lördag 9 februari 2008

De nya skolpoliserna

"Sekretess och respekt för personlig integritet är viktigt, men vår utgångspunkt är att det i de allra flesta fall är bättre för den anställde att arbetsgivaren har kunskaper om den anställdes kontakter med socialtjänsten än att man svävar i ovisshet."
Så skriver inte Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (fp) och socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) på DN Debatt idag, men om man ändrar den anställde till barnet och elevens, och arbetsgivaren till skolan, så blir citatet korrekt.

Vem i alliansen är det som kommit på att utse barnen till fienden?

Varför är alliansen så behårt fixerade vid att avlägsna symptom och att till varje pris vägra se orsakerna och de bakomliggande problemen?
"Vi vill få till stånd en lagändring som innebär att skolan eller socialtjänsten får rätt att åka hem till en skolkande elev och hämta denne till skolan."
Hur är det möjligt att ha en sådan verklighetsfrämmande och urmoda tro på repression som lösning på samhällsproblem? De uppvisar en fantasilöshet, en oförmåga att föreställa sig framtida resultat av beslut, som gör att jag börjar undra vad de har under skinnet.

Ulf Kristersson (m) till vardags


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Jag håller nog med dig!

  SvaraRadera
 2. Det säger ju allt bara man smakar på ordet socialborgarrråd.

  SvaraRadera
 3. Skolk är inte bara ett symptom utan även ett problem i sig självt. Om ett barn med problem dessutom börjar skolka så drar själva skolket med sig ytterligare en massa skit för barnet. Om man är en iskall hjärtlös jävel så kan man förstås blunda för detta och tycka att det inte spelar nån roll eftersom ungen redan hade problem, men själv är jag jävligt glad att åtminstone några politiker väljer att inte blunda för detta.

  SvaraRadera
 4. ha. ingen som funderat på den där lilla avvägningen mellan nytta och maktmedel? att (åtminstone tillfälligt) omhänderta skolkande barn för att återföra dom till skolan låter rätt barockt. frågan är sedan vad som ska hålla kvar dem där, en individuell väktare kanske?
  visst är det viktigt att hindra skolk, men då finns det betydligt lättare och mindre smärtsamma sätt. varför inte exempelvis dra in barnbidrag, bostadsbidrag etc till skolkande barns familjer? då blir det ett incitament att hålla koll på ungarna, inte bara pekpinnar.
  tvångshämtning av skolkande ungar påminner mest om andra överilade och illa genomtänkta högerförslag, som när säpo skulle springa och registrera gymnasieungdomar eller filmbolagen skulle bli frilansande nätpoliser.

  SvaraRadera