onsdag 27 februari 2008

Ännu värre för vegetarianerna

En gång för nästan tio år sedan bjöd jag en vegetariansk väninna på igelkott i en andrahandslägenhet i Helenelund en nyårsafton. Ja, igelkotten var förstås i form av en designad potatismoshög med instuckna sojakorvar, pepparkorn som ögon och ketchup som blod, ungefär. Hon hade talat om de där sojakorvarna, som jag tror kom från Hälsans Kök, att de var så goda och jag ville bjuda på något som hon tyckte om.

Efter att hon hade hjälp mig och L att flytta för några månader sedan, så utgjöt hon sig plötsligt på kvällen, efter att jag hade sprungit till tai-restaurangen och hämtat vegetarisk mat åt henne, över hur dålig min blogg var eftersom den egentligen inte blandade mat och politik, utan höll ämnena åtskilda. Efter att ha läst Jinges blogg idag kanske jag kan göra den otacksamma tillfreds genom att hänvisa till för mig nya uppgifter om hennes favoritkorvar.

Det visar sig alltså att Adventistsamfundet har sålt Hälsans Kök till Tivall Sverige AB och att produkterna i första hand tillverkas i Israel.
Vi är ett trossamfund och vårt primära mål är inte att sälja vegetarisk mat. [...] Administrationen önskar att fokusera mer på det uppdrag som Jesus ger sina lärjungar: att göra fler till sina efterföljare genom att förkunna, undervisa, göra goda gärningar och döpa. Vi kan – och måste – bli bättre på det.
Säger adventisterna, och jag kan förstå att det är svårt att få ihop med att sälja korv.

På alla livsmedelsförpackningar finns en EAN-kod (streckkod) som inleds med ett landsprefix, men det visar inte nödvändigtvis var produkten är tillverkad, utan egentligen bara i vilket land EAN-koden är utdelad. Om man vill bojkotta Israel-tillverkade produkter räcker det alltså inte med att veta att koden för Israel är 729, även om man kan vara säker på att produkter med det prefixet säljs av israeliska företag. Överhuvudtaget verkar det som om en mängd olika metoder används för att dölja att livsmedel som säljs i svenska butiker är Israel-producerade. Man blandar ihop avokado från olika länder, man smugglar över jordbruksprodukter till Libanon, och så vidare.

Nu kanske någon undrar varför jag tycker att man ska bojkotta produkter producerade i Israel. Om man undrar över det, så beror det kanske på att jag än så länge inte använt bestämningarna apartheidstaten och terroriststaten, eller skrivit om Israels etniska rensning och brott mot Geneve-konventionen, Israels brott mot de mänskliga rättigheterna och vägran att följa FN:s resolutioner, om Israels fängslande av tusentals palestinier utan rättegång och avrättande av civila och fängslanden i koncentrationsläger. Jag nöjer mig med att hänvisa till andra bloggare
här
här
här
här
här
här
här
här
här
här
här
här
Och så vidare.
Nä, vad tjänar det till att länka till alla dessa tankar om massakrer, mord och terror. Läser någon som inte redan vet? Här gick ett blogg-inlägg från skämtsamt humoristisk till att bli uppgivet och hatisk. Jag ville bara skriva: Köp inte Hälsans Kök! Säg ifrån!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Så förbannat hemskt. Nu kommer jag att gråta mig till sömns!

  SvaraRadera
 2. Hear, hear! Tack för varningen, det är lömskt med israelprodukterna. Inte för att Hälsans kök är nåt jag brukar köpa.
  Det är synd att Jaffaapelsinerna alltid är billigast.
  /Anna

  SvaraRadera
 3. Sedärja, det var väl inte så svårt att blanda politik och mat på riktigt?! Som tur är finns det alternativ till Hälsans Kök i frysdisken, t.ex. Quorn, åtminstone tills vi upptäcker att även de är onda. Fast de har ingen korv. Dafgård har sojakorvar som är fula, smakar konstigt och går sönder.
  Det var förresten också sparrisar i igelkotten.
  /kp

  SvaraRadera