tisdag 15 april 2008

Enrisrökt och grillad kalvkotlett

I helgen var det för kallt och vått väder för att jag skulle vilja grilla ute. Kalvkotletter köper jag inte ofta, men de här såg så fina ut att jag inte kunde låta bli. Det blev en brasa i spisen som fick brinna ner till fin glöd. De avtorkade kotletterna la jag i ett halster med en decimeter rosmarin på var och en. Sedan gick jag ut och bröt av två blöta enriskvistar. Jag la en på glöden och därpå halstret. Det rök. Efter någon minut flammade allt upp och jag lyfte halstret. Det brinner bara en kort stund. Sedan la jag på den andra kvisten och vände på halstret. Samma sak - rök och fyrverkerier. Sedan grillade jag klart kotletterna. Det blev en mycket speciell smakblandning av grillad kalv och enrisrökt. Svårt att inte associera till rökt skinka och rökt fisk. Rekommenderas!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Det röks alldeles för lite. Det är ju mycket enkelt att sätta lite rösmak på maten (t ex räkor eller musslor). Man kan göra det i ugnen (om man stänger av brandvarnaren, i klotgrillen eller bara i en kakburk av plåt.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig, Kurt. Det är så jag borde ha avslutat texten. Det röks alldeles för lite. Och det finns mycket att experimentera med. Hur vore det med enrisrökt ananas, till exempel?

  SvaraRadera
 3. Det där lät helt fantastiskt! Vad åt ni till?

  SvaraRadera
 4. Vi åt tändsticksskuren morot och palsternacka sammankladdad med en aning nygjord majonäs. Det hade nog blivit bättre om jag hade slakat rotfrukterna genom att doppa dem i kokande vatten först.

  Ännu godare hade det varit med dagen innans snabbkokta purjolök i vinaigrette. Kung markattas solrosolja har en väldigt spännande smak.

  SvaraRadera