onsdag 29 april 2009

Lars vinnotiser fortsättningsvis i nyhetsbrevet Cuvée

I fortsättningen kommer Lars vintips att publiceras i nyhetsbrevet Cuvée tillsammans med tips om whisky. Cuvée kommer även att analysera de vin- och whiskyauktioner som Stockholms Auktionsverk genomför.

Vill du prenumerera på Cuvée så skickar du ett mejl till lars.sterneby@cuvee.se. Uppge den epostadress som du vill att nyhetsbrevet ska skickas till, och eventuellt namn och telefonnummer om du vill. Första numret ute nu!


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Nu höjs snart EU-parlamentarikernas löner

Så här mycket tjänar en svensk EU-parlamentariker från och med den 14 juli. Efter skatt.
  • Traktamenten Varje dag med möten 3 250 kr, skattefritt: c:a 45 000 kr i månaden.
  • Kostnadsersättning Skattefritt, utan att behöva redovisa utgifter: 45 000 kr i månaden.
  • Resor generellt Utöver resor till och från hemorten, upp till 45 000 per år skattefritt: 3 760 kr i månaden.
  • Hemmet - Bryssel/Strasbourg Resor, flyg, business class, ersätts mot uppvisande av biljett. Fyra resor i månaden till och från Arlanda: 8 672 kr skattefritt.
  • Arvode/lön 86 000 kr i månaden: c:a 43 000 kr efter skatt.
Summa: 145 434 kronor i månaden efter skatt.


Högergruppen och den socialdemokratiska gruppen röstade för höjningen. Vänstergruppen röstade emot.

Källa: Vänsterpress

(SvD, SvD, DN och Aftonbladet har också nämnt saken.)


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 28 april 2009

Första potatisarna sattes i helgen

Sextio centimeter mellan raderna, trettio centimeter mellan potatisarna, en decimeter djupt i jorden. Sju sättpotatisar vardera av den frosttåliga Marine och den tidiga goda Amandine. Resten ska sättas denna helg. En rabarberplanta som aldrig riktigt har tagit sig i gräsmattan fick också en ny bättre plats i det här landet.



Så här fina rötter kan sättpotatisarna utveckla om de ligger för groddning på ett lager jord i stället för i en äggkartong. Synd att det bara var den här som blev så fin. Jorden blev nämligen snabbt för torr i kartongen utan uppsyn. Jag borde lagt dem på jorden i växthuset.



Tomatplantorna hade klarat sig bra i växthuset, ensamma i två veckor på kapilärmatta på underbevattningsbrickan. Knubbiga och starka, de två här hemma är mycket gängligare. Brysselkålen hade kommit upp och gallrades till en per kruka.

Ytterligare saker sattes på förgroning i växthuset. Två sorters brytbönor och gurka. Vermiculit och perlit i jorden för att bevara fukten och göra mer luftigt.

På friland tittade för övrigt redan den spenat, sallad, daikon och pak choi upp, som jag sått två veckor tidigare.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag 22 april 2009

Björns Bar, Göteborg

Jag måste bara snabbt få påpeka att den här baren, Björns Bar, i källarplanet under Kock och vin, är en av de trevligaste vinbarer jag någonsin varit på. Jag var där i måndags kväll och fick ett fantastiskt glas cabernet-franc (Couly-Dutheil, Chinon, Clos de l'Echo 2004) som både var väldigt förvirrande och fantasieggande, och en ost- och charktallrik. I kväll gick jag tillbaka för att få ett till glas av samma vin. Satt vid baren och konverserade med kocken och servitriserna om mat och smak och doft. Räddade en ostrest från soptunnan och fick smaka en fantastisk pecorino. Smakade samma vinfirmas prestigevin från 2003 (Couly-Dutheil Chinon 'Les Chateliére' 2003), och det var mer som knark än som alkohol. Sanslöst gott, tyckte vi allihopa. Endast månadens skrala ekonomi och morgondagens arbetsuppgifter hindrade mig från att stanna tills stängningsdags. Jag längtar redan tillbaka.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 17 april 2009

Lars vinnotiser: Penfolds Thomas Hyland Shiraz 2006

Namn: Penfolds Thomas Hyland Shiraz 2006
Pris: 109 kr.
Varunr: 6301

I mitten av 1800-talet, när familjen Penfold började sin vinfirma, gjorde man portvin och sherry. Dottern Georgina och hennes man Thomas Hyland tog över i slutet av 1800-talet. Under en period var namnet Penfold Hyland.

Efter andra världskriget satsade man alltmer på att göra ”vanligt” rött vin. Dessa viner är nu spridda över hela världen. Shirazdruvorna till Thomas Hyland kommer från vindistriktet Adelaide i South Australia.

Mycket fruktigt, karaktär av rostade ekfat, peppar och lakrits finns med i Systembolagets beskrivning av vinet. Vinet innehåller också mycket alkohol (14,5%), som ger en ton av sötma. Detta är ett grillvin, i första hand. Men kanske också ett vin som klarar att ta sig igenom de dimridåer som förkylning lägger på gom och näsa.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

måndag 13 april 2009

Påskhelgens tre kulinariska höjdpunkter

Kolgrillad hemgjord vildsvinsfänkålssalsiccia.

Hemrökt lax med nyslungad citron- och persiljemajonäs, fänkålssallad och kokt potatis.

Grillad urbenad vildsvinskotlett med parmesan- och rosmarinpotatismos och vitlöksfräst blandsvamp.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Årets fröer, årets land

Hela helgen har vi varit på torpet. Jorden är som bäst att bearbeta nu. Rotogräsen sitter inte alls fast. Vi vände på jorden i fyra land och rensade bort alla rötter.

I det här landet ska vi ha bondbönor, rödbetor, kanske morötter och ringblommor.


I det här landet ska vi framförallt odla bönor.


Och det här är platsen för det stora potatisracet. Jag tänker ställa upp med en gourmetlåda från Stubbetorp som innehåller tio potatisar vardera av Marine, Juliette, Cherie och Amandine. De ligger ljust på ett lager jord i sin låda och väntar.

Sedan har vi ytterligare ett litet land och tre pallkragar att odla i.

Årets uppsättning fröer från Runåbergs Fröer blev följande:

Pak Choi, Brassica rapa chinensis, Prize Choi, ekofrö. En liten rad är sådd, kanske för tidigt. Ska pröva mig fram genom att så i omgångar.
Dill, Anethum graveolens, Mammuth. Första sådden satt. Sås i omgångar.
Salladsgurka, Cucumis sativus, Diva, ekofrö. Ska sås i veckan. Drivs upp i växthuset. Flyttar ut en planta.
Sallad, plocksalladsblandning Fedco Lettuce Mix, ekofrö. Sås i omgångar. Första omgången satt.
Brysselkål, Brassica oleracea var. gemmifera, Darkmar 21, ekofrö. Frön satta. Driver upp i växthuset.
Daikon, Raphanus sativus var. longipinnatus, Minowase/Mooli, ekofrö. Satte några i den djupa dubbla pallkragen.
Rödbeta, Beta vulgaris, Bull's Blood, ekofrö. Ska sås i omgångar. Första raden satt.
Mangold, Beta vulgaris var. cicla, Five Colours, ekofrö. Sätter första omgången om några veckor.
Spenat, Spinaca oleracea, Bloomsdale Long Standing, ekofrö. Sås i omgångar. Första raden satt.
Högväxande växthustomat, Lycopersicon lycopersicum, Brandywine, ekofrö. Första omskolningen gjord.
Buskväxande pastatomat, Solanum lycopersicum, Black Plum, ekofrö. Första omskolningen gjord.
Brytböna, Phaseolus vulgaris, Speedy, ekofrö. Förgros i växthuset om två veckor.
Störbrytböna, Phaseolus vulgaris, Marga. Förgros i växthuset om två veckor.
Bondböna, Vicia faba, Witkiem, ekofrö. Hela påsen sådd.
Koriander, Coriandrum sativum, Koriander, ekofrö. Ska sås i omgångar i kryddrabatten.
Ringblomma, Calendula officinalis, Deja Vu, ekofrö. En del sått runt bondbönelandet.
Luktärt, Lathyrus odoratus, Vild Italiensk. Ska förgros om ett par veckor.

Dessutom lite Habanero Dulche på gång för växthuset.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

lördag 11 april 2009

2009


Grillning med musiktjänst via mobilt internet i bakgrunden. Snart vildsvin på gallret.

onsdag 1 april 2009

Grusade boendedrömmar


Jag anstränger mig för att inte låta vår olycka ta upp all plats i mitt liv. Jag vill inte att våra försök att navigera bort från den händelsen ska vara det enda som får fokus framöver. Jag vill att också andra drömmar ska få plats. Det blir så tomt annars.

För ett par veckor sedan hittade jag en annons om en gård till salu. Det har varit en dröm för mig under ganska lång tid att hitta ett boende på landet där jag skulle få vara närmare jorden, kunna ha lite djur och få odla på ett mer allvarligt vis. Den här vackra 1700-talsgården var på många sätt verkligen passande; den är lagom stor med sina 31 hektar, den är billig om den håller sig kring sitt utropspris på 3 miljoner, den har 5 hektar åker och betesmark som är utarrenderad, vilket gör att jag skulle kunna utveckla ett litet månskenslantbrukande bit för bit, den har del av en sjö, lagom mycket skog och många användbara ekonomibyggnader. Avståndet till stan skulle kunna vara kortare, men det är bra för det priset; L skulle kunna ta sig till jobbet på 50 minuter om hon hade körkort. Jag skulle kunna pendla till jobbet och arbeta hemifrån en del. Så småningom skulle jag kunna bygga upp några mindre lantbruksaktiviteter vid sidan om.

I helgen åkte jag dit för att spana runt fastigheten. Den ligger vackert i ett vackert kulturlandskap. Igår tog jag mod till mig och ringde till min bank för att höra om vi skulle få lån för att köpa den. Min bank meddelar att de inte ger lån på lantbruksfastigheter annat än för boendedelen, inget att diskutera. Jag ringer till mäklaren och får bekräftat att många banker inte lånar till lantbruksmark, och får några tips på vilka som gör det. Nästa telefonsamtal utmynnar i att en arrogant banktjänsteman har åsikter om hur jag borde levt mitt liv de senaste åren och ett uttalande om att jag allra allra minst måste lägga in 750 000 själv om jag ska ha någon chans att få låna till den fastigheten. 25% handpenning verkar vara ett minimum för att få låna till lantbruk.

Det är väl ett bra exempel på hur fjärran verkligheten bankerna bedriver sin verksamhet? En skokartong på Kungsholmen för 4,5 miljoner är det inga problem att få lån till, men en produktiv åker-, betes-, och skogsmark och 160 kvm bostad för 3 miljoner är inte värt knappt någonting som säkerhet. En spekulation byggd på mentala föreställningar och tillfällig efterfrågan är värt ett fantasibelopp, men mark som kan producera faktiska livsmedel och energi är inte värt ett lån med sig själv som säkerhet. En kreativ person som vill bruka marken för att producera och förädla varor till sin och andras glädje och nytta och förbättra världen, är inte värd det stöd som en menlös illusionists värdelösa låtsaslivsstil i mainstreamfåran i storstaden kan få av sin pundiga lättimponerade bankman vid uppvisande av sitt oförtjänta lönebesked eller sina familjeresurser.

Politik och ekonomi kring småskaligt lantbruk och livsmedelsförädling i Sverige är ett område som jag kommer att intressera mig för framöver. Jag tror att det vore bra om det intresserade andra likaså. Så vitt jag har märkt har varken vänstern eller högern några visioner eller en framtida politik för det här området. Jag väntar fortfarande på att få tala med några andra lokala banker, men jag har egentligen inte längre några förhoppningar om att kunna få förändra mitt liv i den här riktningen den här gången heller.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,