lördag 3 oktober 2009

Mathantverkskursen, dag 7-12, under vilka jag praktiserade charkuteri i Fågelberget

På måndagsmorgonen körde vi upp till Fågelberget 20 mil norr om Östersund för en veckas praktik. Jag, G, och J i min bil och polisen, M och deras rottweiler i den andra bilen. I ett av husen på bilden ovan bor Sören och Ann-Britt, ett är deras charkproduktionslokal. Vi fem charkpraktikanter bodde i en av stugorna. Polisen tog fotot uppifrån själva Fågelberget. Som han tvunget skulle klättra upp på.

Det var mer av vildmark här uppe. Jag har tänkt på det där och kommit fram till att även om jag tycker om att vara ute i naturen och mår bra av det, så är det inte vildmark som jag är ute efter. Jag gillar kulturlandskap med insprängd orörd natur bättre. Här var det björnbajs runt knuten och Sören såg en varg när han hämtade posten. Sådant höjer inte min puls. Dramatiska utsikter känns ibland lite tomma och jag är inte förtjust i när det är för långt mellan bostäderna.

Men det var ju inte det jag skulle skriva om, jag skulle ju lägga upp lite bilder som minnesanteckningar för att inte glömma bort vad vi ägnade oss åt under praktikveckan.






Vi provsmakade först en mängd av Sörens produkter, älgkorvar, griskorvar, nötkorvar, björnkorvar och skinkor, bland annat en lufttorkad skank från en liten linderödsgris. Den som syns här ovan. Jag noterade i huvudet att det inte är lätt det där med saltning och salthalt. Det är lätt att saker blir för salta eller osalta. Man måste vara noggrann både vad gäller mängd salt och tid som produkterna ligger i salt eller saltlake. Sören vakumförpackar det han lagt i en blandning av finsalt med nitrit och grovsalt innan han låter det vila i kylen. Skinkor i upp till en månad. Kanske ska man avpassa tidslängden noggrannare efter vikten? Men det handlar ju också om att man vill ha en jämn fördelning av saltet i produkten. Det är en ekvation, men den är inte enkel.

Vi gjorde korvar. Varmrökt älg- och fläskkorv med grönpeppar. Kallrökt ölkorv. Salami. Kokkorv i form av julkorv.







Vi rökte.



Vi styckade och saltade in skinkor.


Vi varmrökte sidfläsk.

Lilla fläskbönen.

Gott resultat.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

  1. Intressant med saltet, trodde på Hughs gayiga kompis där, men det kanske är intrikatare än så?

    SvaraRadera
  2. Fy farao vilka vackra bilder! Ser fram emot en muntlig rapport. Hur länge rökte ni korvarna?

    SvaraRadera
  3. Peter, kanske har Hughs engelska vän rätt vad gäller stora skinkor.

    Andreas, vi varmrökte älkorven i c:a fyra timmar. Vi kallrökte ölkorven över natten.

    SvaraRadera
  4. Verkligen fint rökt fläsk.

    SvaraRadera
  5. Intressant! Och grymma bilder, är mycket förtjust i den nedersta.

    SvaraRadera
  6. Den där metallformen under korvarna i rökskåpet, är det för att samla upp dropp eller har den någon annan funktion?

    SvaraRadera
  7. Jag tror att vi hade vatten i den för att höja luftfuktigheten.

    SvaraRadera