måndag 28 januari 2008

Mjölkbaren på SVT

Såg just Mjölkbaren på TV1, filmen som L gästbloggade om när den gick på Tempo-festivalen. I kommentarerna till L:s blogg har en Terese lämnat två intressanta polska recept. Det kanske är Terese Mörnvik, som tillsammans med Ewa Einhorn gjorde filmen?


Jag vill verkligen rekommendera filmen, som går i repris den 3 februari 14.30. Barska kvinnor sliter med bokföringen och portionsprisuträkningar för att få den av staten subventionerade utspisningen att gå ihop, för att de tycker att det de gör är väldigt viktigt. Och så blev jag imponerad av hur rytmiskt välklippt filmen är.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 25 januari 2008

Har någon en burkha (burqa) att låna ut?

Ja, jag undrar om någon i Stockholmsområdet har en fotsid heltäckande klädnad att låna mig till i morgon lördag, för jag är bjuden på maskerad till människor som jag inte känner (och som säkerligen inte läser den här bloggen) och jag tycker att det vore ett intressant experiment att ta sig dit och vara klädd där på så sätt.

(Jag misstänker att jag inte ens vet rätt hur klädnaden benäms, men lär mig då!)

Uppdatering: Än så länge har en fotsid mansdräkt från Oman dykt upp. Egentligen hade jag alltså velat hitta en kvinnodräkt som täcker hela kroppen och ansiktet. Så här långt står alltså valet mellan manligt Omanskt eller manligt Indiskt. Hmm...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 24 januari 2008

Pasta e fagioli

Pasta e fagioli, alltså pasta och bönor på italienska, är en märklig rätt. Alla som gillar den bråkar om hur den ska vara och har starka åsikter om huruvida det är en sopp- eller grytliknande rätt, och hur den ska tillagas. Alla tror sig ha det enda riktiga receptet. Min vän J lagade den första frälsande varianten till mig, men sedan flyttade han till Neapel och nu har han glömt hur han brukade göra den innan han blev Neapel-indoktrinerad. Men jag minns.

Gårdagens - en aning torr, tycker jag, och var är persiljan?

Ja, det är en märklig rätt, för jag förstår egentligen inte hur den kan vara så god. Den innehåller de enklaste av ingredienser, och ingenting som påminner om min barndom, inte heller ens någonting färskt, men resultatet blir något alldeles särskilt. Förutom de obegripligt breda smakerna så är konsistenserna så sköna, med det sandiga i bönorna mot det glatta hos pastan. Perfekt värmande vintermat också. Billig mat som inte ser mycket ut för världen, men som duger att bjuda vilken kamrat som helst på.

Igår försökte jag, och idag försöker jag igen, för Saltå Kvarns jäkla bönor kan man inte lita på. Det står på förpackningen att tillagningstiden ska vara 45 minuter, men det stämmer inte. Bönorna i den förpackning jag köpte igår tog 2½ timme att få i närheten av färdigkokta. Det sabbade hela planeringen och därför gör jag om det idag för att få ihop ett recept att dela med mig av.

Om ingredienserna

Vita bönor

Använd alltså inte Saltå Kvarns vita bönor om du inte har riktigt lång tid på dig. Ju färskare torkade desto snabbare. Det bästa är om du använder dig av bönor som du vet hur lång tid de tar att koka, så att du har ett hum om när halva koktiden har gått. Vet någon var man får tag på bra, färska, torkade vita bönor i Sverige?

Tomat
Igår använde jag en sådan där liten burk av Muttis krossade tomater. Det var för mycket tomat. Idag använde jag två stycken hela flådda konserverade Änglamarkstomater. Det är mer lagom. Vore det sommar så toge jag ett par pastatomater ur växthuset.

Buljong

Jag använde mig av ett par deciliter god osaltad buljong som blev över från pot-au-feu:n häromdagen. Använd inte dålig standarbuljong. Lisa Förare Winbad har lovat att skriva om bra köpebuljonger snart och det ser jag fram emot. Om jag inte hade haft en bra buljong så hade jag i stället tagit en finhackad stjälk blekselleri och en finhackad liten morot som jag låtit svettas i olivolja en stund innan jag lade i bönorna i kastrullen.

Rimmat sidfläsk
Jag har lite rimmat sidfläsk i receptet, men det tror jag inte alls är nödvändigt. Det går nog att göra en helt vegetarisk rätt av det här. Eller så kan man ta rent späck eller någon annan fläskbit i stället.

Pasta
Det ska vara kort pasta i den här rätten, helst av några olika sorter. Utbudet av sådan är ofta dåligt på Konsum och Ica. Den där miniatyrvarianten av olika populära sorter som Barilla marknadsför borde vara lämplig. Jag tog penne och farfalle som jag lade in i en handduk och krossade med mortelstöten till trasiga bitar, och ett par nystan tagliatelle som jag krossade i handen. Det är inte viktigt med koktiden för den den här rätten, för pastan kan vara kokt mer än al dente utan att det gör någon väsentlig skillnad.

