måndag 27 september 2010

Hej gris!

Igår hämtade vi två Linderödssvin, två gyltkultingar, från Kungsbyn. Vi valde ut två av tre systrar. Vi gick på utseendet. Mörk päls skyddar bättre mot sol. Ljusa öron blir lätt brända i solen. De föddes den 17 maj, så de är drygt fyra månader, och var lite större än jag hade trott.

Hela dagen kändes allvarsam. Från att vi en sista gång kontrollerade att grishuset och hagen var klara, köpte lite foder hos en lokal grisbonde, hämtade släpet och så gav vi oss iväg på resan till Kungsbyn. Att sedan träffa grisarna, se dem i ögonen och välja, det blev en ansvarstyngd stämning i bilen på väg hem. Vi har inte haft djur tidigare.


Tur att jag har fått träna så mycket på att backa med släp de senaste månaderna med alla jävla flyttar. Jag klarade att backa med hästtrailer uppför en svängd backe ända inpå stalldörren.

När vi kom hem ringde jag grannarna och bad om hjälp med utsläppet och Gert-Erik och Ellan kom genast.Grisarna verkade inte alls stressade av transporten utan snarare nyfikna och glada över den välöverväxta hagen, och de började genast glufsa i sig av allt det gröna.


Sedan kom alla de andra grannarna och firade med Crémant de Bourgogne och knäckebrödsmackor med Ellans trattkantareller, äppelkakor och kaffe. Ägg, honung och stickade sockor hade de också med sig som gåvor, och alla beundrade grisarna. -Flotta grisar, sa Rune upprepade gånger, och Artur berättade en gammal historia om vad han brukade säga till sin pilska galt.
Efteråt var det svårt att lämna djuren och gå upp till värmen i huset. Nu faller mörkret tungt och snabbt, så vi kunde inte se dem från salongsfönstret.

I morse när vi gick för att hämta morgontidningen blev vi så glada att se att de fortfarande var kvar. Men de verkade lite blyga sådär på morgonkvisten och tittade lite reserverat på oss när vi körde upp dem och serverade frukosten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

15 kommentarer:

 1. Är inte staketet högre än det ser ut på bilden? Jag har sett vildsvin rymma över ett 50 cm högt staket (el-tråd + fårstängsel), men de kom tillbaka eftersom grisar till skillnad från får är så intelligenta att de inser vart maten finns.

  SvaraRadera
 2. Vilket ställe ni har hamnat på! Vilka grannar! Och grisarna är också fina.

  SvaraRadera
 3. Härliga grisar!

  Jag funderade också över staketets höjd. De grisar jag en gång kände hade lätt kunnat hoppa över det där; de brukade bli så glada när man kom förbi att de kastade sig mot staketet och hade gärna slängt sig över om det bara gått.

  SvaraRadera
 4. Jag vill veta vad som sades om den pilska galten! Grisarna är superfina.

  SvaraRadera
 5. Det räcker med en eltråd på 30 cm om man har lärt dem rätt från början. Brädan sitter där för att de inte ska kunna springa framåt när de får en stöt. På så sätt lär de sig att backa i stället för att rusa framåt, som är den naturliga reaktionen för en gris.

  @Lisa Du får fråga Artur.

  SvaraRadera
 6. Fina, tycker mycket om linderödssvin. Ska du mata dem med bokollon som i deras hemtrakter?

  Annars, helt OT så har jag en fråga(Jessika föreslog dig) om hur du skulle ersätta fjälster för att göra en vegokorv. Kanske helt hypotetiskt, men i alla fall. Hade blivit oerhört tacksam för svar
  Hälsningar
  Anna (Skånska skafferiet på Taffel)
  http://skafferiet.taffel.se/2010/10/03/efterlysning-vegofjalster-till-vegetarisk-korv/

  SvaraRadera
 7. Det finns ju fjälster av cellulosa , plast och textil, med eller utan animaliskt kollagen.

  http://www.dat-schaub.se/tarmar/

  SvaraRadera
 8. Vi plockar så mycket ekollon som vi orkar kring våra fyra ekar. Grisarna älskar dem. Några bokar har vi tyvärr inte.

  Vegofjälster borde inte vara några problem att få tag i. Ring och fråga K A Lundgren, till exempel.

  Tack för länken, Kurt.

  SvaraRadera
 9. Tack K, Kurts länk fick jag in som tips på bloggen :)

  SvaraRadera
 10. Hej K och grattis till mathantverkspriset!
  Jag håller så smått på att börja fundera på äta kött igen, efter 16 år utan rött kött och fågel. När jag kommer fram till att sätta tänderna i en korv, så får jag nog sikta mot något producerat av dig.
  Har du börjat sälja någonstans?

  SvaraRadera
 11. Hej Vera
  (Min ena gris heter också Vera.)
  Två vegetarianer har helt frivilligt smakat min korv, så du kanske inte ens behöver sluta vara vegetarian. Än så länge har jag mest sålt privat, men jag är precis i något slags övergångsfas. När jag börjar sälja officiellt så kommer det att märkas.

  SvaraRadera
 12. Menar du att du gjort vegetarisk korv eller vad?
  /hälsningar bara vera-inte grisen

  SvaraRadera
 13. Nääää, vad knäpp du är. Korv innehåller ju kött. Jag talar om modiga vegetarianer.

  SvaraRadera
 14. :)
  men om man äter korv är man ju rent teknikst inte vegetarian längre...
  ...knäpp, hrmf...

  SvaraRadera
 15. tekniSKt jag kan inte ens stava, så då är jag väl knäpp då!

  SvaraRadera