Det borde finnas mjölkbarer i hela världen, säger Danuta, ägare till Bar Bywalec i Wroclaw Polen i dokumentären Milkbar som visas på Tempo Dokumentärfestival i helgen. Och jag håller med efter att ha sett filmen om Danuta och hennes assistent Zdidka. Under kommunistpartistyret fanns det över 25 000 mjölkbarer i Polen. De var subventionerade av staten i syfte att låta folket få bra lagad mat till ett lågt pris. Efter berlinmurens fall 1989 blev barerna privatägda. Jag föll pladask för dessa två envisa tanter och deras mödor och kamp mot den nya marknaden och hamburgerkedjorna. På Bar Bywalec serveras dagligen husmanskost som kåldolmar, borsjtj, och piroger och alltid råkost. Ewa Einhorn, en utav filmarna, påpekade även för mig igår att filmen innehåller
- Dom största tuttarna som går att se under den svenska filmhösten, skrattade hon.(Dom är Felliniskt jättestora!) Jag vill hursomhelst väldigt gärna åka dit och hälsa på Danuta och Zdidka. Äta syrade gurkor och surpla soppa. Tills dess har Ewa lovat mig ett recept från Bar Bywalec. Håll utkik efter detta i veckan.
Milkbar visas i dag på Tempo Dokumentärfestival.
Andra bloggar om: Tempo Dokumentärfestival, Milkbar, subventionerad mat, tuttar
Apropå syrade gurkor, så vill jag minnas att jag någon gång mailade och frågade Felix vilka av deras produkter egentligen består av fermenterade gurkor. Jag trodde att i alla fall saltgurkan, var fermenterade, men jag tror att de svarade att det bara är gurkhacket i bostongurkan som är fermenterad!
SvaraRaderaJag hörde ett repotage på radion nyligen om mjölkbarerna i öst och både namnet och konceptet verkar klockrent!
SvaraRaderaBarszcz –polsk rödbetssoppa.
SvaraRaderaDet här behöver du:
6 st rödbetor
2 st morötter
2 stora lökar
olja
1 msk vetemjöl
1 buljongtärning
2 liter vatten
svartpeppar
1 msk ättika
timjan, nejlika, (mejram)
Så här gör du:
1. Skala lökarna och hacka dem. Skala rotsakerna och riv dem grovt.
2. Bryn lök och rotsaker i olja. Tillsätt mjöl, buljongtärning, vatten samt kryddor. Låt koka ca en timme. Mot slutet av kokningen tillsätts ättikan. Soppan kan kryddas med torkade eller färska örter. Originalreceptet kryddas med timjan, men även mejram passar också bra. Nejlikan ger en trevlig extra kick åt soppan, men kom ihåg att nejlikssmaken är stark så använd med försiktighet.
Bigos. –polsk pyttianna.
SvaraRaderaValfri mängd av viltkött, oxkött, fläskkött samt olika korvar
4 gula lökar
rödvin
honung
russin
torkad svamp
enbär
katrinplommon
lagerblad
1 burk surkål
ev vitkål.
1. Skär köttet med benen kvar. (går bra utan ben också) Bryn i en stekpanna med lite fett. Koka sakta i minst 4-5 timmar med surkål, enbär, russin, katrinplommon, svamp och lagerblad. Om du vill ha lite mildare variant finhacka färsk vitkål och i grytan. Undvik att röra om för mycket i grytan. Men var uppmärksam i slutet när bigosen tjocknat bränns den lätt. Häll i vinet mot slutet. Krydda med salt och pepper samt honung.
2. Lägg i hela korvar när grytan svalnat. Dagen efter är den perfekt.
3. Värm upp grytan före servering. Serveras med vodka.
Tack så hemskt mycket för recepten, Terese!
SvaraRadera