Kanonfint. Det är ett bök att få till inbakade pastejer. Jag är impad. Det är två saker jag vill diskutera med dig: Den första är att vätska stiger upp genom skorstenen. Svårt att undvika, men om färsen är korrekt blanda ska den inte släppa så mycket vätska. Nu tror jag iofs att du läst på ordenligt, men att råvarorna är iskalla och att saltet tillsätts innan malningen ökar proteinets vätskebindande förmåga. Man kan också göra fler skorstenar så att trycket under degen minskar. Den andra saken är det där med degen. Ja, den är god nu, men hur kul är den om två dagar? Jag har alltid sett deg runt en paté som en form av kärl för att ge jämnare ungsvärme, skydda varan mot kontaminering och uttorkning eller som transportförpackning. Med stelnad jus ovanpå blir det ju lufttätt också.Sen är det ett eläne att skiva upp en pate och få degen att stanna kvar runt skivan. Men jag ska inte vara neggig, det ser ju fantastiskt ut.
Markus, jag tog bort det första av dina identiska inlägg. Jag gjorde några fel. Jag fyllde färsen för högt upp i formen, det var därför vätskan kunde smita ut. Råvarorna var halvfrysta och saltade innan jag malde. Ett annat fel jag gjorde var att inte vänta tillräckligt på avsvalning innan jag fyllde med jusen och sedan inte heller väntade tillräckligt länge för att den skulle stelna. Gästerna var hungriga!
Ett trix med degen som du säkert känner till är att pensla den invändigt två gånger med äggvita så att den inte soggas till. Än så länge fäster den fint runt köttmoset när jag skivar pastejen!
Jag vill tillägga att den var otroligt mycket vackrare än vad som framgår av den sista bilden, som jag kanske borde ta bort, så missvisande som den är.
Jag var jättearg på degen till att börja med, men efterhand blev jag bättre på att hantera den, så nu vet jag inte om det var den eller mig som det var fel på. Jag får nog prova den igen. Mjöl, salt och lika mycket smör som ister.
Åsikter om mat och om politik. På något sätt hänger det ihop och det går bra att blanda. Ibland hänger det inte alls ihop. Politiskt vill jag skärskåda högerpropagandan och pröva mina egna argument och analyser, eller bara informera, och matmässigt vill jag skriva om maträtter, råvaror och tekniker som jag tycker att jag kan väl eller har starka åsikter om.
Slopa den fria entrén på museerna och minska antalet besök med 1,5 miljoner på ett år
Sparka 300 kommunalt anställda i Stockholm under 2008, bl a 110 vårdbiträden och undersköterskor, och 70 anställda vid Kulturskolan, Stockholms stadsmuseum och biblioteken
Budgetera 27 miljoner mindre till snöröjning i Stockholm (och håll tummarna för en mild vinter)
Lägg ned integrationsutredningen
Sno SL-kortet från socialbidragstagarna
Halvera bidraget till Värkstadsstiftelsen, som rehabiliterar människor med långvarig smärta och värk
Bryt upp valda delar av kollektivavtalen
Ge kungen 10,6 miljoner kronor mer nästa år att spendera som han vill
Sälj ut skolorna till underpris och låt företag göra profit på skolbarnen
Sänk inkomstskatten med ytterligare 10,7 miljarder
Inför två till karensdagar i a-kassan
Avsluta deltidsarbetslösas a-kassa efter 75 dagar
Sänk sjukpenningen från 80% till 75%
Skär ned på anslaget till skydd för biologisk mångfald med en halv miljard kronor
Förneka all sjukdom som varar längre än ett år
Lägg ner svenskt biståndsarbete i Kina, Laos, Vietnam, Honduras, Nicaragua, Sri Lanka, Filippinerna, Namibia, Nigeria och Sydafrika
Tvinga fram besparingar på handikapphjälpmedel och avgiftsbelägg rullstolar i Stockholms län
Skrota friåret
Lägg ner djurskyddsmyndigheten
Tvinga Arbetsmiljöverket att spara 157 miljoner med följd att 80 arbetsmiljöinspektörer måste gå
Förvägra vissa grupper sjuka rätten till sjukskrivning
Möjliggör avgifter på bibliotekslån
Slopa lagen som tvingar alla kommuner att ha ett bibliotek
