onsdag 21 november 2007

Oxsvanssoppan Del 3

Här kommer fortsättningen på oxsvanssoppan.
  1. Plocka upp svansbitarna ur grytan
  2. Sila soppan genom en finmaskig sil
  3. Ställ in buljongen och de separerade vegetabilierna i kylen när de svalnat
  4. Pilla loss allt kött från svansbitarna och lägg in i kylen när det svalnat
  5. Lyft av fettlocket som bildats på ytan i buljongskålen
  6. Mixa vegetabilierna
  7. Värm buljongen och smaka av den med Madeira (t.ex. den här), salt och nymald svartpeppar
  8. Red buljongen med en knapp deciliter av de mixade rotsakerna
  9. Smaka av igen och balansera salt, sötma och syra med salt, peppar och rotsaksmix. Oj, också minst en matsked tomatpuré, som kanske borde varit med från början.
  10. Lägg ner köttet och låt bli riktigt varmt
  11. Servera och strö över ganska mycket hackad bladpersilja och eventuellt några små kuber god Gruyère, Comté eller Bergkäse och servera med en tunn knaprig skiva trippelrostat rågbröd. Ett annat alternativ är parmesansmördegspinnar, eller något annat frasigt eller krispigt, salt, fett.
Den här oxsvanssoppan blev annorlunda än den senaste jag gjorde, som var klar, rödare i färgen, men inte lika stark och ren i smaken. Det här kan man inte kalla en klassisk oxsvanssoppa, men en rustik variant. Fast "rustik" är ett larvigt modeord i matvärlden just nu. Men soppan blev fantastiskt god. Svansen är en billig (35 till 65 kr/kg) styckningsdel med väldigt koncentrerad och god smak och härlig konsistens, som borde användas mer. Alltså: svansen är essensen av kon!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 kommentarer:

  1. Om det blir något fredagshäng på JB och Du har tid att gå hoppas jag Du har lite rester kvar av soppan.
    Många har nog inte smakat riktigt tillagad oxsvanssoppa.
    Jag älskar fylligheten (och klibbighen på läpparna)

    SvaraRadera
  2. En uppmaning vid inköp av oxsvans till soppa eller ragu.
    Köp bara svans som är skuren i kotlederna.
    Lata charkuterister bandsågar sönder svansen. Då riskerar man gömda (glömda) broskbitar i soppan.
    Sågad oxsvans kan dock användas som "köttförstärkning" till kalvbenen vid tillagning av buljong (fond)

    SvaraRadera
  3. Aj, all buljongen gick åt nyss. Klibbigheten på läpparna blev nog ändå bättre av märgbenen. En del kött blev över och en hel del av rotfruktsmoset. Det tänkte jag blanda med tomatsås i morgon till en pastasås.

    Tack för informationen om svanskapningen. Bra att samla informationen om oxsvansen på ett ställe. (Även om mitt recept blev lite utspritt på den här platsen.)

    SvaraRadera
  4. Blir otroligt sugen på soppan, men måste avvika lite från ämnet, hoppas dock att jag håller mig nånstans runt koncentrerade smaker och essenser.
    Hade just i frosseri olika röksmaker,
    som utgick ifrån ett inköp av Nils Oscars rökporter, mkt god. Till detta
    tunna rostade/olivoljestekta skivor
    av Saltå fruktbröd, en med leverpastej, långsamt stekt lök m sherryvinäger och lite honung samt knaprig bacon på toppen. Den andra
    med majonäs anchochilipulver och lite tabasco, någon bitter sallad och återigen bacon på toppen. Inte GI kanske, men gott och som sagt mkt röksmak på kort tid...

    SvaraRadera
  5. Åh, nu får du mig att hallucinera om danska smörrebröd...

    SvaraRadera
  6. Det var längesedan jag gjorde oxsvanssooppa, men en del köttgrytor har det blivit ihöst.

    SvaraRadera
  7. Jag har precis fått ett recept på köttfärssås med oxsvansar i. Har aldrig provat det innan. Den ska koka 12 timmar...vi får se hur det blir. Det ska tydligen vara en fantastiskt god sås.

    SvaraRadera
  8. Det låter väldigt intressant. Kan du inte dela med dig av receptet?

    SvaraRadera
  9. Självklart! Det är inte sådär exakt men men...

    1 kg oxsvans
    1 kg färs
    4 st gula hackade lökar
    10 st burkar tomater
    en bukett - rosmarin, timjan,
    valfri mängd basilika, oregano,
    salt och peppar
    10 klyftor vitlök
    1 tub tomatpuré

    Bryn svansar och färs, salta och peppra. Bryn löken. Tillsätt övriga ingredienser utom basilika och oregano + några burkar vatten. Låt koka 12 timmar, rör om då och då. Smaka av med mer salt, peppar, oregano och basilika. När allt kokat klart - ta bort buketten med örter och oxsvansbenen. Servera med Spagetti!!

    God Jul och Gott nytt år!!

    SvaraRadera
  10. Det låter jättegott, och mycket blir det! God jul och gott nytt år på dig också.

    SvaraRadera
  11. Och jag som trodde att jag var först i hela världen med ett bloggrecept i tre delar på oxsvans...
    Bugger.

    SvaraRadera
  12. Nä, och då förstår du att vi inte tycker att du ska sänka nivån på dina recept.

    Och nu har jag ju också lärt mig genom dig att det borde ha stått "skumma, skumma, skumma!" här i mitt recept.

    SvaraRadera