lördag 23 maj 2009

Tokhare

När jag kom ut från dass hoppade en hare undan lite lamt, men stannade några meter upp bland buskarna. När jag gick efter satt den kvar helt orädd som det verkade. Brydde sig inte om att jag sa till den att den inte fick vara i min trädgård. Jag gick och hämtade kameran och när jag kom tillbaka satt den kvar och åt gräs. Jag kunde gå så nära som c:a 4 meter innan den hoppade undan en bit.

När jag gick efter satt den kvar så att jag kunde ta ett nytt foto. När jag röt åt den att försvinna så hoppade den stilla tillbaka till där den först satt och satt still där och låtsades som om jag inte kunde se den.


Då gick jag in, men efter en stund kom jag på att den naturligtvis skulle äta upp mina små bönplantor om den hittade dem, så då gick jag ut igen och plockade upp lite grus att slänga på den. Ja, den satt kvar vid berghällen. Jag kastade en första liten sten. Ingen reaktion. Den andra stenen tog i berget med ett plick någon meter framför haren som rusade in i skogen och försvann.


När jag kom tillbaka från en promenad till brevlådan satt den mycket riktigt vid vinbärsbuskarna i närheten av landet med bönor. Då sprang jag skrikande efter den och slängde en stor sten mot den, men den slapp undan och försvann i skogen.

Nyss gick jag ut igen när jag talade med L i telefon och nog fan hoppade den omkring utanför dasset, men den här gången rusade den iväg så snart den såg mig.

Jag tror inte heller på reinkarnation. Nu är jag orolig för mina grönsaker och funderar på att bygga en slangbella.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Äppelblom och fläskkotletter

Vädret växlar en gång i timmen. Nu öser det ner så att radion nästan tappar mottagningen. För en timme sedan gick jag ut och fotograferade äppelblommorna i solskenet.

Transparent Blanche blommar rikligt trots klövdjursangreppen

Sedan passade jag på att grilla och hickoryröka ett par fläskkotletter i klotgrillen. Till det en ljummen potatis-, blomkåls- och spenatsallad och de första salladsbladen från frilanden. Det blev gott.



Grillade och hickoryrökta kotletter
  1. Salta kotletterna en timme i förväg.
  2. Lägg samtidigt en näve hickoryspån i blöt.
  3. Lägg grillkol bara på den ena sidan av klotgrillen och tänd på.
  4. När kolen är grå, grilla kotletterna direkt över glöden en minut på varje sida så att de får en bra grillyta.
  5. Flytta kotletterna så att de ligger en bit vid sidan av glöden.
  6. Lägg de blöta hickoryspånen ovanpå/ovanför de glödande kolen.
  7. Lägg på lock och reglera ventilationen så att glöden inte dör.
  8. Låt så kotletterna grillas i indirekt värme i 8 minuter.

Ljummen potatis, blomkåls- och spenatsallad

Lika stor volym fast potatis som fin blomkål och ungefär dubbelt så stor volym färska spenatblad.
  1. Koka, skala och dela potatisen.
  2. Koka små buketter av blomkålen.
  3. Låt spenatbladen mjukna i sin egen fukt och en klick smör.
  4. Vänd ihop alltihop och salta en aning.
Nu skiner solen igen. Då går jag ut och ansar gräset runt bärbuskarna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

måndag 18 maj 2009

Maj 2009


Förra helgen hade svalorna kommit till Östergötland. Under taket på bilfärjan som tar oss över Bråviken mellan Säter och Skenäs bygger de bo varje år. Om man kan flyga så gör det inte något om ens hem inte står still.

Den här helgen åkte vi inte till landet för vi skulle hjälpa till lite med en flytt och hade en kusinträff i Vaxholm. I lördags var det dessutom vår första bröllopsdag. Den inföll tyvärr på halvårsdagen av vår dotters död. Jag förmodar att det sammanträffandet var värst i år. Vi hade svårt att fira, men åt en god biff på billig skirtsteak och vit tysk sparris som inte var så imponerande. Jag fick en fin liten blomsterbukett av L.


Igår förmiddag ringde de från Maria Regina, det underbara hospice där min pappa har legat sedan ett år tillbaka med en atypisk ALS. I fredags hade han blivit diagnostiserad med lunginflammation och de tyckte att vi skulle komma ut för han hade ångest och kvävningskänslor. Jag och L, min bror och hans M åkte dit och satt hos honom i ett par timmar och berättade om vad som hänt sedan sist. Jag hade inte besökt honom på ett par veckor eftersom jag själv har haft en infektion och inte ville smitta honom i hans känsliga tillstånd. Han var glad över vårt besök kunde vi läsa på läpparna. Sedan fick han morfin och flöt lugn bort i slummer.


Jag och L åkte till Vaxholm och satt i solen och åt goda ostar och njöt av kusiner, deras sällskap och barn. När vi kom tillbaka till stan ringde de från Maria Regina igen och berättade att pappa blivit sämre. Min bror och jag åkte dit och pappa var försvunnen i sin slummer när vi satte oss vid hans säng. Fast hela hans ansikte var allvarligt för första gången på länge och de dragen gjorde honom mer lik sin far.

