söndag 22 mars 2009

Världens bästa köttfärssås

Nå, köttfärssås handlar det ju inte om, utan köttsås eller ragù bolognese, men i rubriken gäller det att få till rätt val av terminologi för sökträffsoptimering. Jag har aldrig varit någon god förlorare och tänker heller inte bli det nu.

Någon kanske har noterat att jag inte har rapporterat om Bloggonese 2009 som jag deltog i för några dagar sedan. Slutresultatet indikerade att Andreas vann med sin kompetenta sås och att Patrik kom tvåa med sin mer klassiskt smakande sås. Jag håller med om att vid just det tillfället i förra veckan så förtjänade någon av deras två såser att vinna, men det finns också utrymme för att någon skulle kunna undra över om såsplaceringarna hade någonting att göra med att Andreas hustru var den som räknade poängen, samt att det naturligtvis var en fördel för vissa mer burdusa såser, att Andreas aktivt uppmuntrade ett i det närmaste hejdlöst intag av olika röda viner innan själva såsavsmakningen. Men det är i så fall en subjektiv sanning hos den som hävdar det, som Liza Marklund skulle ha sagt.

Hur som helst så hade min sås för blek smak vid det tillfället. Eller så skulle någon kunna säga att den var för sublim för sällskapet. Jag tänker inte lämna något detaljerat recept här, utan nöjer mig med att beskriva att jag utgick från den ursprungliga Vinnarsåsen och gjorde några oväsentliga och några väsentliga tillägg till den. Till de väsentliga tilläggen hör att jag mot slutet av såsen lade till färska varianter av flera ingredienser som funnits med från början av såskoket, bland annat lök, blekselleri, Muttis körsbärstomater och fintärnat brynt sidfläsk. Andra tillägg som nog inte spelade så stor roll var mald stolt fjällskivling, hemgjord oxfond och fisksås, alla umamitunga smakförstärkare som lägger mer till basen än till den diskant som behövde höjas.

Vad som däremot gör såsen till världens bästa den här veckan är den kryddning som jag kom fram till idag, efter flera dagars försök att korrigera grundsåsen till en vinnarsås. Mycket enkelt.
Tillsätt mot slutet
 1. en rejäl nypa ekologisk torkad timjan
 2. en rejäl dos nymortlat fänkålsfrö
 3. ett rejält mått ekologisk ungersk stark fruktig paprika
 4. en fin slatt god olivolja
Så enkelt var det. Om jag bara hade gjort så och inte varit så lättlurad så hade jag slagit gossarna utan problem.

De andra såserna var också goda, och särskilt roligt var det att jämföra alla tillsammans, Annikas smakade korv, Annas smakade hemrökt och Frkn Dills smakade tryffelolja, om man förenklar väldigt mycket. Det var en mycket trevlig kväll, tyvärr tog jag för få bilder.

- Det här är bara en trevlig köttsåskväll, passar inte reglerna så är ytterdörren där!


- Så länge jag har de hemliga ingredienserna i kindpåsen är jag oövervinnerlig!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

13 kommentarer:

 1. Dålig förlorare? Tänker du kräva returmatch?

  SvaraRadera
 2. Jag är en mycket dålig förlorare. Varför skulle jag kräva retur när jag har den godaste såsen NU?

  SvaraRadera
 3. Jobba.
  Komma hem (ösregn).
  Vara sjkt trött,
  och så hungrig att man inte orkar laga mat.
  Tänka "fil&müsli kan också vara kvällsmat".
  Men hamna på soffan framför datorn, för man är för trött för att ordna fil&müsli.
  Hamna här.

  Och så händer det nått.
  Nu puttrar en grönsakssås (det var vad kylskåpet erbjöd) på spisen, tröttheten är väck och snart hungern också.

  Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 4. Kul, M! Hoppas att du är mätt nu.

  SvaraRadera
 5. um, spara en bytta i frysen och inbjuda till ny match?

  SvaraRadera
 6. vi är flera dåliga förlorare, själv tyckte jag min egen saknade tyngd , jag hade bara fått till det vi kallar bastoner, fänkålsfrön är en självklar ingrediens och jag kommer aldrig ta bort den från mina ragurecept, jag ska jobba med diskanter och tydligare maillard, jag vill dessutom ha mer olja/smör-sås i såsen, jag gillar verkligen den skiktning som dessa ger

  jag vet att jag svamlar, så klaga inte på det den här gången, tack

  SvaraRadera
 7. Jag har väl aldrig klagat på att du svamlar!?

  SvaraRadera
 8. nä, det har du ju inte, men du kunde gjort det nu om du velat

  SvaraRadera
 9. Jag jobbar vidare på mitt korv-tema. Nej, men jag håller fast vid kycklinglever och rökt sidfläsk. mer tomat nästa gång, och lite fläskfärs. Och något annat, som jag nte riktigt kan sätta fingret på just nu.

  SvaraRadera
 10. Hörrni, är det inte enklare att bara följa receptet på världens bästa sås på http://minbrorskokbok.blogspot.com/2009/03/varldens-basta-kottfarssas.html istället?

  Skämt åsido, tack för en trevlig kväll! Har en påse av din sås i frysen K, ska jag spetsa den med fänkål, olja och det? Eller får jag äta den som den är?

  F.ö. kan jag meddela att de fruktiga tonerna i min sås dämpades något när den fick vila en dag.

  SvaraRadera
 11. Tack själv!

  Det är nog bäst att du spetsar smakerna först i min sås, när du har tinat den.

  Och då var det väl bara ett skenäktenskap mellan smakerna i din sås.

  SvaraRadera
 12. jag gillar ditt kort på mej, får jag använda det?

  SvaraRadera
 13. Det är klart att du får, Patrik.

  SvaraRadera