrattar hela vägen till banken och har ännu inte insett vem det är som skapat vinsten. Vem som egentligen har makten. Inte insett vem som har producerat det kapital som de njuter av med sådan självgodhet och brist på insikt om det sköra i deras makt.

Det här är trivialt, men vinsterna uppstår inte bara från spekulation på börsen. Om så vore, skulle kapitalet sitta tryggt. Vinsterna grundas i de anställdas arbete. Varje dag. Slutar de 1800 gruvarbetarna att arbeta så förlorar LKAB sextonmiljonertvåhundratusen kronor per arbetsdag i vinst. Därför kommer de göra allt för att den här strejken tar slut redan i kväll. Jag hoppas så väldigt mycket på att gruvarbetarna står upp för sina krav, och skärper dem. All makten ligger i deras händer. Vi är många som skulle sluta upp om konflikten skärps.

Uppdatering: Så bra, gruvarbetarna fick de lokala förhandlingar som de krävt och upphör med strejken, och LKAB erkänner att de gjorde fel enligt avtal i att inte gå med på dem. Men därför extra äckligt att de fortfarande hotar de anställda med repressalier för strejken som krävdes för att LKAB skulle erkänna felet.

Andra bloggar om: , , , ,

20 kommentarer:

  1. Men det är ju olagligt och odemkratiskt att genomföra en olaglig strejk. Håller med om att det är låg lön för hårt arbete. Men det är fortfarande olagligt och odemokratiskt. I så fall är det facket som begår ett fel när de klumpar ihop gruvarbetare med andra arbetare som inte ska ha lika mycket i lönehöjning. Går ur LO och starta ett eget fackförbund istället. Det är dom ni ska protestera mot.

    SvaraRadera
  2. Men det är inte ens låg lön för hårt arbete. Snarare tvärtom, gruvarbetarna tjänar riktigt bra. Visst behövs arbetarna, men en löneförhöjning med 17% kanske inte är möjlig?

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Odemokratisk?! Var är den ekonomiska demokratin?

    Om var och en av de anställda årligen genererar en vinst på 1,8 miljoner åt företaget, varför är det då inte de som ska bestämma vad dessa pengar ska användas till?

    SvaraRadera
  5. Om jag som medlem i ett förbund som skrivit ett avtal så kan jag bli stämd för att ha brutit det eller avskedad för arbetsvägran.
    Om man inte vill arbeta för den lön som är överenskommen så får man väl sluta så att företaget kan ta in personal som kan och vill. Det finns säkert gott om ryssar och polacker som fixar det både bättre och billigare. Eller får arbetarna gör hur dom vill utan att företaget får försvara sig?

    SvaraRadera
  6. He he, eller så föreställer vi oss att arbetarna sparkar ut "ledningen" och ersätter den med några ryssar eller polacker som sköter det hela mer kompetent och delar inflytandet och företagets vinster mellan dem som faktiskt utför arbetet.

    SvaraRadera
  7. En vild strejk har sina fördelar och nackdelar...Framför allt måste den vinnas på ett sådant sätt att den inte leder till merkostnader för de strejkande...Det är ett vågspel som kan bli dyrt, eller lönsamt, beroende på hur utfallet blir.

    Jag ser inget odemokratiskt med det, överenskommelser är bara så bra som den tilltro parterna har till varandra, den är ett rimligt svar på en blåsning.

    SvaraRadera
  8. Jag fattar inte hur ni vänstervridna resonerar. LKAB är ju helägt av staten, så all vinst går ju in i statskassan, nåt som brukar vara populärt eller? Istället ska pengarna gå till relativt högavlönade individer. Är det för att strejk är ett så härligt ord så ni får erektion direkt eller? (Ursäkta det grova språket)

    SvaraRadera
  9. Det borde vara bra med stora vinster till statskassan, men det beror ju på hur de används. Används de till exempel till att sänka skatterna för de rika så tycker inte jag att det är något bra med det.

    Men jag menar att det främst handlar om vem som ska ha inflytande över resultatet av arbetet. I fallet med LKAB så blir det så extra tydligt att de är långt mellan de som genererar vinsten och de som har makten över den.

    Och att ett företag ägs av staten innebär tyvärr inte att det skulle ha andra mål än maximal profit.

    SvaraRadera
  10. Bra - vi måste deffinitivt återupprätta synen om vem det är som skapar vinsterna i vårt samhälle.

    I den politiska ekonomins ungdom så var ju till och med liberala ekonomer medvetna om detta samband mellan arbete och mervärde och att vinsterna skapas av arbetet och inget annat.

