tisdag 8 januari 2008

Grönröda löften

Kära Lisa vill att vi alla ska avge löften i hopp om att klimatet då ska hålla sig i skinnet. Mina löften blir annorlunda än hennes för jag tror att politiken spelar större roll än om jag äter två eller tre biffar i veckan. Jag tror att varje marginal som eventuellt skapas av vårt individuella handlande omedelbart kommer att ätas upp av kommersiella krafter. Därför lovar jag att:
  1. Fortsätta odla så mycket jag orkar av mina egna grönsaker, men också att
  2. Bara stödja den politik som inte ökar biltrafiken genom nya motorleder.
  3. Bara stödja den politik som i stället bygger ut och förbättrar kollektivtrafiken i Stockholm genom utbyggda tvärförbindelser i cirklar kring innerstaden, och genom att öka kapaciteten och genom att göra den gratis.
  4. Ja, förresten, genom att bara stödja den politik som gör kollektivtrafiken gratis i hela landet.
  5. Bara stödja den politik som strävar efter att järnvägstrafiken ska byggas ut i hela landet och förstatligas och inte drivas för vinst utan för att det ska bli billigare och bekvämare att använda järnväg än flyg.
  6. Bara stödja den jordbrukspolitik som uppmuntrar och stimulerar ekologiskt hållbar odling och djurhållning och strävar efter att avskaffa konventionellt ohållbart giftjordbruk.
  7. Bara stödja den politik som arbetar för att elmarknaden återigen ska regleras så att den eventuella profiten används för att investera i utvecklingen av alternativa energikällor i stället för att hamna hos storföretagens aktieägare.
  8. Bara stödja den politik som vill utöka finansieringen av forskning inom energi- och transportområdet.
  9. Bara stödja den politik som förbjuder långtradartransporter när järnvägs- eller båtalternativ finns.
  10. Bara stödja den politik som kräver utträde ur EU så länge som EU innebär minskad demokrati och har en nyliberal marknadsekonomi som övergripande syfte och mål. Det är nämligen inte kompatibelt med ett hållbart samhälle. Vare sig ur ett rättviseperspektiv eller ur ett ekologiskt perspektiv.

16 kommentarer:

  1. Här kommer mitt löfte, som är bättre än dina tillsammans:

    1. Jag lovar att bara stödja den politik som arbetar för breda internationella överenskommelser om koldioxidskatt.

    Ni socialister tror att inget händer om ni inte är där och frälser med detaljregleringar och kollektivistiska lösningar. Internalisera kostnader, så löser marknaden resten!

    SvaraRadera
  2. äntligen någon som i sitt svar till lisa öppet visar sin tro på politiska lösningar och kanske lite av en misstro till iden om att vår makt har vi som konsumenter. hur många ton co2 sparas när man adopterar ett barn istället för att skaffa ett?

    SvaraRadera
  3. jeppen: och hur skulle det minska t.ex. satsningar på motorvägar här i Sverige? Eller hur skulle det verka för beskattning av inrikesflyg?

    K: Bra löften som jag skriver under på. Skrev om Norrbotniabanan igår, på tal om.

    SvaraRadera
  4. Järna som i Järna utanför Södertälje? Det ska jag nog pröva, nån gång ska jag väl dit och hälsa på sambons mors-sida som bor där. Till nybakade bullar kan jag sträcka mig till att dricka mjölk. Men det är ju det slemmiga med mjölk jag inte pallar.

    Håller förövrigt helt med om "brödtexten" till dina löften. Visst ha rjag bytt alla lampor till lågenergi, men det är ju inte för att jag tror att det egentligen gör någon större skillnad, utan för att jag tjänar ekonomiskt på det.

    SvaraRadera
  5. järna som i järna utanför södertälje ja.

    Och marknadskrafter har ju funkat förträffligt hittils. Bara att fortsätta på det spåret tills allt har gått åt helvete.

    SvaraRadera
  6. Ja, marknadskrafter har fungerat förträffligt hittills. Med internalisering av kostnader blir det ännu bättre. Medan ni i miljövänstern hittills ligger på minus i er påverkan, sett ur ett totalperspektiv. Det största ni åstadkommit är nämligen att smutsigt kol fått växa på bekostnad av miljövänlig kärnkraft i Europa.

