söndag 31 december 2006

Hummern förberedd

Ett...

Två...
Tre...
Häpp!

Nu är hummern förberedd så att det bara behövs lite parmesan på innan den ska gratineras i ugnen. Receptet kom från Tore Wretmans Meny (1956).

lördag 30 december 2006

Politisk råvara - demokrati

Jag tycker att en bra kokbok ska ta upp även grundläggande metoder, ingredienser och råvaror, särskilt om det förekommer missuppfattningar eller mytbildningar kring dem. En politisk kokbok kanske också ska göra det.

I Sverige är politisk demokrati så självklart och grundläggande att man sällan talar om den. Vi väljer representanter till EU-parlamentet som ska bevaka våra intressen i Europafrågor, vi väljer representanter till riksdagen som ska föra en representativ politik på nationell nivå, vi väljer politiker till landsting och kommun som fattar politiska beslut på läns- och stadsnivå, i Stockholm har vi politiskt representativ fördelning av platser i stadsdelsnämnderna som har inflytande på den allra mest lokala nivån i staden. Möten är öppna och medborgarna kan ta del av beslutsprocesserna och ställa frågor till sina representanter som är skyldiga att besvara dem. Det gäller i varje fall på nationell nivå och lägre. Varje inskränkning i denna demokrati skulle väcka protester. Bara ett fåtal ultranyliberaler och högerextremister förordar på allvar en annan ordning. Och kanske några koketta anarkister.

Det där gäller politisk demokrati, det motsatta gäller ekonomisk demokrati. När det handlar om företag har de flesta av de som utför arbetet mycket lite inflytande över hur företaget styrs och över beslut som påverkar produktionen av vad det nu må vara. Ingen anställd har inflytande över hur en VD eller styrelseordförande utses. Den som har kapital kan köpa sig aktier och därigenom makt över besluten som fattas i företagets ledning. Den som har pengar kan köpa sig makt över den som arbetar i företaget. De som arbetar i företaget och genererar dess resultat har inget inflytande över hur eventuell vinst från företaget används. Ekonomisk demokrati är mer sällsynt än flytande margarin i mitt kök. Kapitalismen står nämligen i motsättning till demokratin.

För så kort tid sedan som under mellankrigstiden var politiska demokratier i minoritet i Europa - de flesta länder var diktaturer. Det är inte så länge sedan. Kommer bristen på ekonomisk demokrati snart att framstå som lika främmande?

I min serie Politisk råvara vill jag pröva att formulera mina grundläggande politiska ståndpunkter på ett tydligt och någorlunda kortfattat sätt, så att också de av mina vänner som inte är politiskt intresserade förstår eller känner till mina politiska utgångspunkter.


Andra bloggar om: , , ,

Skiss till nyårsaftonsmeny

  • Bouchéer (champignoner i madeira, brie/sparrisknopp/kapris, kantarell/getost) - champagne
  • Gratinerad hummer på något sätt - champagne
  • Saltimbocca, svartrot - gewurtztraminer eller röd bourgogne
  • Portionssufflé fikon/rabarber - madeira
Andra bloggar om: , , , ,

fredag 29 december 2006

Tips: köp Cherie - nu!


Vinterpotatisen kan vara ganska trist nu, så jag blev verkligen förvånad över att den rödskaliga potatisen från Gotland av sorten Cherie, som jag köpte på NK:s saluhall idag var så fantastiskt god. Söt som en färskpotatis och perfekt i konsistensen. Det är ju en ICA-produkt, säljs i tråg som delikatesspotatis, så den borde finnas lite här och var där sortimentet är stort.

Andra bloggar om: ,

Presentkortsinlösen

Hade ett presentkort på NK för 500 kr som skulle gå ut i övermorgon. Borde köpa badmintonskor, men det räckte inte pengarna till och den kokbok jag ville ha har tagit slut, så jag gick ned till "saluhallen" i stället och plockade på mig:
  • anklevermousse
  • Banon Chevre
  • Brie de Meaux
  • torkad poblano-chili
  • ekologiska citroner
  • fänkål
  • färsk gurkmeja
  • bröd
  • ingefärs- och apelsinmarmelad
  • jalapeño
  • jäst
  • dansk leverpastej
  • passionsfrukter
  • Cherie-potatis
  • rosmarin
  • Chianti-salami
  • salladslök
  • endivesallad
  • sardeller i olja
  • blekselleri
  • shiitake
  • sydfranska svarta oliver
  • svartrötter
  • tomatillo
  • vit tryffelolja
  • ekologisk vitlök
  • svenska äpplen
Vad ska jag nu hitta på med allt detta?

(Konstigt att de inte har någon bra torkad pasta där, eller sultanrussin.)


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

torsdag 28 december 2006

Gårdagens svenska ost

Igår kväll tog vi ett glas vin på Rival. Till det en bit röd kittost från Jürss mejeri. Jag kan inte låta bli att tycka att många av de här nya svenska ostarna från små mejerier inte riktigt har nått upp till den kvalitet som jag hade hoppats på. Jag är ändå väldigt entusiastisk inför fenomenet och kommer att fortsätta att köpa dem, men ofta blir jag en aning besviken. Jag hoppas att det beror på att de fortfarande håller på att bygga upp kompetens och att det här får räknas som ett initialt trevande och prövande; att det tar några år att etablera produktionen av en ny ost.

Till osten serverades en fantastisk kompott på äpple och sultanrussin kryddad med rosmarin. Den ska jag försöka kopiera.

Andra bloggar om: , , , ,

onsdag 27 december 2006

Andra bloggar om...

Varning, här kommer en metanotis.

Upptäckte just hur man på ett väldigt enkelt sätt lägger till "Andra bloggar om" följt av de nyckelord som beskriver notisen man just skrivit. Nyckelorden blir länkar till en listning på blogger.se av andra blogginlägg som skrivits och försetts med samma nyckelord. Här beskrivs hur man använder en så kallad bookmarklet för att göra det på ett mycket enkelt sätt. Om fler matbloggare gjorde det så skulle det vara enklare att hitta alla inlägg som skrivits om till exempel guanciale. Jag kommer att göra så från och med nu.

Andra bloggar om: ,