lördag 25 september 2010

Det blåser

En ovanlig vind från nordost oroar. Träd och stommar ruskas om, ekollon och kvistar slängs på plåttak, smäller till. Okända ljud i hus jag inte känner än. Vedpannan fungerar och vi har ljummet inomhus, men jag är osäker på hur det går till.

Vi har bott knappt två månader på gården och jag njuter varje morgon när jag vaknar och när jag går promenaden för att hämta morgontidningen i brevlådan några hundra meter bort, nästan alltid efter en svårbeskrivligt ångestladdad natt.

Idag blev det lite mer än bara höst. Här i skogarna har svampen kommit först nu. Flockar av tranor och kanske gäss samlar ihop sina sträck och tar paus på Gert-Eriks åker. Jag undrar en stund om de lockas av ljudet från den batteridrivna skruvdragaren vars läte lite liknar deras.

Till slut har jag skruvat klart grisarnas bostad och hage med tvåhundra skruv. Virke fanns i ladan. Elaggregat fanns också, och eltråd i överflöd till hagarna. I morgon eftermiddag ska vi åka och hämta två gyltkultingar av Linderödssort utanför Västerås. Tidigt i morgon bitti till en grisbonde i närheten som odlar eget foder för att köpa åtminstone den första veckans mat.


Grisarna gör mig uppsluppen; jag hade inte fattat tidigare att jag var så förtjust i djur. Nu längtar jag också efter höns och hund. Skulle gärna ha en åsna också, men vad ska den vara bra för.

Jag skriver och lagar korv varannan eller var tredje dag, för korvboken som jag arbetar med. Jag njuter och lär mig hela tiden nya saker. Allting skulle vara bra om inte situationen på lönearbetet vore så obehaglig. Jag skulle vilja ha mer tid att dokumentera vad som händer oss här på gården, jag tror att det kanske är mer allmänt giltigt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

 1. I Kina äter man åsna. Det fanns en väldigt trevlig kall, chilikryddad åsnerätt på en av mina favoritrestauranger i Peking.
  Roligt att läsa ett inlägg igen, det var länge sedan. För övrigt kommer jag gärna ut någon helg och assisterar, om det är efterfrågat.

  SvaraRadera
 2. Om jag hade en åsna skulle jag inte vilja äta upp den, tror jag. Menar du att man kunde ha den för att äta upp dess barn, som med grisarna? Jag vet inte.

  Det vore väldigt bra att ha din assistans med korvtillverkningen nu när jag provlagar massa recept hela tiden. Vi måste bara kolla logistiken, för det är så mycket nu.

  SvaraRadera
 3. Åsna äter man väl överallt där man begriper sig på kött. /j

  SvaraRadera