måndag 11 februari 2008

Enskede-levain

Inspirerad av Martin så slutförde jag idag baket av mitt första levain-bröd, i stort sett efter hans recept på Stureby-levain. Skillnaden var att jag genomförde de första två dagarnas moment på en dag, enligt hans recept på Kanske det allra godaste brödet, men med en tidigare start, klockan 12.00. Och idag körde jag ihop degen i min degblandare, lade den i en oljad låda och tog med mig till jobbet. Där vek jag den ett par gånger, och stoppade in den i kylen en timme när jag tyckte att det jäste lite snabbt. Sedan blev jag så stressad att jag åkte hem lite tidigare än vanligt. Min gasugn tar ju en och en halv timme att få upp i 275 grader, så när jag kom hem satte jag på den och delade degen i två delar som jag lät jäsa i korgar. I övrigt följde jag Martins recept någorlunda. Jag ser alltså inget problem med att baka levain-bröd och heltidsarbeta om man bara vågar ta med degen till jobbet. Och varför skulle man inte våga det?

Resultatet blev mina bästa ljusa bröd någonsin.


Stora, väljästa, höga...


med stora hål, knaprig och lagom seg skorpa och välgräddad undersida från den heta bakstenen. Bröd som gjorde mig stolt och glad. Äntligen har jag lyckats göra ett ljust bröd. Det ska jag göra om. Nästa gång ska jag ta en gnutta mer salt i degen. Och så ska jag försöka få brödet lite syrligare. Kanske genom att låta "chefen" åldras lite.

Middagen blev smörgåsar med gårdagens kokta rimmade oxbringa, min egen saltgurka, fransk senap, pepparrot och persilja. Mycket gott.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

 1. Fasen vilka fina! Roligt! Det är en bra tanke med saltet, det är ganska lite i det där receptet. Det var också en väldigt fin bild på degen på ditt skrivbord. Ser ut som en guldglimrande skatt.
  Var det förresten inte så att Streets bageri har en vedeledad ugn? Kan du inte be att få grädda ett bröd där någon dag? hej!

  SvaraRadera
 2. Wow! Vilka perfekta bröd på alla sätt. Inkråmet ser superfint ut, precis lagom stora hål tycker jag, större än så är för stora enligt mig.

  SvaraRadera
 3. Trots att jag nyligen lovade mej själv att aldrig mer försöka baka (jag når ju ändå aldrig upp till den skyhöga nivån på svenskt snabbköpsbröd) fick du mej att göra ett nytt försök. Jag har faktiskt satt en sån där vildjästsats med aprikoser enligt Martins recept. Åt helvete kommer det gå, men försöka kan man.

  SvaraRadera
 4. Tack för beröm!

  Martin: infiltreringen av Streets bageri ligger i pipan.

  Patrik: ställ satsen varmt! På element eller bredvis spisen när du lagar mat.

  SvaraRadera
 5. och gott blev det också! tack för smakbiten;)

  SvaraRadera
 6. Oj, alla börjar med levain!! Jag bakade på levain för några år sedan (Jan Hedh), sedan utvecklade jag aversion för tid och evighet mot Jan Hedh ;). De är verkligen störtsnygga :).

  SvaraRadera
 7. Oj, du har tagit brödbakandet ett steg längre... Jag hade haft djup respekt för brödbakande kollegor som ägnar kafferasten åt att vika surdeg! Verkligen jättesnygga bröd.

  SvaraRadera