fredag 29 augusti 2008

Jag behöver Det svenska jordbrukets historia

Eftersom jag tänker läsa en agrarhistorisk grundkurs på SLU så söker jag efter alla delarna av Det svenska jordbrukets historia: 1. Jordbrukets första femtusen år 2. Jordbruket under feodalismen 1000-1700 3. Den agrara revolutionen 1700-1870 4. Jordbruket i industrisamhället 1870-1945 5. Jordbruket i välfärdssamhället 1945-2000. Vill du sälja alla fem banden eller enskilda delar till mig, så skicka ett brev till bolletott@gmail.com.

Uppdatering: Alla böckerna hittade med Jessika och Kurts hjälp!

tisdag 26 augusti 2008

Tomatnotis

Eftersom jag tänker mig att jag ska använda den här bloggen även som en odlingsdagbok för att minnas när saker och ting har hänt under året, så noterar jag att jag även skördade årets första tomater i växthuset nu i helgen. Det var några av sorten Mexican Honey och en Outdoor Girl. Jag har även en Outdoor Girl-planta på friland och den är smockfull av gröna tomater som behöver sol för att mogna. Även Roma och Costoluto Genovese i växthuset har gröna tomater på sig, men inte jättemånga. Jag vet inte varför alla mina tomater är så sena i år, men till nästa år ska jag pigga upp jorden i växthuset.

Nu åker jag till Kalmar på konferens ett par dagar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag 24 augusti 2008

Cèpe (Charles-Jean), en masse

Jo, det verkar sannerligen vara ett Karl-Johan-år i år. I går samlade vi in fyra kg blandad svamp. Mest Karl-Johan och andra soppar, men också lite kantareller, smörsopp och citrongul slemskivling som jag just lärt mig känna igen. Den sistnämnda var lite för slemmig för L:s smak. Jag måste smaka igen. Det blev blandad svamp med äggröra till lunch.


Och så blev det min första egenodlade kronärtskocka till middag. Den var sublimt god med bara smör till.

I bakgrunden ses våra Transparent Blanche hänga. De skördade vi idag och tog hem för att transformera till paj, gissar jag.

Min majs blommar och jag antar att det är lite för sent för att den ska hinna bli klar innan första frosten. Jag har aldrig odlat majs förut.


Idag på väg till ödetomten för att plocka plommon hittade vi ytterligare fyra kilo Karl-Johan. Den här gången plockade vi bara de yngsta, finaste exemplaren. Trots det har vi suttit och rensat och skurit tills nu. Lite har jag förvällt i deras egen svett. Den finaste resten har vi skurit upp tunnt för att torka i tvättstugans torkrum i morgon. Mycket åt vi med pasta till middag.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

fredag 22 augusti 2008

Här är en alternativ signalspaningslag

Regeringen framför gång på gång synpunkten att motståndarna mot signalspaningslagen borde föreslå alternativ till lagen och inte bara vara emot den lag som regeringen röstade igenom. Även om det är motiverat att bara ägna sig åt att försöka stoppa en vansinnig lag, så kan jag kan hålla med om att det är lite konstigt att så få skriver om hur lagen skulle kunna vara formulerad i stället. För mig finns det bara ett rimligt alternativ och det lyder med en lekmans ord som följer:
  1. Ge FRA, efter godkännande av en grupp av jurister och parlamentariker, tidsbegränsad rätt att spana på dem som FRA har en rimlig och motiverad misstanke mot med avseende på en begränsad lista brott och hot mot samhället.
  2. Ge den svenska medborgare vars kommunikation har övervakats rätten att få veta detta inom rimlig tid efter att spaningen har avslutats, samt rätt till kompensation om misstanken inte varit rimlig och motiverad.
  3. Förbjud FRA att spana på någon annan.
Behöver det vara mer komplicerat än så?

Tillägg:
FRA:s uppgift är alltså inte att föra byteshandel med underrättelseinformation.


SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag 18 augusti 2008

Bullar i ugnen


Idag blev vansinnigt sugen på bullar. Så jag testade Jessicas recept på kanelbullar. Fast jag använde kardemumma från kardemummabergen i Kerala, gammaldags mjölk, råsocker och Saltå Kvarns specialvetemjöl och jag tog en nypa salt i fyllningen. Det var ett bra recept, men jag tror att om man väntar 5-10 minuter innan man har i smöret när man kör degen i degblandaren så kanske degen blir mindre spröd. Nu har jag käkat 5 bullar. Men min mage är mindre än L:s.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 17 augusti 2008

Smörsopp och salvia gillar varandra

I fredags åkte vi till torpet bespetsade på svampplockning. När vi kom fram stod tre stolta fjällskivlingar och väntade på oss, så dem stekte jag och fick själv äta upp till den grillade salsiccian eftersom gravida L blev svampängslig. Mums. På lördagen tänkte vi att vi skulle rensa skogarna runtikring, men vi hittade nästan ingenting. Tillbaka på tomten hittade vi däremot sju till stolta fjällskivlingar, lite smörsopp och några andra soppar (som visade sig alltför maskstungna).

