onsdag 16 september 2009

Mathantverkskursen, dag 3, på vilken jag fick lära mig att hantera myndigheter

Dagens huvudperson var Per Nilsson, före detta livsmedelsinspektör, nu egenföretagare som är expert på livsmedelslagstiftning och egenkontroll med HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). Han ledde oss varligt in på ett område som uppenbarligen är ångestfyllt för många mathantverkare och dessutom fullt av myter och bristande kunskap, även från myndigheternas sida. Herr Nilsson avfärdade vanföreställningar och redde ut missförstånd på löpande band, han förklarade för oss hur vi ska förhålla oss till myndigheterna och lagstiftningen och gav oss råd om hur vi ska bete oss i det praktiska.

I morgon fortsätter vi med en till heldag om detta, som faktiskt är riktigt roligt att lära sig om. Nu vet jag till exempel med bestämdhet att Magnus Kött & Vilt visst får ha charkproduktion i sina lokaler om de skulle vilja, och att lärarparet på Vikbolandet skulle kunnat fortsätta med sitt sommarkafé, för det som kommunen meddelade dem var inte sant.

Denne Nilsson är dessutom den person som håller på att utarbeta Livsmedelsverkets nya riktlinjer för småskalig charkproduktion och han är också en av Eldrimners kontaktpersoner som vi kan rådgöra med i de här frågorna närhelst vi önskar i framtiden. Det är väldigt tryggt att veta.

Dessutom, när jag efter lunch snackade lite gris med polisen, så berättade han att Jürgen K (som de hade besökt i Herrmannsdorf) var oerhört intresserad av Linderödssvinet och upprörd över att ingen i Sverige använder dess kött till charkuterier. Han uppmanade mig att ta upp mitt intresse för den grisen med Jürgen, och det kan ni hoppa upp och klappa er på skinkorna att jag tänker göra. Det här börjar ju likna öppet mål.

Varje morgon och kväll när jag sitter i bilen och kör längs Storsjön till eller från Rösta och lyssnar till Get up with it, så får jag en stark känsla av overklighet. Jag vet inte om distansen till vad jag håller på med är obehaglig eller behaglig. Nu ska jag vila en liten stund innan jag går till sportbaren för att titta på fotboll med den blivande köttgetbonden.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Du kan ju fråga polisen, för min skull, hur man kom att tänka på yakar av allt.

  SvaraRadera
 2. Jag förstår att du är helt uppslukad och har tappat känsla för tid och rum, men detta är faktiskt din tredje dag på kursen. Det är onsdag, tro det eller ej!

  SvaraRadera
 3. Fast jag är sur över att det inte blev några akvareller så måste jag erkänna att det är roligt och intressant att följa din kurs.

  SvaraRadera
 4. idag fick jag sms från min vän. 15 duvor på en eftermiddag, på en bössa. Och så detta. Efter en dag i fabriken. Man kan bli avundsjuk på mindre. Leve K:s uppdateringar från köttkursen! De får mitt liv att bli mer spännande.

  SvaraRadera
 5. wtf! Ingen gör chark på Linderödssvin i landet? Skandal!

  SvaraRadera
 6. @Grönsaksbloggaren Jag skulle bara kolla om det var någon som var uppmärksam.

  SvaraRadera
 7. Aha! Jag läser rapporten om Linderödsgrisen nu, och tydligen fanns det bara 293 grisar år 2007. Inte så konstigt att det inte blir nån kôrv då...

  SvaraRadera
 8. Hej, tänkt bara lugna alla upprörda grisälskare med att det visst finns folk som sysslar med att göra chark av linderödssvin. Förutom Ängavallen i Vellinge, så gör vi det också. Vi = Dalängarna, Österlen.
  vänliga hälsningar,
  Veronica
  Dalängarna

  SvaraRadera