    Den dagen Europas miljövänster klarar av att svälja prestigeförlusten och bejaka kärnkraften, den dagen har världens miljö vunnit sin enskilt största seger någonsin.

    SvaraRadera
  7. Det är inte meningsfullt att diskutera med en människa som inte ens kan se det problematiska med kapitalismen ur miljösynpunkt. Du mal på som en pingstpastor och då kan vi lika gärna diskutera estetiken i de liturgiska färgerna för söndagens gudstjänst.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  9. Jag ser ingen anledning till att ta emot oförskämdheter på min blogg idag. Energislöseri att besvara den typen av inlägg.

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  11. Jag slösar inte min tid och mina argument på dig idag. Jag kan din argumentationsteknik och det roar mig att ta bort dina stupida kommentarer, Jeppen, också för att jag vet hur det retar dig att inte få sista ordet. Vi hörs!

    SvaraRadera
  12. Vi råkades hastigt och lustigt på nyårsafton, och efter Lisas ivriga omhuldande av den socialistiska salamin blev jag nödd att googla. Hade jag vetat att den politiska innebörden inte var enbart ironisk hade jag gjort en kamratlig honnör.

    Ljuvlig blogg.
    Vi ses på barrikaderna.

    Allt gott,
    Markus

    SvaraRadera
  13. Med tanke på att kärnkraft får anses vara en tämligen ny energikälla kan den i sin nuvarande form visserligen betraktas som ren i ett initialskede. Problemet uppstår snarare när de använda bränslestavarna ska slutförvaras i uppemot 30 000 år. Det finns ingen som kan garantera den geologiska stadighet som krävs för sluthantering under så lång tid. Ingen vet effekterna av slutförvaring. I den här frågan skulle man visserligen kunna säga att det bara är att hålla för näsan och hoppa men det är en stor risk man tar när man gör det.

    Japan har kärnkraftverk i privat regi. Man har påvisat vanskötsel. Vidare ligger landet på en förkastningslinje och landet drabbas av mycket regelbundna jordbävningar. En härdsmälta i samband med en svår jordbävning är inte otrolig även om man alltmer lyckas bygga alltmer säkrare hus och övriga strukturer.

    Vi har inte löst energifrågan. Jag ser gärna att man använder alla energialternativ tillgängliga för att uppnå en sådan bra situation som möjlig och det kan innebära en mix av vind, sol, bergvärme och ett hopp om att fasa ut kärnkraftvärme. Men vi har inte råd att sitta och vänta och tänka oss att kärnkraft eller någon annan energikälla ska dyka upp som perfekt.

    SvaraRadera
  14. Tack, Markus! Var det du som hade Fruktstund, som Lisa berättade om?

    SvaraRadera
  15. De nada! Jo, jag var skyldig till Fruktstund. Min ambition var att blanda någon slags drift med bloggande rättshaverister, perahlmarkism och en liten dos självrannsakande vänstersekterism. Och att applicera detta på fruktätande. Det hela steg mig dock åt huvudet till slut.

    Efter en lång konvalescens har jag nu börjat läsa bloggar igen och det var återigen väldigt kul att hitta din blogg som blandar mänsklighetens två tvingande nödvändigheter; god mat och socialism. Och du har fått din egen personliga Per Ahlmark i form av en jeppe som ger dig goda råd i kommentatorsfältet också ser jag...

    Håll utkik efter mitt gästspel på Taffel! Kommer dessvärre inte kunna störta Alliansen med min text, men väl bjuds lite bisarr Herman Lindqvistsk monarkism och litchiefrukt.

    Ser fram emot vidare god mat och röd vrede på din blogg.

    SvaraRadera
  16. Förstår inte de som tjatar på om att känkraften skulle vara så miljövänlig...Om man för en stund bortser från slutförvaringen kan man ju alltid fördjupa sig i vad som händer med naturen när man bryter uranet. Förbjudet i Sverige men våra kärnkraftskåta politiker har tydligen inga problem med att importera den från andra stackars länder...skum inställning enligt mig OCH synd att de politiker som faktiskt är negativa till kärnkraften inte är bättre på att påtala detta med uranet.

    Tack för mig

    SvaraRadera