torsdag 10 juli 2008

Gropen 2. I vilket jag fyller Carolas hål.

Ja, Carola är tyvärr namnet på den Päronsort som vi fick av kollegorna. Men om tio år så är det väl ingen som kopplar namnet som jag gör nu, för då är hon förhoppningsvis bortglömd. Hur som helst så hjälpte vännen J mig att gräva färdigt hålet. Se vilket fint hål!


Därpå följde jag i stort sett rekommendationerna i länken som Kurt tipsade om i det förra inlägget om hålet. Tack Kurt, vem du nu är! Och jag fyllde med


grovt grus som dränering i botten


köpejord


lite lerjord


och mer köpejord så att rothalsen befinner sig en decimeter ovan den omkringliggande marken, och så en stödstör.Sedan mer jord så att det blir en liten kulle

450 liter jord allt som allt och trettio liter vatten. Hoppas bara att trädet överlevt alla strapaster; det tappade mängder av löv när det stod och väntade i ladan.

Nu saknas bara älg- och rådjursskyddet. Det kanske jag bygger i morgon. Då kommer fler ultraspännande bilder. Och så måste jag köpa ett till träd som Carola kan para sig med. Om hon överlever.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Se bara till att VATTNA ordenligt så länge som möjligt under sommaren så går det nog bra. Det absolut vanligaste felet man ser med planterade träd är annars att man låter gräset växa intill stammen, då får trädet dåligt med vatten och näring och tynar ofta bort. Man behöver hålla bort gräset de första 10-15 åren, orkar man inte rensa så man kan lägga markduk med grus eller bark på.

  SvaraRadera
 2. Hej, största problemet med nyplanterade träd är att man drunknar dessa. Ett annat tillkommande problem är att rötterna blir lata, det blir försedda med vatten ändå!

  En annan sak, det är omoöjligt att hålla ett träd rakt med bara en trädstolpe. Sätt två stycken och med ett så litet träd gärna i knähöjd. Stolpen får inte sticka över mer än 5cm över platsen där trädet fästs.
  mvh Trädkirurgen.

  SvaraRadera
 3. Houthakker: Det är inte så viktigt för mig att trädet är rakt, men jag vill ge det lite stöd att stå emot den företrädesvis västliga vinden.

  Varför får inte stolpen sticka över mer än 5 cm över platsen där trädet fästs?

  SvaraRadera
 4. Trädet böjs över fästpunkten så att säga. För att undvika skavsår skall stolpen inte sticka över för mycket.

  SvaraRadera
 5. Då kanske jag kopplar ett till bälte från någon av de ytterligare tre stolpar som nu omgärdar trädet med stängsel. Fast då blir det ännu lite mer sluten psykvård över hela arrangemanget.

  SvaraRadera