torsdag 24 januari 2008

Pasta e fagioli

Pasta e fagioli, alltså pasta och bönor på italienska, är en märklig rätt. Alla som gillar den bråkar om hur den ska vara och har starka åsikter om huruvida det är en sopp- eller grytliknande rätt, och hur den ska tillagas. Alla tror sig ha det enda riktiga receptet. Min vän J lagade den första frälsande varianten till mig, men sedan flyttade han till Neapel och nu har han glömt hur han brukade göra den innan han blev Neapel-indoktrinerad. Men jag minns.

Gårdagens - en aning torr, tycker jag, och var är persiljan?

Ja, det är en märklig rätt, för jag förstår egentligen inte hur den kan vara så god. Den innehåller de enklaste av ingredienser, och ingenting som påminner om min barndom, inte heller ens någonting färskt, men resultatet blir något alldeles särskilt. Förutom de obegripligt breda smakerna så är konsistenserna så sköna, med det sandiga i bönorna mot det glatta hos pastan. Perfekt värmande vintermat också. Billig mat som inte ser mycket ut för världen, men som duger att bjuda vilken kamrat som helst på.

Igår försökte jag, och idag försöker jag igen, för Saltå Kvarns jäkla bönor kan man inte lita på. Det står på förpackningen att tillagningstiden ska vara 45 minuter, men det stämmer inte. Bönorna i den förpackning jag köpte igår tog 2½ timme att få i närheten av färdigkokta. Det sabbade hela planeringen och därför gör jag om det idag för att få ihop ett recept att dela med mig av.

Om ingredienserna

Vita bönor

Använd alltså inte Saltå Kvarns vita bönor om du inte har riktigt lång tid på dig. Ju färskare torkade desto snabbare. Det bästa är om du använder dig av bönor som du vet hur lång tid de tar att koka, så att du har ett hum om när halva koktiden har gått. Vet någon var man får tag på bra, färska, torkade vita bönor i Sverige?

Tomat
Igår använde jag en sådan där liten burk av Muttis krossade tomater. Det var för mycket tomat. Idag använde jag två stycken hela flådda konserverade Änglamarkstomater. Det är mer lagom. Vore det sommar så toge jag ett par pastatomater ur växthuset.

Buljong

Jag använde mig av ett par deciliter god osaltad buljong som blev över från pot-au-feu:n häromdagen. Använd inte dålig standarbuljong. Lisa Förare Winbad har lovat att skriva om bra köpebuljonger snart och det ser jag fram emot. Om jag inte hade haft en bra buljong så hade jag i stället tagit en finhackad stjälk blekselleri och en finhackad liten morot som jag låtit svettas i olivolja en stund innan jag lade i bönorna i kastrullen.

Rimmat sidfläsk
Jag har lite rimmat sidfläsk i receptet, men det tror jag inte alls är nödvändigt. Det går nog att göra en helt vegetarisk rätt av det här. Eller så kan man ta rent späck eller någon annan fläskbit i stället.

Pasta
Det ska vara kort pasta i den här rätten, helst av några olika sorter. Utbudet av sådan är ofta dåligt på Konsum och Ica. Den där miniatyrvarianten av olika populära sorter som Barilla marknadsför borde vara lämplig. Jag tog penne och farfalle som jag lade in i en handduk och krossade med mortelstöten till trasiga bitar, och ett par nystan tagliatelle som jag krossade i handen. Det är inte viktigt med koktiden för den den här rätten, för pastan kan vara kokt mer än al dente utan att det gör någon väsentlig skillnad.

Pasta e fagioli till 2 personer

2 dl torkade vita bönor
6 dl vatten
2 dl god osaltad buljong
50 - 80 g (c:a 2 skivor) rimmat sidfläsk skuret i små stavar
1 vitlöksklyfta
2 hela flådda konserverade tomater
ett par färska salviablad och kanske några färska barr rosmarin
en torkad italiensk chilifrukt - peperoncino - eller motsvarande i flingform
1 dl blad av slätbladig persilja
salt
c:a 140 g kort pasta
nymalen svartpeppar
god olivolja att ringla över
eventuellt riven pecorino att strö över, tycker J, inte jag
  1. Blötlägg bönorna i dubbla mängden kallt vatten kvällen innan.
  2. Skölj bönorna och lägg dem i en stor kastrull med 6 dl nytt vatten och buljongen.
  3. Efter halva koktiden tillsätter du fläsket, vitlöksklyftan, tomaterna och hälften av örtkryddorna.
  4. När bönorna är ätbara tar du upp en dryg deciliter av dem och mortlar tillsammans med chilin och lägger tillbaka i kastrullen.
  5. Smaka av med salt.
  6. Lägg ner pastan och resten av örtkryddorna.
  7. Tillsätt ett par deciliter vatten eller buljong om det verkar för torrt.
  8. Hacka persiljan och blanda ner när pastan börjar att bli klar.
  9. Ringla över olivolja och smaka av med lite svartpeppar.
  10. Servera, eventuellt med riven pecorino. Eller något annat som du tycker är gott.

Dagens - men vart tog all persilja vägen?

Uppdatering: Jag skrev till Saltå Kvarn igår kväll och skällde ut deras vita bönor och jag fick följande svar idag:

Hej
Det låter som om det är något galet med bönorna. Har du dem kvar vill vi gärna att du skickar in dem till oss så vi kan provkoka dem för receptet stämmer. Dessutom är vi intresserade av bästföredatum och batchnr som står i botten av förpackningen. Kan du hjälpa oss med detta kan vi hitta rätt parti och se vad som är fel med dem. Dessutom kommer vi att tala med våra leverantörer och se över rutinerna runt stickproven så att detta inte händer igen. Vi kommer naturligtvis att ersätta dig för bönorna och för portot. Vi lägger också på en liten sveda och verksumma och hoppas att det känns bra för dig. Vi beklagar det som har hänt!

Med vänliga hälsningar
N.N
Bra reaktion. Jag ska skicka in de resterande bönorna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Det är nog bättre att förkoka och frysa bönorna. Just mosning av bönor/kikärtor ger en mycket trevlig konsistens att använda i olika sorters grytor.

    SvaraRadera
  2. Mer praktiskt, men kanske inte lika gott. Då måste man frysa in kokvattnet/buljongen med bönorna om man vill koka pastan i det.

    Det är också något som jag gillar med att göra hela rätten sekvensiellt i en enda kastrull. Får man bara snits på det och känner sina bönor, så får det ta lite tid.

    SvaraRadera
  3. Någon chans att en snäll skånepojk skulle kunna få några frön från de där pastatomaterna som låter helt fantastiskt spännande?

    SvaraRadera
  4. Men Jorma, som alla andra små skånepojkar ska du satsa 20 kronor av veckopengen och gå med i Tomatklubben. Då kan du köpa frön till över 200 olika sorter, varav några är pastatomater som till exempel San Marzano och Roma. (Mina frön är någonstans på landet.)

    SvaraRadera