måndag 14 september 2009

Mathantverkskursen, dag 1, på vilken jag målade skinkor med vattenfärg

Klockan 8:30 började det och jag kom i tid eftersom jag slocknat 21:45 igår. Redan när jag parkerade bilen träffade jag på en man som också skulle gå charkinriktningen, och som senare visade sig vara en person som min bror berättat för mig om, eftersom han fått höra talas om hur han flyttat till Narvik för att föda upp getter som köttdjur. Trevlig typ som jag förmodligen ska göra mathantverksutflykt med i helgen.

Verksamhetsledaren Bodil Cornell höll i dagens kursinnehåll som handlade om att presentera Eldrimner, kursen, personalen på Eldrimner och oss själva. Ganska plågsamt blev det sistnämnda eftersom formen innebar att vi med vattenfärger skulle måla vår vision om vårt eget mathantverk och sedan berätta utifrån målningen. Ja, det låter vedervärdigt, men det var inte så farligt ändå. Förmodligen eftersom alla närvarande var väldigt jordnära och konkreta i både sina målningar och visioner. Men det var lägesedan jag målade med vattenfärger och det blev inte så snyggt. Några Linderödssvin och lite torkade skinkor och korvar kunde man urskilja. Ja, åtminstone skinkorna.

Gruppen består av 22 personer varav bara fyra är män och alla dessa fyra har valt inriktningen chark. De andra har valt inriktningen bär och grönsaker (9), ystning (6) och bröd (4). Jaha, de siffrorna gick inte ihop, men sådana är ungefär proportionerna. Få är under 35, gissar jag. Den geografiska spridningen är stor, men majoriteten verkar vara norrlänningar och många har gårdar och nästan alla är egentligen intresserade av flera av inriktningarna.

När de började berätta om sina visioner framstod de som mycket intressantare människor än vid min första fördomsfulla anblick. Det var roligt att lyssna till deras drömmar och jämföra. Några fick omedelbara tips på lösningar till sina problem. Jag har redan förstått att det är viktigt att etablera kontakt med andra som ägnar sig, eller vill ägna sig åt mathantverk. Bara genom att låta människor med drömmar som de vill förverkliga träffas fyller kursen en funktion.

Mina egna drömmar hörde till de luftigare, men jag tycker nog att mina kunskaper kändes som att de hörde till de tyngre.

Det enda lunchställe som finns i närheten av Rösta är skolmatsalen på Åsbygdens Naturbruksgymnasium i Torsta. Där fick jag den vidrigaste sönderkokta spaghetti med köttfärssås som jag ätit sedan skoltiden. Eldrimner har det senaste året satsat på unga mathantverkare. Jag tror att det är betydligt effektivare att ge unga människor bra, god mat än att stimulera småföretagandet om man vill ha fler unga mathantverkare.

Det var ett bakslag att få veta att den andra hantverksveckan, den med Jürgen Körber, slås ihop med en enveckaskurs i chark, så att vi kan bli upp till ett tjugotal personer den veckan, i stället för fem personer. De kunde de gott ha meddelat oss på ett tidigare stadium. Vad jag däremot inte heller kände till är att Eldrimner betalar för att var och en av oss ska få två dagars praktik hos valfri mathantverkare i Sverige. Jag undrar vart jag ska välja att söka mig? Vilka var det som hade Linderödskultingarna på Smaklust?

Det var Dalängarna, säger Anna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

 1. Tack! Min dag blev genast rikare. Min dag bestod mest av att jag parkerade om bilen och köpte 12 meter tarm hos argentinarn.

  SvaraRadera
 2. Det var Dalängarna som hade de söta små svinen, tyvärr ända nere i Skåne.

  SvaraRadera
 3. Andreas: Tolv meter tarm kan alltid vara bra att ha, men gå nu hem och träna skinkmålning med vattenfärg. Du vet väl att man inte kan göra en riktigt god skinka om man inte kan måla den först.

  Anna: Då kanske jag får åka till Skåne också!

  SvaraRadera
 4. Kan du inte lägga ut din akvarell på bloggen? Den är säkert jättefin.

  SvaraRadera
 5. vattenfärger?!

  Och nämner du Körber igen så måste jag kasta nåt på dig!

  Låter som om du kommer att ha det kul värre i a f :)

  SvaraRadera
 6. Jag vill också se akvarellen!

  SvaraRadera
 7. Här ska inte tittas på några akvareller!

  SvaraRadera
 8. jomen snäääääälllaaaaa!

  SvaraRadera