tisdag 9 september 2008

Dagens kurs - föräldrapenning


Idag skulle vi lära oss allt om föräldrapenningen. Good försäkringskassetjänsteman och bad försäkringskassetjänsteman guidade oss genom djungeln av regler. Äckliga blivande fäder angrep dem så fort ljusbilderna antydde att en jämlik fördelning av dagarna var att föredra. Oerhört provocerande, tydligen.

8 kommentarer:

 1. Vad blev de så utflippade över, männen? Med hinten att dela något sånär lika? I slutänden bestämmer man ju själv. Då planerar mannen att renovera lite på huset eller så och upptäcker snabbt att en åttamånaders bebis eller så jävlar i mig inte låter något hus bli renoverat.

  SvaraRadera
 2. Det var väl små korkade nyliberaler som inte tyckte att staten skulle lägga sig i deras privatliv. De kände sig nog hotade i sitt förmodligen skeva samliv. Men de verkade bli glada när de upptäckte att de kunde vara lediga från jobbet på fredagen och ta ut föräldraledighet fredag-lördag-söndag och på så vis faktiskt höja sin inkomst. På söndagen orkar de kanske latja lite med ungen eller göra en utflykt.

  SvaraRadera
 3. Haha. Jag önskar att alla blivande fäder ville läsa Johan Cronemans lysande artikel om myten om den frigjorde mannen och föräldraledighet i Fokus julinummer. Den borde kopieras upp och delas ut vid Försäkringskassans träffar.

  SvaraRadera
 4. Apropos det jag skrev ovan om fredag-lördag-söndags, så fungerar det inte så om man har anställning, fick jag veta vid lunchen. Om man får månadslön så smetas ens timmar ut över hela veckan och man får löneavdrag även för lördagar och söndagar.

  Lotta: Jag ska titta efter den artikeln.

  SvaraRadera
 5. Lotta: Är det den här artikeln du menar, Allt om min pappa?

  SvaraRadera
 6. Jag känner igen det där. När vi var på möte med FK i samband med vårt första barn var det två pappor som blev oerhört provocerade när en av FK-tjänstemännen hintade om att det ofta går att ta ut lika många föräldradagar.

  SvaraRadera
 7. Fick mina barn för 19 0ch 15 år sedan och då hade FK ännu inte börjat med denna fina service (jag är inte ironisk). Jobbar på en arbetsplats där jag upptäckt att pappor som är föräldralediga länge med sina barn är i klar majoritet (inte jämfört med mammor, bara jämfört med de pappor som bara tar ett par månader...). De är dock alla glada medlemmar i den löneklass där de har ekonomisk frihet att göra vad fan de vill egentligen. Nåja, förhoppningsvis för de utvecklingen framåt på sitt sätt. Hade varit kul att höra FK i slutet av 80-talet hålla föredarg om hur man fick 260 dagars föräldrapenning att räcka under de tre år som var väntetiden till dagis.

  SvaraRadera