söndag 4 november 2007

Peppar med bismak

Det är en liten intervju med mig i nya Gourmet, vars senaste nummer har kommit till prenumeranterna, men ännu inte ut i butikshyllorna. Jag har inte sett den själv, men vet ungefär vad som står i den. Tyvärr är det så trist att jag inte längre är svensk agent för Gérard Vives peppar.

Fyra månader efter att jag hade fixat det första försäljningsstället för hans peppar på Fine Food, meddelade han mig kryptiskt, utan att fråga mig om mitt nuvarande arbete med hans produkter och utan att fråga mig om mina framtida planer för dem i Sverige, att han lämnat exklusiva rättigheter för skandinavisk import till en fransk kvinna som skulle kontakta mig.

Efter många brev fram och tillbaka med honom och hans tilltänkta importör så står det klart för mig att han har bestämt sig för att bryta det avtal med mig som skulle ge mig en procentandel av de beställningar jag kunde fixa åt honom. Han har än så länge inte betalat mig ett öre för det arbete jag utfört åt honom, och han begriper uppenbarligen ingenting av det jobb som det innebär att sprida kunskap om och skapa intresse för nya kulinariska produkter på nya marknader. Han tycks inte förstå vad en tidningsartikel, ett blogginlägg, en framgångsrik kockkund, eller en prestigefylld butikskontakt kan innebära.

Även om jag eventuellt skulle kunna uppnå samma avtal med hans importör i Sverige, så har jag fullständigt tappat lusten att arbeta med Gérard Vives produkter. Jag är väldigt besviken och arg och tycker att Gérard är en opålitlig, illojal, uppblåst, korkad, amatörmässig och arrogant fransman av den gamla typ som jag trodde hade försvunnit med tågluffarkorten. Den oförskämdhet och osympatiska personlighet som han visat i sina brev ger hans peppar en bismak som gör att jag hellre avstår från den än blandar den i min matlagning. Kort sagt, Gérard Vives är en apa och jag tänker inte ha med hans peppar att göra framledes, och jag uppmanar er, kära läsare, att inte heller köpa den.

Det måste finnas annan peppar av bra kvalitet från ärligare och mer pålitliga distributörer, och jag ska introducera den för er när jag hittar den. I början av december åker jag till Kerala och då ska jag försöka få med mig några kilo hem till att börja med.


4 kommentarer:

 1. Nämen näe.
  Bor den franska kvinnan i Sverige?
  Låter astråkigt i vilket fall som helst att liksom bara bli avfärdad sådär! Allt kräver arbete för att nå ut på en ny marknad och det krävs oftast infödda för att klara av det så ingen kan ta ifrån dig att du fick in det på fine foods även om du helst vill sopa ner det från disken nu. Om han tror att han kan sitta i Frankrike och diktera villkor så lär han ta miste. Han må ha bestämt att Sverige (Skandinavien?) består av en bunt vildar som inte förmår att uppskatta mat eller något ditåt men oj vad han misstog sig.
  Ta hand om dig!

  SvaraRadera
 2. Du lär väl inte orka driva att han faktiskt brutit ett slutet avtal?

  Låtom oss kampanja mot denna obehagliga varelse och hans varor.

  SvaraRadera
 3. Det var riktigt tråkigt att höra.

  SvaraRadera
 4. Kjipt :(
  Jag som tänkte sponsra dig snart.

  SvaraRadera