Vår nya granne Mistral öppnar i kväll. Vi är inte bjudna, men det kanske inte är så konstigt, eftersom de inte vet att vi finns. Så här lyder menyn i fönstret:
Medan ni väntar bjuder huset på
HEMGJORD FÄRSKOST med citron, vanilj och purjolök i skaldjurssky.
TORKAD POTATIS i lavendel och yoghurt med krämigt ägg från Sanda hönseri och mälarlöjrom. En touche brynt smör.
KOKTA RÖTTER med saltade filéer av nors, syrlig lök och torkade oliver.
MISTRALS AVSMAKNINGSMENY
För att njuta det bästa från Mistral för kvällen och få en grundlig presentation av köketsfilosofi, rekommenderar vi en komplett måltid i flera serveringar. 1200/1000/800 kr.
MISTRALS À LA CARTE
FÖRRÄTTER
RÅA HAVSKRÄFTOR, svedda citroner med koncentrerade grönsaker. Dagspris.
SALTAD TEMPERERAD LAKE från Ängsöfisk, sellerirot och havsalger samt smak av riven rom och enbär. 350 kr.
MJÄLL GRISHALS från Domta gård i steksky och Vin Jaune med laxrom och grönkål, havtornsjuice samt mandelmjölk att dricka. 350 kr.
VARMRÄTTER
LANTKYCKLING från Hagbygård i tre serveringar.
Låret "chaudfroid" i kakao fett under sötsyrlig kålrot med grapefruktconfit, saffran och råa havskräftor.
Kristpig vinge med jordärtskockor och lakritsmjölk att dricka.
Varsamt pocherat bröst svept i lardo med syrligt socker och groddade hasselnötter i sky.
600 kr per person, serveras per bord.
GÖS från Ängsöfisk "mi cuit" med potatis och svartrot i svartvinbärsjuice. Röd kaffe- och lökvinaigrette samt hyvlad gulbeta. 400 kr.
LJUMMA HAVSKRÄFTOR rullade i hibiskus och kakao med betor. Dagspris.
OST
Lagrade och färska ostar från Sverige och Frankrike. 200 kr för brickan eller 75 kr för en bit.
DESSERTER
VINTERÄPPLE pocherat och glaserat, torkat och marinerat i lavendel och fleur de sel. Vispad getmjölk och stekt bröd. 200 kr.
PUMPA som confit med mandelmassa, rå citronglass och dadlar i sött vin. 200 kr.
RÖDBETOR från Harald och Sonja Speer i bitter sirap med kakao och miso, yoghurt och olivoljesorbet samt torkat kakaobröd. 200 kr.
Och vad ska man säga om det? Som så ofta med den här typen av menyer så är det en märklig blandning av överspecificerat (Harald och Sonja Speer) och underspecificerat (sött vin) som man undrar över om det är medvetet eller ej. Men jag noterar bara en särskrivning och menyn gör mig nyfiken. Tyvärr finns ingen information om vin eller vinpaket.
Uppdatering: Avsmakningsmenyerna innebär 5, 6-8 respektive 10 serveringar. Vinpaket därtill finns för, om jag minns rätt, 750, 850 respektive 1095 kronor. En webplats som framöver kommer att rymma mer information om bland annat viner finns på http://www.mistral.nu/. Konstigt nog kommer teerna från Chaikhana snarare än från In the Mood for Tea
Uppdatering: Avsmakningsmenyerna innebär 5, 6-8 respektive 10 serveringar. Vinpaket därtill finns för, om jag minns rätt, 750, 850 respektive 1095 kronor. En webplats som framöver kommer att rymma mer information om bland annat viner finns på http://www.mistral.nu/. Konstigt nog kommer teerna från Chaikhana snarare än från In the Mood for Tea
jag åt på mistral en gång för snart 5 år sedan och dom har mitt förtroende, det var väldigt roligt
SvaraRaderaRoligt. Havskräfta är en av de finaste råvaror som kan uppbringas i vår höga nord.
SvaraRaderaDet är med all säkerhet en superb restaurang, det tvivar jag inte på, men jag måste säga att menyn inte inspirerar mig, aningen överarbetad och lite pretentiös.
SvaraRaderanu bllev jag HUNGRIG!!! så här sent åxå....
SvaraRaderamrmf....
Grishals... Roligt att höra att hela grishalsdebatten i Skåne var riggad. Den var ju för bra för att vara sann.
SvaraRaderaNu vet jag inte vad du talar om. Berätta, hänvisa eller länka!
SvaraRaderahttp://blogg.skanemedia.se/olatedin/2008/05/15/grishalsdebatten-revisited/
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRadera