måndag 10 augusti 2009

Årets tomater

För tio dagar sedan skördade jag de första tomaterna av sorten Black Plum, en liten snygg mörk plommonstor tomat. Visst var de goda, men jag blev inte överväldigad av aromen. Sorten har rubricerats som pastatomat, så kanske kommer dess smak bättre till sin rätt om jag kokar sås på dem.


Sex dagar senare skördade jag min första Brandywine och det var en annan femma. Ett halvt kilo vägde den och räckte gott och väl till en tomatsallad till mig och L. Inget mer än en god mild olivolja och en nypa havssalt ville den ha till sällskap.


Den var kompakt utan håligheter som en vattenmelon, med söt och kraftig smak. Enda bristen i karaktären var att färgen är lite blekt rosatrist och att den inte är så produktiv.


En gång i framtiden ska jag ha ett stort växthus med plats för minst tjugo tomatplantor.


Minnesnotering: Av de fem tomatplantorna i växthuset mår den bäst som står i stor kruka med köpejord. Jag tror att markjorden i växthuset börjar bli utarmad och måste bytas ut, komplementeras, eller åtminstone förbättras till nästa år.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Snyggt!!
  Jag såg strimmiga och sk tigertomater i en tidning nyligen. Tjusiga. Vet dock inte vad de är bra till annat än för grejer där man inte tar bort skalen.

  SvaraRadera
 2. Jag har också några Black Plum men de är fortfarande gröna allihop. Måste. Ha. Växthus. Var det nu skulle få plats på vår lilla tomt.

  SvaraRadera
 3. Jag vill också ha växthus men så bor jag på tredje våningen i ett flerfamiljshus. Det går ju att åstadkomma liksom, ett växthus alltså.

  SvaraRadera
 4. bilden längst ner visar en melon, bara så du vet

  SvaraRadera
 5. Odlar man flera år i samma jord så får man om inte annat nematoder och svampar, som sätter ner skörden. Ett sätt att undvika det är att så resistenta grundstammar, och sedan ympa in de sorter man vill odla på dem (det är mycket enklare än att ympa t ex äpple).

  http://www2.sjv.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/p9_8b.pdf

  SvaraRadera
 6. @Patrik Nej, det är en och samma tomat.

  @Kurt Jag trodde att du skojade om ympningen, men det verkar ju vara sant. Bra trycksak!

  SvaraRadera
 7. Kul att du gillade Brandywine! Jag odlade den för några år sedan men blev inte helt nöjd. Svårodlad på friland och inte lika söt som jag väntat mig. Favoritsorter har med åren blivit andra sorter.

  Växthuslängtan är svår, särskilt nu när min syster skaffat ett stort växthus, där tomaterna blixtsnabbt blir brontosaurusstora.

  Hälsar avundsjuk fröken Dill

  SvaraRadera