måndag 17 augusti 2009

Fin i kanten

Den som behöver en stadig fyrhjulsdriven bil som man kan köra även med leriga stövlar kan kanske ta en titt på Ford Maverick. En utspilld läsk eller lite barnkladd känns inte som en katastrof. Den här bilen är inte fin i kanten. Men den kan göra det den ska utan några som helst åthävor.
Säg att Agda och Herbert har varit gifta i ett antal år och har ett regelbundet sexliv. En kväll säger Agda: Inte i kväll, men han är inte fin i kanten och hon gör inget motstånd. Om vi bortser från bevisbördan, ska han straffas för det? Han gör något mot hennes vilja, men är det värt två års fängelse? Det är ett helt annat brott än det många förknippar med våldtäkt.
Rolf Hillegren utvecklar sitt resonemang under intervjun inför lördagens artikel i SvD


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

 1. När man inte trodde att det kunde bli så mycket värre så blev det just det.
  För SITT eget bästa borde han hålla käften, för allmänhetens bästa är det väl för väl att han inte begriper att han just behöver hålla käften utan att hela eländet dukas upp för allmän beskådan. Att precis så HÄR eländigt kan en åklagare se på våld och våldtäkter inom relationer. Om våldtäkter inte är våld inom en relationer då kan vi ju ta det ett steg till och inkludera ren fysisk misshandel. Lite får man tåla liksom.

  SvaraRadera
 2. Visst har det väl även hänt att man som man i en relation haft sex med sin partner om hon propsar fast man inte riktigt vill och i början sagt att man inte vill. Våldtäkt? Knappast. Folk verkar verkligen vilja missförstå honom och vrålar onyanserat "Ett nej är ett nej!"

  SvaraRadera
 3. Eller hur? Fast för mig är det en principsak, så jag brukar polisanmäla och det är vi ett femtontal som gör varje dag. Det blir en sjujäkla karusell och tar väldigt lång tid, men när det väl kommer till rättegång så kan jag lova dig att det där kåta flinet har suddats ut från hennes fejs. Middagen "tenderar" plötsligt att stå på bordet i tid. Och om hon frias så har jag ändå visat var jag står och då kan vi också ha lite skönt make-up-sex efteråt. Och då snackar jag inte smink. För mig är det en självklarhet att använda domstolsväsendet för att upprätthålla umgängesreglerna i en relation och det har alltid lett till mycket bättre stämmning i familjen.

  SvaraRadera