Vi satt på var sin sida om sängen och höll honom i var sin hand och jag tror att han visste att vi satt där hos honom. Avstånden mellan hans egna andetag blev allt längre trots andningshjälpen från ventilatorn. Han tog luften i tuggor. När maskinen varnade för låg andningsfrekvens förstod jag inte att han hade slutat andas eftersom maskinen fortsatte, men vi ringde på sjuksköterskan som kom och konstaterade att pappa var död. 20:25 var klockan och det var inte mörkt ute.

För fyra och ett halvt år sedan satt jag vid min mammas dödsbädd och lyssnade till hennes andning, och igår dog min pappa. Det var lugnt och stilla på samma sätt, fast min mammas sista suck var tydlig. Nu har jag inga föräldrar kvar. Det är den tydligaste känslan vid sidan av förvirring. Men det finns så mycket mer att berätta.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag 4 maj 2009

Vad finns i Piratparti-påsen?

Jag förstår de som vill rösta på Piratpartiet för att markera sin ståndpunkt i frågor som gäller fildelning, övervakning och andra begränsningar av nätet. Av en kort intervju i SvD med Christian Engström, förstanamn på PP:s EU-valsedel och tidigare medlem av folkpartiet i 20 år, framgår det att en röst på Piratpartiet också innebär en röst på antingen ALDE (Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa) eller G/EFA (Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen), för någon av dessa grupper kommer partiet att tillhöra och rösta med i frågor där de inte har en egen ståndpunkt.
– I de frågor vi inte har någon politik kommer vi rösta med den partigrupp vi tillhör.
I en artikel i samma tidning om småpartiernas möjligheter i EU-valet framgår att det enligt den senaste opinionsundersökningen främst var yngre män som vid tidigare riksdagsval röstat rödgrönt som nu uppger sympatier för PP. Jag undrar om dessa yngre män känner till att en röst på PP blir en röst som kommer att arbeta för, bland annat, ett starkare mer federalistiskt EU, ett EU där marknaden alltid går före välfärden?

Jag tror tyvärr att det är väldigt många som inte har förstått att Vänsterpartiet har i stort sett samma syn som Piratpartiet i frågor som rör friheten på nätet respektive övervakningen och begränsningen av internet, nu senast uttryckt på Aftonbladet Debatt. Som så många gånger annars misslyckas Vänsterpartiets centrala kommunikation och jag lyckas inte hitta någonting om partiets politik kring detta område på hemsidan. Det är väldigt frustrerande att partiet centralt inte förmår förmedla sin ståndpunkt i en sådan oerhört viktig fråga, utan förlitar sig på att vänsterbloggarna ska driva saken.

Uppdatering: Jag hann inte mycket mer än skriva det där så la Vänsterpartiet upp information på sin hemsida!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Valborg och 1:a maj i sängläge

Långhelgen på landet blev inte riktigt som jag hade önskat. Det som jag trodde var en enkel förkylning utvecklade sig till en elak luftrörskatarr som sängband mig. Som tur var kom vår vän J på besök och hjälpte L i trädgården. När de slitit ut sig där med att gräva land och ta ner sly och plantera om växter, kom jag på att jag måste så bönor också. Och det var mer än nog för mig.

Men här har jag sått två rader med störbrytbönor i mitten av landet. Däremellan ska en ställning upp som de kan klättra på. På sidorna buskbrytbönor. Vi har aldrig satt så mycket brytbönor förut, men det är den grönsak som jag tror att vi har lyckats bäst med; som ger mest skörd för minst insats och som har varit jämnast över åren vad gäller skörd och sjukdom. De bönor som jag satte på förgroning i växthuset förra helgen hade grävts, eller ryckts, upp antingen av fågel eller mus.

På natten efter Valborg sjönk temperaturen till -4.9. De plantor av daikon och pak choi som hade grott på friland var döda, upptäckte jag morgonen därpå. Jag är osäker på om det var kylan eller den extrema torkan som tog kål på dem. I väntan på regn har vi täckt nästan alla landen med fiberduk.

Nu är alla potatisarna i jorden och bondbönorna har börjat titta upp. Två tomatplantor grävde L ner i jorden i växthuset. Mycket mer ska planteras om nästa helg.


Jag lyckades också fånga en av de där blåskallade humanoiderna (sommartomte?) på fältet på bild. Jag trodde att det var en febersyn, men den fastnade i kameran.

Koltrast, taltrast och dubbeltrast hörde vi. Den svartvita flugsnapparen kom på första maj. För övrigt en massa gulsparv och bofink och blåmes och talgoxe och lövsångare och sädesärlorna på taket och många fler som J men inte jag minns namnet på.

Naturligtvis hissade vi den röda flaggan på 1:a maj.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,