Dra in stödet till En bok för alla
Lägg ned Västbodaskolan
Inför en till karensdag "för de sjukas skull"
Bygg ett jävla hotell mitt i Riddarfjärden
Avskaffa allmännyttans hyresnormerande funktion så att privatvärdarna kan införa marknadshyror
Tvinga på de allmännyttiga bostadsföretagen vinstintresse
Skär ned anslagen till nya cykelbanor i Stockholm till hälften
Lägg ned Stockholms välfungerande forsknings- och utvecklingsenhet efter 25 års verksamhet
Lägg ner närakuterna i Farsta, Skärholmen, Järva, Sabbatsberg, Solna och Södertälje
Skapa en ny lågutbildad klass genom att införa gymnasieutbildningar som inte leder till högskolekompetens och minimera möjligheterna att läsa in kompetensen på komvux
Ge företag laglig rätt att misstänkliggöra och trakassera de anställda genom att kräva läkarintyg från första sjukdagen
Inför diskriminerande regelverk för unga i a-kassan
Avskaffa investeringsbidraget för byggande av hyresrätter
Avskaffa räntebidraget för nybyggnad av hyres- och bostadsrätter
Sänk fastighetsskatten för de rika och byt namn på den
Försök att i smyg sälja ut de köpcentrum som Stockholms Stad äger
Sparka 560 personer inom vården i Stockholms Läns Landsting
Avskaffa förmögenhetsskatten
Tvinga arbetslösa att söka jobb på annan ort, även inom yrken som de inte är utbildade till
Inför "jobb- och utvecklingsgaranti" för långtidsarbetslösa och tvinga dem att jobba för 65% av tidigare lön - för socialbidragstagare 223 kronor per dag
Försök tvinga på det ungerska och österrikiska folket genmodifierad föda
Minska AMS anslag för aktivitetsstöd och arbetsmarknadsutbildning med 8,5 miljarder
Använd hyresavisutskick i allmännyttan till nyliberal propaganda
Halvera förmögenhetsskatten
Tillåt tillfälliga anställningar på upp till 4 år, och utan att motivera varför det inte ska vara en fast anställning
Minska budgeten för räddningstjänsten i Stockholm med 70 miljoner
Avsluta alla plusjobb efter 24 månader, oavsett ålder och situation
Stoppa den planerade skyldigheten för restauranger att med dekaler visa resultat av senaste hälsoinspektionen
Stimulera bilismen i Uppsala och gör om gågator till bilgator
Slopa kravet på att av Stockholm anlitade entrepenörer ska köra miljöbilar
Avgiftbelägg den tidigare avgiftsfria barnsjukvården i Stockholm
Avskaffa bidragen till glutenintoleranta i Stockholm
Stoppa allt kommunalt stöd till kulturföreningen Södra Fot med hänvisning till att de ägnar sig åt politisk verksamhet
Skrota Arbetslivsinstitutet och låt sparka de 400 anställda
Alkoholtesta färre bilister
Upphör med programatiskt underhåll av vattenledningsnätet i Stockholm och åtgärda först vid ledningsbrott
Sälj ut Stockholm Vattens laboratorie- och ledningsprospekterings- verksamhet
Avskaffa Länsstyrelsens vetorätt vid omvandling av hyresrätter till bostadsrätter
Beräkna sjukpenninggrundande inkomst så att ersättningen försämras med 1,1 % för alla.
Avskaffa möjligheten att lära på nytt och läsa om gymnasiekurser på komvux
Inför uppförandebetyg i Stockholms skolor från 6 års ålder
Skär bort 500 miljoner från Försäkringskassans budget och ta bort 1400 tjänster
Fördubbla kontantpriset för SL-biljetter
Avskeda 500-700 tjänstemän anställda i Stockholms stad
Sänk beräkningsgrunden för förtidspensionärernas ålderspension från 93% till 80% av inkomsten
Minska antalet a-kassedagar
Avskaffa enhetstaxan i SL:s kollektivtrafik
Sälj ut medborgarnas gemensamma egendom i Allmännyttans bostäder
Sälj ut Nordea, OMX, SBAB, Telia Sonera, Vasakronan och Vin & Sprit
Skrota målet om hälften kvinnliga myndighetschefer
Ge oss rika större inkomstskattesänkningar
Använd trängselavgiftspengarna till vägbyggen
Slå samman stadsdelsnämnder och försvåra den lokala demokratin
Avskaffa stopplagen, sälj ut, och uppmuntra vinstdriven sjuk- och hälsovård
Snyggt!
