tisdag 5 april 2011

Hoppsan! Erratalista till Korv - Den godaste korven stoppar du själv

Igår upptäckte jag ett fel i min bok för första gången sedan den gick till tryck. Om det dyker upp fler fel så korrigerar jag dem här efterhand när jag får kännedom om dem.

Sidan 104. Recept på Falukorv. 2,5 g gul lök ska vara 12,5 g.

Sidan 29. Recept på nitratsalt. 40 g salpeter ska vara 15 g salpeter.

Jag borde ha kontrollräknat hur mycket salpeter det blev per kilo korvsmet. Den tillåtna mängden salpeter (nitrat) per kilo regleras på EU-nivå för kommersiellt tillverkad korv. Lagen finns här. För de flesta lufttorkade korvar är gränsen satt till 300 mg/kg. Om man följer det felaktiga receptet på nitratsalt i boken så blir tillsatsen i den sista korven i boken - salami finocchiona - störst och hamnar på 600 mg/kg.

Det är knappast någon hälsorisk för en vuxen människa att äta korven om man inte äter den i enorma mängder, men man kanske inte bör mata barn med den. Till inlagd sill får man tillsätta 500 mg/kg vilket visar att det snarare är risken för botulism (som är större i fiskprodukter) än hälsoaspekterna som avgör hur stor den tillåtna mängden är. För värmebehandlad korv är gränsen satt till 150 mg/kg. Om man använder 15 g salpeter per 2 kg salt blir mängden salpeter 150 mg/kg i isterbanden och 225 mg/kg i salami finocchiona. Det är mer lagom.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

12 kommentarer:

 1. Väldigt trevlig och informativ bok!
  Har en fråga bara,

  Kan man byta ut det hemgjorda nitrat saltet mot köpt nitritsalt rakt av i dina recept?

  SvaraRadera
 2. Ja det kan du, om nitritsaltet innehåller 0,6% nitrit (0,006 gram nitrit per gram salt).

  Det glädjer mig att du gillar boken.

  SvaraRadera
 3. Kenth Borglund10 april 2011 18:32

  Boken var slut kommer det nyutgåva, nytryck ?

  Har byggt ett hyfsat klimatskåp. Kolla min Facebook, Kenth Borglund

  Var köpte du vågen ?

  SvaraRadera
 4. Du. Jag blir imponerad av bilderna på ditt klimatskåp och vill veta mer om hur du har gjort. Varför startar du inte en enkel blogg och beskriver vad du har gjort och framtida projekt? Eller skriver ett gästblogginlägg här, eller på Taffel så att andra kan inspireras?

  4 000 till böcker kommer till förlaget i morgon. 1 700 är beställda. Men ytterligare ett tryck är beställt. Så den ska nog gå att få tag på.

  Jag köpte gramvågen på Cordon Bleu på Vasagatan i Stockholm, men jag gick förbi rean där häromdagen och frågade efter den och de sa att de inte hade den längre. De hade inte heller någon annan våg med 0,1 g noggrannhet. Jag sa till dem att ta in den igen, men jag vet inte om de begrep att det var viktigt.

  SvaraRadera
 5. Tjena

  Jag håller på med en byggbeskrivning till carnivor.se Jag bygger för under 2000:- med styrelektronik från England (Hygrostat, 45 £, Termostat 44£), kylskåp på blocket 200:- Noggarnnheten blir ca +- 1.5'C alltså sättpunkt på 15 'C blir 13.5 - 16.5 'C, med ett medel av 15. Luftfuktighet ännu bättre.

  Målsättningen är att alla skall klara av det och att "man tager vad man haver" mentalitet. Som man säger i datavärlden tekniken skall vara "open sourse" tillgänglighet för alla till ett billigt pris

  Filar nu på mitt klimatskåp nummer tre med digitala styrsystem, kostnad ca 2500:- Tyvärr har min fru bestämt att trädgårdsarbete skall prioriteras nu, men då blir jag glad för jag har just köpt en liten grävmaskin JCB 1.8 ton. Hade ingen spade i sandlådan så jag måste kompensera det nu

  Kenth Borglund

  SvaraRadera
 6. Det är ju underbart! Jag vill genast ha din senaste byggbeskrivning!

  I stället för grävmaskin kan jag rekommendera ett par Linderödssvin för att fixa landen.

  SvaraRadera
 7. Jag kan maila men har inte din mail, kenth.borglund@telia.com

  Linderödssvin verkar bra och miljövänligt men dålig koll på var rabatterna hamnar.

  SvaraRadera
 8. Jag skulle bli hyperglad om du mejlade dem till bolletott@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Tack för en riktigt bra bok. Välskriven och pedagogisk. Kul.

  SvaraRadera
 10. Fantastisk bok. VI GILLAR!!!
  Hälsar J och fröken Dill

  SvaraRadera
 11. Tack! Det glädjer mig att ni gillar, Dillen och J:et.

  SvaraRadera