    Det är i alra högsta grad demokratiskt och rätt att kräva mer av vinsten som man själv har varit med att skapa.

    Daniel

    SvaraRadera
  11. Så fort det går bra för ett företag gnälls det om att vinsten inte oavkortat går till arbetarna. Men när det går dåligt för ett företag så hör man aldrig någon som tycker att arbetarna tar smällen. Jag tycker absolut inte att arbetarna ska stå för förluster, därför tycker jag inte heller att de ska få största delen av vinsten.

    Alla mynt har en baksida.

    SvaraRadera
  12. Jasså, det gnälls?

    Och det brukar inte vara arbetarna som får ta smällen när ett företag går dåligt? Hmm, vilken planet kom du ifrån...

    SvaraRadera
  13. Ksa: Jag missade ett rätt viktigt "ska" i mitt förra inlägg!

    "Aldrig någon som tycker att arbetarna SKA ta smällen...." ska det förstås vara! :-)

    SvaraRadera
  14. Johannes: Det är enkelt - eftersom vi lever i ett samhälle där arbetarna inte får bestämma över den vinsten som de faktiskt är skapare av så ska de givetvis också hållas skadelösa när klantarslen till chefer, ägare etcetera driver ner företag i ruin.

    Oftast är det väl dock så att avkastningen på insatt kapital inte är tillräkligt högt och därför flyttar mabn vidare i denna kvartalskapitalism som idag råder och då är det alltid arbetarna som tar smällen.

    Lösningen? Lika enkel som genial: om de som producerar mervärdet (som ju vinsten är en del av) också får bestämma över vinsten i enlighet med gällande lagar, skatter och regleringar så ska de givetvis också ta ansvar för företaget i sämre tider.

    Ekonomisk demokrati borde stå på dagordningen - idag lever vi ju de facto i ett efterblivet land där demokratin är beskuren.

    En annan fråga som jag funderar på är varför aldrig VD, chefer etcetera behöver ta ansvar för när ett företag går dåligt. De skördar ju fruktenrna oavsett hur det går - antingen med skyhöga bonusar eller likaledes höga fallskärmar.

    SvaraRadera
  15. Vill man ha makt att göra vad man vill med vinsten man skapar så får man väl starta ett eget företag.

    SvaraRadera
  16. Ja, vilken bra idé! Alla gräver sin egen gruva.

    SvaraRadera
  17. Ursprunget för företagen i världen är denna_ manipulation, lögner, våldäkt och plundring.

    Att göra de som producerar värdet till herrar över det de producerar är att ställa den ordningen tll viss del till rätta igen.

    Så Gabbe: javisst låt oss alla starta företag. Jag tycker det är en strålande idé´. Vi börjar med att återta det som är vårat. Utan betalning. Expropiering av produktionsmedlen omedelbart.

    Tills vi nått den situationen får vi nog helt enkelt arbeta med att se till att demokratisera ekonomin så mycket som möjligt och bedriva en klasskamp som ger mer tillbaka till det arbetande folket.

    SvaraRadera
  18. En annan anledning, enligt en kommentar i Aktuellt igår, var att övrig industri som är beroende av den malm som bryts i malmfältet inte längre kunde producera. Och faller en dominobricka så faller som bekant fler. Så hur nobelt man än kan tycka, och tro, att det var respekten för avtalet som fick dem att återgå till förhandlingsbordet så var det nog mest ekonomisk hårdvaluta, d v s och den samlade vreden hos alla dem som är beroende av malmen.
    Och det där med företag. Antar att jag får bygga mig en kraftstation på min balkong... Att alla ska starta företag och att det ska frälsa oss mot ondo är en religion som har visat sig inte fungera så bra.

    SvaraRadera
  19. (...)respekten för avtalet NOG INTE DET som fick dem att återgå till (...)

    SvaraRadera
  20. Till anonym nr 2: en genomsnittlig gruvarbetare i LKAB tjänar i grundlön 23000 kr i månaden. Tycker du att det är en riktigt bra lön? Och med 1,8 miljoner i ren vinst per arbetare och år är det väl alldeles alldeles uppenbart att det finns utrymme för en rejäl höjning? Precis som det finns utrymme för arbetares lön att höjas i de flesta storföretag i det här landet. Och det är inte dåligt för "samhällsekonomin", de är dåligt för de rika med makt som lever på att andra producerar ett överskott som de kan tillägna sig, och du är grundlurad om du tror att det "inte är möjligt".

    SvaraRadera