fredag 11 september 2009

Kort rapport om sommarens odlingar

Jag borde rapportera om hur det gick med sommarens odlingar. Jag skrev om vilka fröer jag hade köpt, så då borde jag också berätta hur det gick med dem, om inte annat för att jag själv ska minnas. Allting som vi odlade kom sent i år.

Pak Choi, Prize Choi, ekofrö. Blev angripna och uppätna som alla kålväxter som jag försöker mig på. Jordloppor och kålmaskar? Till att börja med så gick det bra i växthuset, jag borde skördat då, för sedan blev även de angripna.
Dill, Mammuth. Den hade jag glömt. Det kanske finns några små stjälkar någonstans.
Salladsgurka, Diva, ekofrö. En kraftig planta klättrar högt i växthuset, men den har bara gett tre gurkor än så länge. Skalet är oerhört beskt, men där innanför är det gott. Ingen gurka att göra inläggningar på. Nu vet jag att det är det som 'salladsgurka' betyder.


Sallad, plocksalladsblandning Fedco Lettuce Mix, ekofrö. Bra blandning som har gett mycket. Men jag vill ha ännu mer smakrik sallad!
Brysselkål, Darkmar 21, ekofrö. Mycket angripna på friland. Gigantisk planta som mår gott i en jättekruka i växthuset. Än så länge syns inga knoppar till.
Daikon, Minowase/Mooli, ekofrö. Det såg bra ut, men när jag skördade var den oerhört träig och oätlig.


Rödbeta, Bull's Blood, ekofrö. Både vacker med sin oxblodsröda blast och mycket god, men vi satte alldeles för lite av den.
Morot, en blandning som jag inte minns namnet på. Alla möjliga olika färger. Goda. Jag borde ha sått glesare.
Mangold, Five Colours, ekofrö. Tog lång tid på sig och blev klar att skörda först för ett par veckor sedan.
Spenat, Bloomsdale Long Standing, ekofrö. Mycket god och snabb. Vill ha mer. Kanske årets grönsak.
Högväxande växthustomat, Brandywine, ekofrö. Sanslöst god men gav inte mycket.


Buskväxande pastatomat, Black Plum, ekofrö. Rikgivande sort, men små tomater, som har gett väldigt god tomatsås.
Brytböna, Speedy, ekofrö. Tålig och rikgivande trots sin ringa höjd. Väldigt god och mjäll.
Störbrytböna, Marga. Alla dog i junikylan och två ytterligare omgångar kom aldrig upp. Borde förgrott i växthuset som reserv.


Bondböna, Witkiem, ekofrö. Mycket bra och god bondböna som gav rikligt med skidor. Började blomma igen för några veckor sedan.
Koriander, Koriander, ekofrö. Har jag inte sett till.
Ringblomma, Deja Vu, ekofrö. Råkade nog rensa bort det mesta i röran. Satte en omgång till i växthuset och planterade ut. Blommar först nu, sedan ett par veckor tillbaka.
Luktärt, Vild Italiensk. Pålitlig och doftar underbart, men jag gjorde inga bra ställningar i år.
Chili, Habanero Dulche. Endast en planta kom upp och den har inte ens blommat.


Dessutom gav förra årets kronärtskocksplanta två kronärtskockor i växthuset.

Jag blir alltmer övertygad om att man måste bo vid sina odlingar för att kunna sköta om dem ordentligt. Jag vill inte bo i en burk i en löjlig stad längre. Det är i periferin som verkligheten händer.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

  1. Daikon som man skördar i januari sådär brukar vara bäst, men jag vet inte hur man gör för att få till att kunna skörda daikon vid den tiden på året här. Eller vilken sorts daikon man ska odla.

    SvaraRadera
  2. Du var inte blyg sen i vinter utan be mig gärna skicka upp några frön om det finns ngt ni skulle vilja ha härnereifrån!

    SvaraRadera
  3. Tack för erbjudandet. Tyvärr så klarar ofta inte sydliga fröer de långa ljusa dygnen i norr. De stocklöper gärna amok har jag hört. Men det finns ju saker som inte stocklöper. Ska tänka efter.

    SvaraRadera
  4. Kul att läsa. Den enda kålväxt jag försökte mig på - vitkål - blev också alldeles uppäten. Rödbetor (blandad med gulbetor och polkabetor) blev mycket bra även för mig. Blev också väldigt nöjd med fänkål (men de sista skördade jag för sent, så de gick i blom.) Det faktum att jag inte hann gräva alla land räddade mina bönor - jag sådde inte förrän efter midsommmar och kan skörda fina vaxbönor och skärbönor (båda busksorter) nu. Men bondbönorna dog. Tyvärr. DEn stora utumaningen nu är vad jag ska göra med all squash. Jag ger bort till alla människor som jag kan komma på, och vitlöksfräser den på löpande band. Ska testa soppa.
    Anna Maria

    SvaraRadera
  5. En här på kursen syrar sin zucchini med stor framgång, påstår hon.

    SvaraRadera
  6. Om du vill så och skörda en mer vårig daikon så kan du se om du hittar frön till var. Mino. Den har 40 dagars "mognadstid". Plantera på höst, skörda tidig vår.
    Eller Tokinashi, en all-year.

    SvaraRadera
  7. jag verkligen älskar det sista stycket i ditt inlägg.
    hälsar pia

    SvaraRadera