söndag 23 augusti 2009

Körber korvar i Tantotältet

Dagens korvföreställning med Jürgen Körber på Smaklust var värd sitt pris. Bratwurst, som tillställningen skulle handla om, är på tyska namnet på all slags färskkorv, det vill säga all korv som inte värmebehandlats, torkats, syrats eller rökts. På en timme hann Jürgen stycka ett halvt lamm, mala större delen av det, krydda, knåda och med korvsprutan fylla ett sextiotal korvar innan de stektes och serverades till oss i publiken att äta upp.


Det var inga krusiduller i korvtillverkningen utan rakt på sak, på enklaste möjliga vis. Rätt proportioner av magert och fett kött, med en sammanlagd fetthalt som han uppskattade till 20-25%. Inget knussel med latexhandskar eller nedkylning av köttet. Enligt Körber görs den bästa korven av slaktvarmt kött. Köttbitarna knådades ordentligt med saltet (18-20 g/kg) redan innan malningen. Den gjorde han sedan på en ganska fin skiva, för att det var lite bråttom, som han förklarade när jag frågade; han verkade också föredra en grövre struktur. Efter malningen tillsattes mortlad svartpeppar och anis och lite av en kryddblandning som han hittat ute bland tälten. Och rivet citronskal som han tyckte passade i lammkorv. Han uppmuntrade oss att experimentera vilt med kryddor och smaksättningar. Därpå knådade han det hela ganska länge tills det blev en sammanhållande korvsmet. - Det är det här som är skillnaden mellan köttfärs och korvsmet, sade han och höll upp den kladdiga klumpen innan han slängde ner den hårt i korvsprutan för att tvinga ut luften. Jag förstår att jag inte har knådat min smet tillräckligt när jag har gjort mina korvar. Annars var det förvånansvärt lite som skilde Körbers korvmakande från mina egna hobbyexperiment. Det var heller inga konstigheter med själva stoppandet av fjälstren, förutom att han hade en snitsig teknik med att mäta och snurra korvarna när fjälstret var fyllt.



En fråga från publiken angående nitrit fick honom att påpeka att de låga halter av nitrit som är tillåtna knappast har någon bakteriehämmande effekt utan tillsätts för att bevara köttets röda färg. Han påpekade också att korvar med nitrit aldrig ska upphettas över 120 grader eftersom det är då som cancerframkallande ämnen uppstår. Då är det alltså ingen bra idé att grilla köpesalsiccia. Körbers korvar blev hur som helst goda och det är lustigt att tänka sig att den mannen skulle kunna ta emot ett femtiotal gäster och inte vara mer förberedd än ha ett halvt lamm i en krok och inom en timme kunna servera dem alla nygrillade korvar. Det är avundsvärt.


För övrigt noterar jag att den som vann guldmedalj i SM i Mathantverk i klassen värmebehandlad korv i år är Sören Lundgren vid Gårdscharken i Fågelberget där jag ska få göra praktik när jag går charkkursen som Eldrimner anordnar i höst. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

onsdag 19 augusti 2009

Umgängesregler

Kom i tid till lektionerna.

All frånvaro skall anmälas före skoldagens början till skolans expedition eller direkt till berörd lärare.

Ta av dig dina ytterkläder och häng dem på avsedd plats.

Det är inte tillåtet att äta godis eller tuggummi under skoltid
(klass 1 – 5) för övriga klasser är det tillåtet under raster.

Mobiltelefoner skall vara avstängda under lektionstid. Mobilsamtal får endast göras utomhus. Inga övriga elektroniska apparater eller leksaker är tillåtna i klass 1 - 5. I övriga klasser gäller denna regel under lektionstid.

Vårda ditt språk. Skrik inte och använd inte svordomar eller kränkande ord.

Respektera andra och andras egendom.

Släng skräp i papperskorgarna.

Håll snyggt och rent på toaletterna.

Tvinga inte till dig samlag.


Att inte ha samlag mot någons vilja är en utmärkt umgängesregel som dock passar bättre i etikettböcker än i lagböcker.

Kammaråklagare Rolf Hillegren, SvD Brännpunkt, 19/8 2009

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

måndag 17 augusti 2009

Fin i kanten

Den som behöver en stadig fyrhjulsdriven bil som man kan köra även med leriga stövlar kan kanske ta en titt på Ford Maverick. En utspilld läsk eller lite barnkladd känns inte som en katastrof. Den här bilen är inte fin i kanten. Men den kan göra det den ska utan några som helst åthävor.
Säg att Agda och Herbert har varit gifta i ett antal år och har ett regelbundet sexliv. En kväll säger Agda: Inte i kväll, men han är inte fin i kanten och hon gör inget motstånd. Om vi bortser från bevisbördan, ska han straffas för det? Han gör något mot hennes vilja, men är det värt två års fängelse? Det är ett helt annat brott än det många förknippar med våldtäkt.
Rolf Hillegren utvecklar sitt resonemang under intervjun inför lördagens artikel i SvD


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

söndag 16 augusti 2009

Gentlemannaregler

Hole-in-one är en golfterm och innebär att bollen slås med ett slag i hålet. Enligt oskriven gentlemannaregel bjuder golfspelaren efter ett hole-in-one-slag på champagne i klubbrestaurangen genast efter ifrågavarande spelrunda.
Hole-in-one-skyddet ingår i OmfattandePlus-skyddet för lösöre. Maximiersättningen är 850 euro utan självrisk och skyddet gäller överallt i världen.
Från If:s beskrivning av Hemförsäkring OmfattandePlus-skydd

- Man brukar ju säga att ett nej är ett är nej och det kan jag ju i och för sig hålla med om. Det är naturligtvis ett allvarligt brott mot en gentlemannaregel att inte acceptera det. Men det är inte värt två års fängelse.

lördag 15 augusti 2009

Ordningsförseelser


En vanlig situation är också att den byggande ger in en ansökan om lov och att han, efter att ha fått besked från byggnadsnämnden att han kan påräkna lov, påbörjar åtgärden innan lovet har meddelats. I fall av detta slag är den byggandes underlåtenhet att invänta att bygglov lämnas vanligtvis att betrakta som en ordningsförseelse.
När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse, säger han.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag 10 augusti 2009

Svamppulversås

Häromdagen hittade vi ett par stolta fjällskivlingar på tomten som vi la på tork efter rensning. Det fick mig att minnas att jag malde förra årets fjällskivlingar till mjöl i den elektriska kryddkvarnen. I kväll letade jag fram burken och gjorde en sås till kalvkotletterna genom att på lägsta värme bryna en matsked av svamppulvret i en stor klick smör med två finhackade salviablad. Mycket gott. Bara så att jag kommer ihåg att inte glömma bort det mycket användbara svampmjölet. Man kanske kan krydda en deg med det?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Årets tomater

För tio dagar sedan skördade jag de första tomaterna av sorten Black Plum, en liten snygg mörk plommonstor tomat. Visst var de goda, men jag blev inte överväldigad av aromen. Sorten har rubricerats som pastatomat, så kanske kommer dess smak bättre till sin rätt om jag kokar sås på dem.


Sex dagar senare skördade jag min första Brandywine och det var en annan femma. Ett halvt kilo vägde den och räckte gott och väl till en tomatsallad till mig och L. Inget mer än en god mild olivolja och en nypa havssalt ville den ha till sällskap.


Den var kompakt utan håligheter som en vattenmelon, med söt och kraftig smak. Enda bristen i karaktären var att färgen är lite blekt rosatrist och att den inte är så produktiv.


En gång i framtiden ska jag ha ett stort växthus med plats för minst tjugo tomatplantor.


Minnesnotering: Av de fem tomatplantorna i växthuset mår den bäst som står i stor kruka med köpejord. Jag tror att markjorden i växthuset börjar bli utarmad och måste bytas ut, komplementeras, eller åtminstone förbättras till nästa år.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 5 augusti 2009

Kycklingbuljong är rikedom

Skillnaden mellan egen kycklingbuljong och sådan gjord på tärning eller köpefond är som mellan skogsdoft och doftgran. Allt som oftast när vi ser en Bosarps-kyckling på Coop i Norrköping, Farsta eller Kärrtorp, så slår jag klorna i den, eller den i mig, för jag köper inte annan kyckling om jag inte vet att den har levt ett drägligt liv.

Bosarps-kyckling har ett högre kilopris, men är inte dyr. Eftersom den är stor så räcker en kyckling till två middagar och två luncher för mig och L. Den senaste vi köpte blev till bbq-grillade kycklinglår, citron-chili-ingefärsmarinerade bröst och vingar, kycklingbröstmackor på stranden och framför allt en buljong på skrovet. Att ha kycklingbuljong i kylen mångdubblar frihetsgraderna i köket och den förgyller allt den kommer i kontakt med och den är dessutom utsökt som en soppa i sig. Det vore enklare att räkna upp vad den inte går att använda till, än att rapa upp allt den är bäst för.

Andra har säkert bättre recept på buljongen, men den är i sig så tillåtande att jag klarar mig långt på mitt eget recept. Jag tar helt enkelt skrovet och bryter ned det i en stor kastrull med en liten morot och en kvartad lök, ett färskt lagerblad, en kvist rosmarin, en kvist timjan, några svartpepparkorn, och fyller upp med vatten. Jag sätter kastrullen på lägsta värme och skummar av det grums som stiger till ytan efterhand. Sedan får det sjuda i minst fyra timmar innan jag silar buljongen och först därefter smakar jag av och saltar till exakt rätt sälta. Sedan plockar jag loss alla små köttslamsor från skrovet och lägger tillbaka i buljongen.


Av gårdagens buljong blev det en märklig rosa soppa med illgröna inslag. Jag tog helt enkelt och strimlade lite rödbetsblast från kökslandet, lade till lite av våra bondbönor och lite grädde och det blev tillräckligt mycket god soppa för att räcka till både lunch och en middagsförrätt. Kanske godare än det ser ut.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,