tisdag 20 november 2007

Oxsvanssoppan Del 2 + glöm inte Socialistiskt forum i helgen

Nu har oxsvanssoppan sjudit i 4 ½ timma i ugnen. Efter 3 ½ timma drev dofterna mig närapå till vansinne. Men när jag tog ut grytan var kötten inte tillräckligt sönderfallande och smaken på buljongen var inte tillräckligt tydlig, inte alls som doften. Mitt mål är att soppan ska smaka precis så som det doftar just nu i lägenheten. Den här doften är riktigt, riktigt plågsam. Det går inte att skämta om den. Den hetsar magen och jabbar mot spottkörtlarna. Och jag satte ändå i mig en tallrik spaghetti med frikadeller för bara någon timme sedan.

Nu undrar jag bara hur länge till grytan ska behöva sjuda? Huruvida jag ska sila soppan fint eller grovt? Huruvida alla grönsaker ska slängas? Hur mycket av fettet som kan tas bort utan att jag förlorar smak? Ska jag sedan tillsätta sherry, eller konjak eller låta bli? Och sedan ska den svalna så att jag kan ta upp svansbitarna och ta ur köttet.

Apropos det, glöm inte bort att det är Socialistiskt forum i helgen. Ur ett späckat program vill jag framhäva att långkoksälskaren Aron Etzler snackar klockan 12.00
12.00-13.30, Sandlersalen 1tr
En offensiv vänster är möjlig
Det ser dystert ut i Sverige. Men alldeles i vår närhet växer spännande vänsterrörelser fram. Aron Etzler beskriver i boken Trondheimsmodellen två framgångshistorier som gett människor hoppet tillbaka om rättvisa och solidaritet. Efter föredraget blir det en paneldebatt om vad vi kan göra i Sverige.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Undran?
  Varför märgben i oxsvanssoppan?

  Förslag sluttillagning
  Plocka upp svansbitarna innan de kokat sönder.
  Sila av grönsakerna.
  Häll tillbaka buljongen och koka svansbitarna klart.
  Purea/mixa grönsakerna superfint och använd som redning i såsen.
  Ger extra fyllig smak.

  Madeira i soppan brukar aldrig vara fel

  SvaraRadera
 2. Märgben bara för ännu mer smak. Jag har ingen buljong i. Och så fanns de där.

  Svansbitarna är redan upplockade. Nu är köttet mjukt. Jag väntar på att de ska svalna så att jag kan pilla av köttet. Resten av ditt förslag är vad jag lutar mot. Men jag kanske låter det hela svalna först så att jag lätt kan lyfta ur det överdrivna fettet.

  Och visst, madeira ska det ju vara om det ska vara. Tack för tipsen!

  SvaraRadera