fredag 30 oktober 2009

Maskiner jag behöver

Häromdagen gick jag till slakthusområdet och besökte Segerhammar MaskinService. De säljer både nytt och renoverat begagnat. Jag ville få en uppfattning om priserna på de begagnade maskiner som jag kommer att behöva i min charkproduktion. Ägaren, som jag tror att det var jag träffade, var mycket vänlig och hjälpsam.

Först och främst behöver jag en köttkvarn av ungefär den här storleken.

Det finns två olika diametrar som standard på malskivorna. Jag kan nöja mig med den mindre, jag tror att den var på 8 cm. En sådan här maskin kostar 15 - 17 000 kr.

En gammal degblandare att blanda korvsmeten i är nödvändig. Det får jag hitta någon annanstans. 10-15 000 kr tror jag att jag får betala för en sådan.

Sedan behöver jag en elektrisk korvspruta som rymmer 20-25 kilo smet. Någon sådan hade de inte inne, men man får vara beredd på att betala 20-25 000 kr för en begagnad. Efterfrågan är ganska stor och ökar. Mannen berättade att det är ganska vanligt nu att invandrare köper dem för att starta egen korvproduktion, och det kan man ju förstå när nu korvutbudet är så uselt i det här landet.

En skärmaskin har jag kommit fram till att jag vill ha. Olika tjocklek gör så mycket för smaken och det är svårt att reglera med bara kniv. Det finns vertikala och snedställda maskiner och det är en smaksak, verkar det. Jag tror att jag vill ha en snedställd och jag kommer att få betala 6-10 000 kr för den.


Vackmaskin verkar vara en nödvändig bekvämlighet nuförtiden. Jag behöver en i storleken 18 kubikmeters kapacitet. En sådan kostar 15-17 000 kr.


Ytterligare en stor grej som jag måste ha är ett styckningsbord. Några sådana i rimlig storlek hade de inte inne och det måste jag nog hitta någon annanstans. Jag gissar okunnigt att det kostar 8-10 000 kr. Ett bord med inbyggd kyla vore ju väldigt praktiskt*.

Summa: 74-94 000

Naturligtvis ska jag hålla ögonen öppna för maskiner som blir tillgängliga när till exempel manuella köttdiskar i livsmedelsbutiker läggs ned, men Segerhammar-mannen hävdade att den dystra trenden med nedläggningar av de manuella diskarna har vänt och kommer att glömmas som en parentes i livsmedelsbutikshistorien. Jag undrar om det är sant, men det var ju på sätt och vis roligt att höra.

*Följande svar vid prisförfrågan:
28 500 kr plus moms upp till måtten 800x1850 mm.
Mått däröver medför ett mindre påslag (för ökad materielåtgång).


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Jag misstänker att det här är ytterligare ett område där marknaden i Sverige är tämligen begränsad. Kanske kan man få nya maskiner till samma pris i Tyskland eller Polen?

  SvaraRadera
 2. Här kan du också kolla efter begagnade prylar: http://www.andersbrolin.se.

  SvaraRadera
 3. K kan du inte skriva lite om dina planer!

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera