onsdag 1 april 2009

Grusade boendedrömmar


Jag anstränger mig för att inte låta vår olycka ta upp all plats i mitt liv. Jag vill inte att våra försök att navigera bort från den händelsen ska vara det enda som får fokus framöver. Jag vill att också andra drömmar ska få plats. Det blir så tomt annars.

För ett par veckor sedan hittade jag en annons om en gård till salu. Det har varit en dröm för mig under ganska lång tid att hitta ett boende på landet där jag skulle få vara närmare jorden, kunna ha lite djur och få odla på ett mer allvarligt vis. Den här vackra 1700-talsgården var på många sätt verkligen passande; den är lagom stor med sina 31 hektar, den är billig om den håller sig kring sitt utropspris på 3 miljoner, den har 5 hektar åker och betesmark som är utarrenderad, vilket gör att jag skulle kunna utveckla ett litet månskenslantbrukande bit för bit, den har del av en sjö, lagom mycket skog och många användbara ekonomibyggnader. Avståndet till stan skulle kunna vara kortare, men det är bra för det priset; L skulle kunna ta sig till jobbet på 50 minuter om hon hade körkort. Jag skulle kunna pendla till jobbet och arbeta hemifrån en del. Så småningom skulle jag kunna bygga upp några mindre lantbruksaktiviteter vid sidan om.

I helgen åkte jag dit för att spana runt fastigheten. Den ligger vackert i ett vackert kulturlandskap. Igår tog jag mod till mig och ringde till min bank för att höra om vi skulle få lån för att köpa den. Min bank meddelar att de inte ger lån på lantbruksfastigheter annat än för boendedelen, inget att diskutera. Jag ringer till mäklaren och får bekräftat att många banker inte lånar till lantbruksmark, och får några tips på vilka som gör det. Nästa telefonsamtal utmynnar i att en arrogant banktjänsteman har åsikter om hur jag borde levt mitt liv de senaste åren och ett uttalande om att jag allra allra minst måste lägga in 750 000 själv om jag ska ha någon chans att få låna till den fastigheten. 25% handpenning verkar vara ett minimum för att få låna till lantbruk.

Det är väl ett bra exempel på hur fjärran verkligheten bankerna bedriver sin verksamhet? En skokartong på Kungsholmen för 4,5 miljoner är det inga problem att få lån till, men en produktiv åker-, betes-, och skogsmark och 160 kvm bostad för 3 miljoner är inte värt knappt någonting som säkerhet. En spekulation byggd på mentala föreställningar och tillfällig efterfrågan är värt ett fantasibelopp, men mark som kan producera faktiska livsmedel och energi är inte värt ett lån med sig själv som säkerhet. En kreativ person som vill bruka marken för att producera och förädla varor till sin och andras glädje och nytta och förbättra världen, är inte värd det stöd som en menlös illusionists värdelösa låtsaslivsstil i mainstreamfåran i storstaden kan få av sin pundiga lättimponerade bankman vid uppvisande av sitt oförtjänta lönebesked eller sina familjeresurser.

Politik och ekonomi kring småskaligt lantbruk och livsmedelsförädling i Sverige är ett område som jag kommer att intressera mig för framöver. Jag tror att det vore bra om det intresserade andra likaså. Så vitt jag har märkt har varken vänstern eller högern några visioner eller en framtida politik för det här området. Jag väntar fortfarande på att få tala med några andra lokala banker, men jag har egentligen inte längre några förhoppningar om att kunna få förändra mitt liv i den här riktningen den här gången heller.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

13 kommentarer:

 1. Och 750 000 är ju nåt man har liggande hemma mest bara sådär.

  SvaraRadera
 2. Vissa har ju haft möjligheten att göra "boendekarriär" och skulle kunna sälja sin bostadsrätt eller villa för att skaka fram pengarna, men vi bor i en liten hyresrätt.

  SvaraRadera
 3. Det blir ju lätt så, att med världens högsta skattetryck måste man ha en bostad att sälja, några pengar har inga kunnat lägga undan.

  SvaraRadera
 4. Det här är ju helt sjukt, hur ska vi kunna ha ett småskaligt lantbruk i Sverige om bankerna inte lånar ut pengar?!

  Ge inte upp drömmen riktigt ännu. Mitt tips är att snacka med lokala LRF och Almi för att höra vilka erfarenheter och råd de har för den som vill ge sig på en gård. Det har ju på sina håll startats kreditgarantiföreningar för att hjälpa till när det blivit svårt att låna i banken - kan det vara en lösning? Eller måste man vara hårt satsande företagare på heltid då?
  http://www.naringsliv.to/dokument/pdf_tidning/naringsliv_nr_12_-07.pdf
  http://www.kreditgarantiforeningen.se/se/

  SvaraRadera
 5. Tack för tipsen, Karibien!

  SvaraRadera
 6. hejsan

  kanske satsa på några getter och ett litet mejeri och tillverka ost: ett litet egenföretagande kanske ökar chansen att få låna ihop pengarna

  men då gäller det ju att man kan tjäna på sitt lilla småbruk och att man får behålla rätten till sitt namn och namnen på sina ostar

  SvaraRadera
 7. äh sorry: det där var lite kinkigt och nästan småsurt skrivet (skulle väl respondera inlägget på embryos blogg)

  ibland är man så snabb på det rusande tangentbordet att bokstävlarna skenar

  vad har hänt med embryo: ut i vårsolen med dej och var som vanligt: yster

  gården ser väldigt fin ut: lycka till det säjer jag nu

  SvaraRadera
 8. Jag tog inte illa upp. Ut och ysta!

  SvaraRadera
 9. Att ta ett lån på tre mille där utan att ha sparat en herrans massa pengar innan skulle kosta 28000 i månaden enligt deras beräkningar på hemsidan.

  SvaraRadera
 10. hm, undra om du kan få låna om du innan har tittat ut skog som du kan averka och sälja direkt när du har köpt fastigheten? Det är ju så som bönder brukar öka sin mark... man säljer lite skog för att köpa lite mer skog...

  Annars håller jag med om att det verkar lovligt korttänkt att inte få låna till lantfastigheter utan större kontantinsats. Trots allt brukar inte lantfastigheter vara "övervärderade" som lägenheter inne i (stockholms) innerstad. Ofta är det dock dyrare än vad man tror att driva lantfastigheten.

  Jag hoppas att du inte ger upp utan tittar lite till. Ibland är enskilda banker i närområdet till fastigheten (läs sparbanken) ett bättre alternativ. eller kontakta Hushållningssällskapet och se om dom har några förslag på hur man kan tänkas göra? (Jag tror att företagsiden kan vara en väg... men jag är inte säker).

  Glad vår!

  SvaraRadera
 11. Det finns skog som skulle ge vinst på 140 000 om den togs nu. Men det vore inte så kul att tvingas göra slutaverkningar i stället för mer riktad avverkning.

  I förra veckan fick jag dock en helt annan kalkyl av en trevlig bankman vid Eskilstuna Rekarne Sparbank. Den var mycket positiv om vi lade en egen insats på 400 000 och han var beredd att låna till 100% om vi hade ett mäklarkontrakt på försäljning av torpet.

  Vi har nu funderat hela helgen på detta och ändå kommit fram till att det blir för stressande att låna hela beloppet och kanske stå med både torplånen och topplånen. Dessutom skulle ett köp innebära andra utgifter för utrustning av gården och en till bil etc.

  Vi får helt enkelt vänta på att vår ekonomi blir lite mer stabil. Men det är synd att den här gården ska säljas just nu. Sista dagen för bud är på torsdag.

  SvaraRadera
 12. Det är jättesynd att det inte blir just den här gården, jag känner igen besvikelsen, men jag övertygad om att det kommer en annan, bättre gård längre fram. Och till dess har ni hunnit räkna och kolla ännu mer så att ni är bättre förberedda. Ni kanske till och med har ett körkort till i familjen? :-)

  Jag är övertygad om att ni kommer att hitta ert drömställe så småningom! Men jag håller verkligen med om bankernas idiotiska och verklighetsfrånvända inställning ...

  SvaraRadera