lördag 23 maj 2009

Äppelblom och fläskkotletter

Vädret växlar en gång i timmen. Nu öser det ner så att radion nästan tappar mottagningen. För en timme sedan gick jag ut och fotograferade äppelblommorna i solskenet.

Transparent Blanche blommar rikligt trots klövdjursangreppen

Sedan passade jag på att grilla och hickoryröka ett par fläskkotletter i klotgrillen. Till det en ljummen potatis-, blomkåls- och spenatsallad och de första salladsbladen från frilanden. Det blev gott.



Grillade och hickoryrökta kotletter
  1. Salta kotletterna en timme i förväg.
  2. Lägg samtidigt en näve hickoryspån i blöt.
  3. Lägg grillkol bara på den ena sidan av klotgrillen och tänd på.
  4. När kolen är grå, grilla kotletterna direkt över glöden en minut på varje sida så att de får en bra grillyta.
  5. Flytta kotletterna så att de ligger en bit vid sidan av glöden.
  6. Lägg de blöta hickoryspånen ovanpå/ovanför de glödande kolen.
  7. Lägg på lock och reglera ventilationen så att glöden inte dör.
  8. Låt så kotletterna grillas i indirekt värme i 8 minuter.

Ljummen potatis, blomkåls- och spenatsallad

Lika stor volym fast potatis som fin blomkål och ungefär dubbelt så stor volym färska spenatblad.
  1. Koka, skala och dela potatisen.
  2. Koka små buketter av blomkålen.
  3. Låt spenatbladen mjukna i sin egen fukt och en klick smör.
  4. Vänd ihop alltihop och salta en aning.
Nu skiner solen igen. Då går jag ut och ansar gräset runt bärbuskarna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. MissG (missgillette.blogspot.com) kallar dom klövinsekter.

    SvaraRadera