söndag 10 februari 2008

Te till maten

Jag lever hälsosamt den här månaden. För det är ju årets kortaste, trots att det är skottår. Inget vin, och så har vi börjat med Årstidernas Lantlåda, så det blir mycket rotsaker och mer planerad matlagning. Utan vin så känns ibland urvalet av måltidsdrycker torftigt. Igår sprang jag förbi The tea center of Stockholm på Hornsgatspuckeln och bestämde mig för att köpa några av de där kulorna av te som jag sett men aldrig provat. Jag bestämde mig för nummer 28 för det stod något om kameliablomma. Det var ett lyckat val. Så här ser bollarna ut.


Man lägger en av dem i ett glas och häller över hett vatten. Då börjar de öppna sig.
Och efter en liten stund har de slagit ut som en blomma.

Och det är inte bara vackert, det blir ett riktigt, riktigt gott te också. Ett på samma gång diskret blommigt och nötigt oolong (eller är det helt ojäst?), som fungerar alldeles utmärkt som måltidsdryck. Faktum är att jag använde det både som fördrink och som måltidsdryck till hönssoppan och till osten efter maten i går, för man kan hälla på nytt hett vatten upp till fyra gånger. Hundra kronor hektot kostar teet och för det får man 16 kulor, vilket alltså räcker till 64 glas te, så det är inte dyrt heller. Men dricker man för mycket blir man bubblig i magen. Jag måste ta reda på mer om den här typen av teer.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

19 kommentarer:

  1. Åh vad läckert, ibland önskar man att man bodde i en storstad!

    SvaraRadera
  2. Tea centre har en webshop. Och Gröna Teimporten har också en del blommande teer. Jag brukar handla via webshopparna trots att jag faktiskt bor i storstan :)
    De bollar jag har köpt har nog varit helt gröna teer, och ibland är de smaksatta med jasmin, vet inte om det brukar finnas i oolong-variant. Hallå Jessika, jag vet nog att du läser det här, nu får du ta och titta i din te-bok och reda ut hur det förhåller sig

    SvaraRadera
  3. Precis som i Marie Antoinette!!!

    För övrigt ingår en kanna med sånt därnt te med blomma när man äter på frantzén/lindeberg. I alla fall i dryckespaketet.

    SvaraRadera
  4. Sara: Men oftast önskar man att man inte gjorde det.

    Anna: Tyvärr så finns inte alla Tea centers teer i web-shoppen. Nummer 28 till exempel.

    Patrik: Ja, du har inte berättat om dryckespaketet. Gör det, för jag vill veta vad det kostar och vad det innehåller.

    Jessika: Hallå!

    SvaraRadera
  5. Det kanske stämmer, men ur ren shopping aspekt hade en storstad varit att föredra. Även om jag är ganska säker på att jag inte skulle vilja bo så!

    SvaraRadera
  6. "bollarna" kallas dekorationste och är helt handgjorda. Man kan brygga på dem flera gånger.

    Oolong-teer är lite mellan svart och grönt te beroende på hur det har behandlats efter skörden. Har det fermenterats eller rostats. Oolong-te började odlas i Kina och emigrerade sedan till Taiwan.
    Oolong-te smaksätts inte utan smakerna får så för sig själv, få smak av jordmån, om det är ett klippte (dvs växer på bergsluttning), grad av fermentering och eventuell rostning. Som jag har fått det förklarat för mig så är sådant te som vin. Det antar sina smakegenskaper från omgivningen utan några tillsatser.

    SvaraRadera
  7. Kollade runt lite på Tea centres webshop och där finns en Osmanthus Oolong som definitivt är en blomboll med oolong, så dina bollar kanske är oolong ändå.

    SvaraRadera
  8. Tack för hjälpen. Ja, mina bollar är nog halvjästa.

    SvaraRadera
  9. Jag har druckit ett liknande, men i mitt tycke med finare, spädare blommor hos Grace Tea House bakom Kulturhuset (om man går mot riksdagen på Drottningg.), hon påstod att det var en sorts jasminte. Hur som helst så finns de att köpa där för 10 kr/boll.

    SvaraRadera
  10. Nej, oolongte är inte dekorationste. Oolong-te liksom vitt, gult, pu-er, svart te etc blommar inte innan det sköras. Bladen till Oolongte rullas och oxideras. Det betyder inte att det inte kan vara gott te bara för att det inte är oolong-te. Man kan ju ha tillsatt en blomma till oolong-te men då tar jag hellre rent te.

    SvaraRadera
  11. Nej, du har faktiskt fel, Jessika. Det som du (lite nedlåtande?) kallar dekorationste, kan tillverkas av grönt (ojäst), oolong (halvjäst) eller till och med svart (jäst) te. De eventuella blombladen i bollarna har inget med teplantans blommor att göra. Jag är inte sååå okunnig att jag inte tror att det kan vara gott te om det inte är oolong.

    SvaraRadera
  12. nej absolut inte nedlåtande. Bollarna är handgjorda med instoppad blomma.
    Bra att det inte nödvändigtvis behöver vara oolong-te. Har körs det grönt svart vitt whatever. Vitt är helt okej om man går snäppet över pai mu tan.

    SvaraRadera
  13. Då jag känner för att göra saker grundligt och dessutom inte vill göra sånt jag borde göra, e.g. diska, så ringde jag tehandel och frågade om bollarna. I majoriteten av fallen görs de av grönt te (ofermenterat), i undantagsfall av svart te och sällan av t ex oolongte. Handlaren hade inte hört att de skulle tillverkas någon annanstans än i Kina.

    SvaraRadera
  14. det kommer en genomgång, nån gång, 995 till 20-rättsalternativet

    SvaraRadera
  15. Nu fick jag svar från Tea Center of Stockholm på min fråga vad nr. 28 egentligen är för bollar:

    "ursäkta dröjande svar, jag var tvungen att kolla upp med butiken; det är "Camellia Flower Lily", som består av svart te och blad av lilja. De flesta andra blomm-téer är gröna, och några oolong."

    Så det så!

    SvaraRadera
  16. Jag sa ungefär som du, de flesta gröna, några svarta, enstaka oolong.

    Vi kallar det oavgjort.

    Och jag tycker om dig också ;).

    SvaraRadera
  17. Själv handlar jag från http://www.houseoftea.se
    Känns som att man får "the real deal" där, mest kinesiskt té, gröna téimporten verkar bra men har ej provat dom. Teacentre har jag besökt några gånger men är lite besviken faktiskt, bl.a. verkar dom inte ha koll på vilka av deras téer som är ekologiskt odlade, listan i webshopen och i affären stämde inte och dom verkade faktiskt inte så inne på det där med ekologiskt när man stälde frgor, lite obrydda helt enkelt.

    SvaraRadera
  18. Kafir: Tack för tipset. De verkar lite dyrare, men jag ska prova.

    Teacentre är lite förvirrande eftersom de inte har samma sortiment i butiken på Hornsgatan som på nätet. Jag tror till exempel att deras Keemun Mao Feng på nätet är ekologiskt, men inte det som de har i butiken. Det som de säljer via nätet är underbart gott och det i butiken inte lika imponerande, om jag minns rätt.

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera