söndag 14 november 2010

Grisarna och den första snön

Vera och Marzena blev mycket förvirrade av det vita kalla som hade lagt sig i hagen efter stormen. De verkade inte tycka direkt illa om det, inte så illa som om blåsten. Men det var förvirrande och inte så lätt att gå i.
I går kom Veterinären hit och vi skissade på hur produktionslokalen skulle kunna se ut. Vi tog mått på delar av svinhusets övervåning och diskuterade flöden. På kvällen kom grannarna över på middag och det blev ganska sent. Idag åkte vi till Åloppe och handlade bland annat kalvkött till den vita tryffelkorven med pistagenötter som jag ska tillverka på tisdag. Då kommer S och vi ska fortsätta fotografera korv och råvaror till boken.

Jag kom just in från en stunds kel med grisarna som jag gick ut till för att ta reda på numren på brickorna som de har i öronen. I morgon ska jag till slut skicka in Rapportering av förflyttning till Jordbruksverkets Grisregister. De har vuxit. Det är lugnande att sitta och klappa en stor muskulös varm len gris som har lagt sig ner i halmen bredvid en, en stilla ljum kväll med månsken. Då är det skönt att bo på landet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

12 kommentarer:

 1. Mailade dig om Gotlandstryffel. Intresserad?

  SvaraRadera
 2. Nu i puberteten? enligt tidigae inlägg.
  När beräknar du första betäckning/inseminering?
  Efter betäckning 3/3/3 månader/veckor/dagar innnan grisning. Minns jag rätt?

  SvaraRadera
 3. Du minns rätt Örjan. Dräktigheten är tre månader, tre veckor och tre dagar. Man inseminerar inte Linderödssvin, men vi planerar att hämta en då tremånaders galtkulting i januari i Söderköping. Man bör inte låta Linderödssvin bli dräktiga innan nio månaders ålder, sägs det. Om två dagar är de sex månader. Så i juni - juli bör det bli kultingar.

  SvaraRadera
 4. Bajersk weisswurst är ju gjord på kalvkött, finns det en liknande tradition på andra ställen att göra vita korvar av kalv + fläsk?

  SvaraRadera
 5. Den franska vita korven boudin blanc innehåller oftast bara gris, men kalv och fågel förekommer också. Det är en massa mjölk i den också.

  SvaraRadera
 6. Ska du ge ut en bok om korvtillverkning?

  SvaraRadera
 7. Såg sen att det var så.
  Jag kommer att köpa en direkt när den kommer ut!

  SvaraRadera
 8. Ja, tänk för att jag ska det: http://www.bonnierforlagen.se/Katalog/BonnierFakta/Varen-2011/Korv/

  SvaraRadera
 9. Fick precis bonniers katalog i handen. Boken ser väldigt fin ut!

  SvaraRadera
 10. Kul att man uppmärksammar dig i Spanarna i P1 just nu.

  SvaraRadera
 11. Hamnade på din blogg då jag sökte inom intresseområdet "solidaritet" så är det första jag ser underbart söta grisar! =) Jag hoppas jag hoppas av hela mitt hjärta att nästa inlägg inte är slaktrelaterat..har ju inte riktigt greppat vad bloggen handlar om än...
  Ska njuta lite till av grisarna nu iallfall. Solidaritet och grisar..bingo!

  =)

  SvaraRadera
 12. "Att klappa en stor, len gris"! Jag gillar det, kärlek! Kram på alla grisarna från L.

  SvaraRadera