lördag 5 april 2008

Mellanspel på landet

Nu sprakar brasans stora hår i öppna spisen. Jag ligger på sängen och läser lagom komplex deckare. Veden tar slut så jag går ut i mörkret och fyller en ikea-påse med tallbakar från högen bakom dasset. Det låter skönt med deckare och brasa och mörkret och skogen, men jag har inte ro att läsa utan ligger och tänker på dagen i stället. Ett halvt land fick jag rensat och i kryddlandet fick jag bort gammalt skräp och förvedade delar. Den buske som Vetrinären försäkrade var en gråbo tog jag bort, eftersom L lär vara allergisk mot dess pollen. När jag till slut fick upp plantan så fann jag en liten plastpinne på vilken det stod "Äkta malört". Jävla vetrinär! Jag planterade det som var kvar av rotsystemet borta vid fulkomposten.


Tillbaka på landet efter många veckor. Sexton grader idag och solen värmde i ansiktet när jag satt på bänken och drack kaffe och tittade på fåglarna. L blev kvar i stan med plötsligt arbete. Talgoxen skvätter bort havret från fröautomaten för att komma åt solrosfröna som den sätter mellan fötterna och bearbetar som en hackspett. Två korpar flyger över tomten och den ena låter som den ska, men den andra likt, ja, en marimba. På radio sändes en intervju med Göran Malmqvist som fick mig att vilja läsa hans översättning av Dao De Jing.


Igår blev årets första lamm grillat och det första rosévinet i solen drucket. Inget sensationellt gott utan mer njutningsrika som symboliska handlingar med kol och alkohol. I kväll har jag kokat soppa på jordärtskockorna som kom upp när jag rensade landet. Nu ska jag mixa och frysa in. Sedan lägger jag mig och lyssnar på brasan igen. Kanske med en liten ädelbrännvin och en skiva prosciutto.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

 1. Malört- Artemisa absintenthum
  Gråbo- Artemisa Vulgarisa

  SvaraRadera
 2. Hej K,

  ville bara säga att du skriver väldigt fint om livet på landet. Blev riktigt glad i morse när jag läste det. Kram från Daniel i Kina

  PS.Malört heter Artemisia absinthium
  gråbo Artemisia vulgaris och den trevliga brännvinskryddan åbrodd hittar vi i också samma släkte:

  Arthemisia abrotanum

  Kunde inte låta bli att besserwissra lite. DS

  SvaraRadera