lördag 20 september 2008

Dödstrumpeter

När vi köpte vårt torp för fyra år sedan så påstod säljaren att det fanns svart trumpetsvamp (Craterellus cornucopioides) i dungen utanför jordkällaren. Jag tyckte då att det var ytterligare ett argument för att köpa stället, men blev besviken när jag sedan aldrig hittade något. Efterhand har jag kommit till slutsatsen att det bara var ytterligare en av säljarens fantasier, i likhet med den röda katten han tyckte sig se i skogen. Säljaren bosatte sig sedan hos en sekt i Tyskland. Jag tror att han kände sig mycket ensam här i skogen.


Idag när jag gick till jordkällaren för att hämta en flaska av mitt flädervin, så tog jag en sväng i dungen igen och plötsligt stod den där, dödstrumpeten, som fransmännen kallar den. Och när ögat var rätt inställt så såg jag flera. Ganska många. En halv kvadratmeter på torknätet, blev det. Jag tycker att de är mycket bättre torkade, än färska. Nu vet jag var de finns.Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

 1. svart trumpetsvamp -min favoritsvamp
  Gratulerar!!

  SvaraRadera
 2. Vad gör du helst med den, Örjan?

  SvaraRadera
 3. Och vi hittade också svarta trumpeter, i Nackareservatet, precis efter det att t hade talat med dig i telefon. Fast vi åt upp våra på samma kväll.
  kb

  SvaraRadera
 4. Vi hittade ett nytt ställe för svart trumpet i går kväll (vi har ett bra ställe sedan tidigare, där vi skördat 14 liter i år).
  Det finns MASSOR av svamp i markerna i år.
  Idag skall vi ut och leta blomkålssvamp - det är en av mina absoluta favoriter.

  SvaraRadera
 5. Superkort säsong. Brukar bara finnas i ett par veckor. Eftersom du bor precis bredvid, så borde du ändå sprungit på den någon gång. Åtminstone de senaste tre åren har det varit gott om trumpetsvamp (både gul och svart).

  SvaraRadera