De stekte vi och band ihop med lite grädde och åt med en äggröra och knäckebrödssmörgåsar med ost till lunch. Den här gången fick jag inte svampen för mig själv.

Och innan det började regna hann vi med ett dopp i Skiren som fortfarande är tillräckligt varm.

Idag upptäckte jag att sexton nya smörsoppar kommit upp på samma plats, så de rensade jag och tog med hem.

När de låg så här alldeles nakna och doftade fick jag för mig att de skulle tåla mer kryddning än bara salt och peppar. Jag slängde ner dem skivade i lite smält smör och lät vätskan koka bort varpå jag tillsatte mer smör och salt och lät dem brynas. Mot slutet tillsatte jag tre finhackade färska salviablad och därpå en hel del finhackad persilja och malen vitpeppar. Salvian var en lyckoträff, pröva det!



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 15 augusti 2008

Jag köper inte kyckling från Bang eller Bjärefågel

Lisa Förare Winbladh skrev tidigare i sommar en bra artikel om kycklingens förändrade status i köken. Till min förvåning skrev hon att den svenska kycklingen "åter är respekterad". Skulle inte tro det, tänkte jag. Sedan flera år försöker jag att undvika all kyckling utom den som fötts upp av Bosarpskyckling eller kyckling vars drägliga liv garanterats mig. Äter jag någon gång ändå vanlig torterad kyckling så måste jag aktivt stänga av min hjärna. Hugh Fernley Whittingstals TV-serie Chicken Run är en bra introduktion till hur kycklingindustrin fungerar och den har dessutom lyckats förändra folks kycklingkonsumtion i Storbrittanien. Serien kan tyvärr inte köpas från River Cottage hemsida och det är väl fåfängt att hoppas att den skulle köpas in av SVT.

Det finns ett segment av kycklingprodukter som försöker framstå som bättre än de vattenfyllda smaklösa lågpriskycklingarna. Smakmässigt så är de också oerhört mycket bättre. Lisa Förare Winbladh framhåller tuppkycklingar från Bang och majskyckling från Bjärefågel som bra alternativ. Men hur föds de upp? De ekologiska Bosarpskycklingarna får gå ute fritt under dagarna då hela väggarna till hönshusen fälls upp. Bosarpskycklingarna är KRAV-märkta och produktionen räcker inte till för att täcka efterfrågan. Ibland kan man hitta dem på Konsum i Farsta och i Bondens butik i Hötorgshallen, tror jag. De är helt fantastiska. Men hur är det med kycklingen från Bang och Bjärefågel. Det vill de inte berätta. Den fjärde augusti skrev och frågade:
Hej!
Jag skulle vilja veta hur många av era majskycklingar ni har per kvadratmeter, i början av deras liv och strax innan slakt.
Dessutom skulle jag vilja veta hur mycket tid i genomsnitt som majskycklingarna tillbringar utomhus.

Vänliga hälsningar,
K
Från Bjärefågel har jag inte fått något svar. På hemsidan står det att kycklingarna går inomhus och har "gott om utrymme". Det betyder att de aldrig har sett solljus. Och jag tror knappast att "gott om utrymme" betyder samma sak för mig som för kycklinguppfödaren. Om jag får svar från Bjärefågel, så ska jag uppdatera bloggen.

Bong revolutionerar begreppen konsumentkontakt och konsumentupplysning med följande svar från Anita Bang:
Hej!
Svar på dina frågor kan du få om du vänder dig till Jan Bang som numera arbetar som konsult och därmed tar ut arvode.
Med vänliga hälsningar
Bangs Fjäderfäslakteri AB/ Jan Bang
Jag svarade genast
Du menar att ni tar betalt för att svara på frågor om hur stort utrymme era kycklingar har?
Den frågan har jag inte fått något svar på. Kanske vet inte Bang om de är Jan eller Anita just nu och därför inte heller huruvida de ska ta betalt för svaret eller inte? Kanske tror de att du och jag är dumma i huvudet och kommer att köpa deras produkter ändå?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,



onsdag 6 augusti 2008

Striden i pallkragarna


I förrgår upptäckte jag min första kronärtskocka. Idag upptäckte jag en till knopp under den första. Av de sex plantor som jag drog upp från frö är det den som jag planterade i den dubbla pallkragebädden som har blivit störst och som nu har två knoppar. I pallkragarna har det överhuvudtaget vuxit något alldeles enormt, men i den djupa dubbla bädden har kronärtskockan tävlat med en tomatplanta (Outdoor Girl) om att kväva fyra fänkålsplantor och varandra, utan att lyckas. Jag har aldrig haft sådan sprutt i en odlingsbädd.


De båda är kraftigare än sina systrar och bröder i växthuset. Där inne har det mesta å andra sidan blivit ganska tanigt och tomaterna är senare än någonsin tidigare. De fem olika chilisorterna har ännu inte satt frukt. Jag gissar att jorden är utarmad på något vis, trots näringen från infiltrationssystemet. Nästa år får jag göra något åt det, byta ut infiltrationsbädden och förnya jorden. Men salladsgurkan Miniature White där inne har gett oss sex gurkor och nu går det undan snabbare än man hinner med.

I en annan av pallkragarna satte jag fyra buskbrytbönor Maxibel som ger en konstant god skörd som gör den väldigt odlingsvärd. Bara fyra dagar efter att jag hade skördat allt på dem, så kunde jag skörda så här mycket igen (jämfört med en normalstor näsa).

Även ruccola, koriander, persilja, spenat och rädisor gick jättebra i pallkragarna, men den tiden är ju över. Eller kanske man kan sätta en till omgång spenat och rädisor nu? Till nästa år ska vi skaffa fler pallkragar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Bondbönsskördare och röjsågsmördare


kan jag beteckna mig idag, för det var säkert några kryp och sniglar som strök med när jag röjde med röjsågen på fältet inför fårnätsuppsättningen. Jag orkade bara hundra meter, sedan var jag slut i hela kroppen och nu har jag ont i armar och axlar. Jag avskyr den oergonomiska röjsågen, men det är intressant att se hur fältet ser ut under det meterhöga gräset. Mer murkna stubbar än jag trodde är kvar efter att förra ägaren motade bort skogen för femton år sedan, men de blir lätta att bända upp när fåren betat av.


Bondbönorna skördade vi först idag. Vi har inte brytt oss mycket om det odlingslandet och kanske var det därför som skörden inte blev större. Sorten Express gav dock inte heller fler än fyra bönor per skida. Men fyra goda. Ni vet väl att det är lättare att, efter man tagit bönorna ur skidan, få ur innerbönorna ur sitt ytterskal om man kokar dem i tre minuter. Då är det bara att nypa ett hål i ena änden och fjutta ur dem. Finns det någonting grönare?


Idag åt vi dem smörslungade till en långkokt köttgryta eller -soppa med färska rotfrukter och lite ur den sista burken torkade trattkantareller. Godast var buljongen med bönorna och svampen. Och ikväll har solen kommit fram igen efter flera dagars regn och rusk.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 4 augusti 2008

Mobilt bredband

Under sommaren har jag funderat på att skaffa mobilt bredband för att slippa de långsamma uppkopplingarna över ett gammaldags telefonmodem här på landet. När jag har velat blogga lite grand så har det gått så långsamt att ladda upp bilder att det blir lika dyrt som att skaffa mobilt bredband. Jag talade därför med både Telia och 3 i Norrköping nyligen och sa att jag ville pröva deras mobila bredband för att se om jag hade tillräcklig mottagning i sommarhuset för att det skulle vara värt att betala för deras tjänster. Men inget av dessa pissföretag ger någon möjlighet till detta utan tror att jag är så korkad att jag köper deras tjänster utan att i förväg veta hur bra de fungerar. 3 låter köpet gå tillbaka endast om man inte har någon mottagning alls.

Efter att det visade sig att en gäst hos oss hade full 3G-mottagning på sin mobiltelefon (vilket jag inte har med mitt Telia-abonnemang, trots att Telias 3G-mast står ungefär 500 meter från huset) kollade jag upp Telenors erbjudande om mobilt bredband. Det visar sig att Telenor erbjuder en 2 månaders nöjd-kund-garanti under vilken man kan utvärdera uppkopplingen. Det är generöst! Dessutom slapp vi anslutningsavgiften eftersom L bytte ut sitt dyra Tele2/Comvik kontantkortsabonnemang mot ett Telenor-abonnemang och fick en bra mobiltelefon på köpet. Dessutom är 3G-modemet gratis och månadsavgiften på 199 kronor behöver vi inte börja betala förrän efter årsskiftet.

Än så länge fungerar det mycket bra förutom att uppkopplingen går ner efter en stunds inaktivitet, men jag vet ännu inte om det beror på Telenor, eller på operativsystemet Vista eller på någon energisparfunktion i datorn eller säkerhetsprogramvaran. Jag uppdaterar det här inlägget om jag hittar en lösning på problemet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,