måndag 4 maj 2009

Valborg och 1:a maj i sängläge

Långhelgen på landet blev inte riktigt som jag hade önskat. Det som jag trodde var en enkel förkylning utvecklade sig till en elak luftrörskatarr som sängband mig. Som tur var kom vår vän J på besök och hjälpte L i trädgården. När de slitit ut sig där med att gräva land och ta ner sly och plantera om växter, kom jag på att jag måste så bönor också. Och det var mer än nog för mig.

Men här har jag sått två rader med störbrytbönor i mitten av landet. Däremellan ska en ställning upp som de kan klättra på. På sidorna buskbrytbönor. Vi har aldrig satt så mycket brytbönor förut, men det är den grönsak som jag tror att vi har lyckats bäst med; som ger mest skörd för minst insats och som har varit jämnast över åren vad gäller skörd och sjukdom. De bönor som jag satte på förgroning i växthuset förra helgen hade grävts, eller ryckts, upp antingen av fågel eller mus.

På natten efter Valborg sjönk temperaturen till -4.9. De plantor av daikon och pak choi som hade grott på friland var döda, upptäckte jag morgonen därpå. Jag är osäker på om det var kylan eller den extrema torkan som tog kål på dem. I väntan på regn har vi täckt nästan alla landen med fiberduk.

Nu är alla potatisarna i jorden och bondbönorna har börjat titta upp. Två tomatplantor grävde L ner i jorden i växthuset. Mycket mer ska planteras om nästa helg.


Jag lyckades också fånga en av de där blåskallade humanoiderna (sommartomte?) på fältet på bild. Jag trodde att det var en febersyn, men den fastnade i kameran.

Koltrast, taltrast och dubbeltrast hörde vi. Den svartvita flugsnapparen kom på första maj. För övrigt en massa gulsparv och bofink och blåmes och talgoxe och lövsångare och sädesärlorna på taket och många fler som J men inte jag minns namnet på.

Naturligtvis hissade vi den röda flaggan på 1:a maj.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 kommentarer:

 1. Nu får ni gå in och lyssna på P2-(vår)fåglarna i webbradio och i podd. Välkomna!

  http://www.sr.se/p2/p2fageln

  SvaraRadera
 2. Hej, trillade in här.
  Daikon, har du satt den så tidigt någon gång förut? Jag har en påse frö men har fått för mig att man ska sätta den senare på säsongen? Varför minns jag inte just nu... Men om det funkar ändå är det ju lika bra att peta ned direkt!?

  SvaraRadera
 3. Nej, jag har aldrig satt den förut överhuvudtaget. Jag försökte hitta information om lämplig såtid, men det var inte så lätt. Det verkar som att den ska sås i juli vanligtvis, för att undvika stocklöpning, men det stod också någonstans att det berodde på sort och att vissa sorter kunde man försöka så så tidigt som möjligt på våren. Jag bara chansade. Och de första groddarna tog frosten, så jag satte en ny omgång. Vi får se vad som händer.

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset förresten, Robin!

  SvaraRadera
 5. Ok, då väntar jag och sätter dem senare där rädisorna är nu! Men om det funkar bra med ditt sätt vet jag hur jag ska göra nästa år!

  Nu när jag läst ditt inlägg här över vill jag också passa på att beklaga sorgen, båda.

  SvaraRadera