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaKanonfint. Det är ett bök att få till inbakade pastejer. Jag är impad. Det är två saker jag vill diskutera med dig:
SvaraRaderaDen första är att vätska stiger upp genom skorstenen. Svårt att undvika, men om färsen är korrekt blanda ska den inte släppa så mycket vätska. Nu tror jag iofs att du läst på ordenligt, men att råvarorna är iskalla och att saltet tillsätts innan malningen ökar proteinets vätskebindande förmåga.
Man kan också göra fler skorstenar så att trycket under degen minskar.
Den andra saken är det där med degen. Ja, den är god nu, men hur kul är den om två dagar? Jag har alltid sett deg runt en paté som en form av kärl för att ge jämnare ungsvärme, skydda varan mot kontaminering och uttorkning eller som transportförpackning. Med stelnad jus ovanpå blir det ju lufttätt också.Sen är det ett eläne att skiva upp en pate och få degen att stanna kvar runt skivan. Men jag ska inte vara neggig, det ser ju fantastiskt ut.
Markus, jag tog bort det första av dina identiska inlägg. Jag gjorde några fel. Jag fyllde färsen för högt upp i formen, det var därför vätskan kunde smita ut. Råvarorna var halvfrysta och saltade innan jag malde. Ett annat fel jag gjorde var att inte vänta tillräckligt på avsvalning innan jag fyllde med jusen och sedan inte heller väntade tillräckligt länge för att den skulle stelna. Gästerna var hungriga!
SvaraRaderaEtt trix med degen som du säkert känner till är att pensla den invändigt två gånger med äggvita så att den inte soggas till. Än så länge fäster den fint runt köttmoset när jag skivar pastejen!
Åh den ser magnifik ut! Kan du avslöja vad du körde för färs? Och det mörkare köttet?
SvaraRaderaBosarpskycklingbröst, fläskkött, fläskspäck, ungnötslever var köttet i färsen.
SvaraRaderaStrimlor av portvinsmarinerad lever, späck, och rökt skinka + pistagenötter i lagren.
Väldigt snyggt trots misstagen som kräver tweakning.
SvaraRaderaDet är modigt att göra något för första gången när man samtidigt ska ha gäster :)
Låter hur gott som helst.
SvaraRaderaJag vill tillägga att den var otroligt mycket vackrare än vad som framgår av den sista bilden, som jag kanske borde ta bort, så missvisande som den är.
SvaraRaderaNej, det ser finemang ut.
SvaraRaderaSteks den i vattenbad, eller var det bara något man gjorde förr när man inte hade ugnar med jämn temperatur?
SvaraRaderaInbakade pastejer kör man inte i vattenbad. Det behövs inte och de där formarna är inte riktigt täta.
SvaraRaderaKul! Ser gott ut, och 1976, ett bra år. Läste tråden om degen men förstod inte om du är helt nöjd med den eller om du kommer ändra något på den?
SvaraRaderaJag var jättearg på degen till att börja med, men efterhand blev jag bättre på att hantera den, så nu vet jag inte om det var den eller mig som det var fel på. Jag får nog prova den igen. Mjöl, salt och lika mycket smör som ister.
SvaraRaderaAh ister! Följer fortsättningen.
SvaraRaderaTjusigt! Blir superhungrig! Jag testade att köra vanlig paté med och utan vattenbad. Vattenbadet vann.
SvaraRaderaKommer det läggas ut något recept? Jag vill ha denna på julbordet!
SvaraRaderaJag kan inte lägga ut recept förrän jag har provat åtminstone en gång till. Men jag ska göra om den, den var god.
SvaraRadera