Pasta e fagioli till 2 personer

2 dl torkade vita bönor
6 dl vatten
2 dl god osaltad buljong
50 - 80 g (c:a 2 skivor) rimmat sidfläsk skuret i små stavar
1 vitlöksklyfta
2 hela flådda konserverade tomater
ett par färska salviablad och kanske några färska barr rosmarin
en torkad italiensk chilifrukt - peperoncino - eller motsvarande i flingform
1 dl blad av slätbladig persilja
salt
c:a 140 g kort pasta
nymalen svartpeppar
god olivolja att ringla över
eventuellt riven pecorino att strö över, tycker J, inte jag
  1. Blötlägg bönorna i dubbla mängden kallt vatten kvällen innan.
  2. Skölj bönorna och lägg dem i en stor kastrull med 6 dl nytt vatten och buljongen.
  3. Efter halva koktiden tillsätter du fläsket, vitlöksklyftan, tomaterna och hälften av örtkryddorna.
  4. När bönorna är ätbara tar du upp en dryg deciliter av dem och mortlar tillsammans med chilin och lägger tillbaka i kastrullen.
  5. Smaka av med salt.
  6. Lägg ner pastan och resten av örtkryddorna.
  7. Tillsätt ett par deciliter vatten eller buljong om det verkar för torrt.
  8. Hacka persiljan och blanda ner när pastan börjar att bli klar.
  9. Ringla över olivolja och smaka av med lite svartpeppar.
  10. Servera, eventuellt med riven pecorino. Eller något annat som du tycker är gott.

Dagens - men vart tog all persilja vägen?

Uppdatering: Jag skrev till Saltå Kvarn igår kväll och skällde ut deras vita bönor och jag fick följande svar idag:

Hej
Det låter som om det är något galet med bönorna. Har du dem kvar vill vi gärna att du skickar in dem till oss så vi kan provkoka dem för receptet stämmer. Dessutom är vi intresserade av bästföredatum och batchnr som står i botten av förpackningen. Kan du hjälpa oss med detta kan vi hitta rätt parti och se vad som är fel med dem. Dessutom kommer vi att tala med våra leverantörer och se över rutinerna runt stickproven så att detta inte händer igen. Vi kommer naturligtvis att ersätta dig för bönorna och för portot. Vi lägger också på en liten sveda och verksumma och hoppas att det känns bra för dig. Vi beklagar det som har hänt!

Med vänliga hälsningar
N.N
Bra reaktion. Jag ska skicka in de resterande bönorna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Tänk att man kan få riktigt bröd till lunch


På street i Kista serveras nybakat bröd från deras eget vedugnsbageri. Nästan alltid är det fantastiskt bra. Jag funderar på att fråga om jag skulle kunna få praktisera där ett par dagar.

Olyckskorparna sa att det aldrig skulle fungera med 85-kronorsluncher på en så avsides plats, men de hade fel. Nu har det varit öppet i kanske ett år och kön ringlar ut på gatan vid kvart i tolv. Maten har tyvärr blivit mer labil den senaste månaden med skakig kryddning och onödig kryddpeppar. Men det fina salladsbordet har växt återigen.

När maten är bra, är den så bra att jag gott och väl står mig fram till sen kväll. Och det kan ju behövas när Saltå Kvarns jävla bönor tar 2,5 timmar att koka i stället för 45 minuter som det står på förpackningen. Återkommer om det.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 23 januari 2008

Trattkantareller i januari



Vi åkte till landet i helgen. Det är lugnt och skönt med en mild vinter. Naturen är pasificerad och man hinner i fatt och kan arbeta i trädgården utan stress.

Vi hittade dessutom ett par nävar trattkantareller som vi fräste och la i grytan.

[Det här var ett försök till mobilbloggning. Tydligen kan man bara lägga upp bilder i liggande format. Och etiketter kan man inte lägga till. Konstigt att informationen om mobil bloggning är så bristfällig.]


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Feministiskt Forum!


"Feministiskt Forum äger rum på ABF-huset i Stockholm den 9-10 februari.

Det kommer att vara två dagar fullspäckade av aktiviteter, med runt 30 seminarier, bokbord och kultur.


Seminarierna handlar om jämställdhet och feminism i många delar av världen, från Finland till Palestina. Kom och lyssna på bland andra Katarina Lindahl, Gudrun Schyman, Stefan Carlén, Tiina Rosenberg, Yvonne Hirdman och Maud Eduards. [...]


I år är det fler organisationer än någonsin som är med och arrangerar forumet.


Läs mer och ladda ner programmet på www.feministisktforumsthlm.se."



Läs även andra bloggares åsikter om ,

tisdag 22 januari 2008

Pepparrotskött


Ikväll fick vi en mer snabblagad middag från gårdagens Pot-au-feu.
  • Köttet trimmades och fuktades med buljongen och värmdes på svag värme i ugn.
  • De överblivna skivorna rotselleri tärnades och stektes i fettet som lyfts ur buljongen.
  • En pepparrotssås gjordes efter Karin Franssons recept plus 1 msk vinäger och en nypa socker.
  • Serverades med extra pepparrot och ett par potatisar.
Bra tisdagssmaker. Lyxigt, sa L.

Nu har jag lagt bönorna i blöt till morgondagens Pasta e fagioli-experiment.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,