tisdag 6 april 2010

Något bra att berätta 3

Plötsligt hände allting väldigt snabbt. Vi åkte på en visning på en gård strax utanför Örsundsbro, 18 km norr om Enköping, tre mil sydväst om Uppsala. Vi bestämde oss för att bjuda i budgivningen som startade tio dagar senare. Vi har vant oss vid motgångar. När mäklaren så ringde och sa att vi bjudit högst så var det svårt att förstå vad han menade och vad det innebar. Idag har vi varit hos vår nya bank i Enköping och skrivit på pappren som gör att handpenningen på gården förs över till mäklaren i morgon.

Det inte så vackra, men praktiska och stora boningshuset och brygghuset till vänster.

Efteråt skjutsade oss G till gården där jag fotograferade alla ekonomibyggnaderna inuti för att försöka avgöra vilken som är mest lämpad att göra om till produktionslokal för charkuterier.

Från vänster: 1700-talstorpet, stallet, magasinet, gamla svinhuset, ladan och utegångshallen.

Gården är inte jättesöt eller pittoresk, men det verkar väldigt praktisk och välhållen. Och den har en dokumenterad historia sedan 1600-talet. Den är bara på drygt tre hektar, men det verkar möjligt att köpa till av marken runt om. Den tidigare ägaren, som växte upp på gården, och hans föräldrar som höll svin där, bor bara 400 meter bort och äger marken runt om gården. Han och hans hustru verkar vara oerhört sympatiska och det är naturligtvis en enorm tillgång att ha en granne som känner gården utan och innan. Dessutom finns en av Eldrimners rådgivare 15 kilometer bort och han har 25 års erfarenhet av utegrisar, ett gårdsslakteri och kontakter runt hela Uppsala län. Han var med oss på visningen och bjöd på fika och slakteribesök efteråt. Att känna hans stöd är ovärderligt.


Till gården hör ett förfallet 1700-talstorp. Lyckas man restaurera det så blir det fantastiskt fint. Gårdbutik? B&B? Servering?


Vi flyttar in senast den första augusti. Sedan är ni välkomna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

36 kommentarer:

 1. Det är så jätteroligt :). Torpet skulle bli fint som gårdsbutik. Eller hyrbar gäststuga beroende på hur stor den är. Hur stort är boningshuset?

  SvaraRadera
 2. Boningshuset är på 165 kvm och sju rum. Jag gissar att gammelgården är på minst 70 kvm.

  SvaraRadera
 3. K! Jag är så glad för er skull. Fantastiskt faktiskt och imponerad av allt ni vågar.

  Kommer gärna och hälsar på och gör ett handtag om det skulle behövas.

  kram
  Daniel

  SvaraRadera
 4. Toppen. Ska bli otroligt spännande.

  SvaraRadera
 5. Vilket fantastiskt projekt! STORT GRATTIS!!!!
  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 6. Gratulerar och lycka till!

  SvaraRadera
 7. Hurra igen! Det är verkligen så roligt!

  SvaraRadera
 8. Grattis. Ett tips är att ha gårdsbutiken i samma lokaler som produktionen. Då får du sammkörningseffekter och kan utan vidare pilla med din produktion samtidigt som butiken är öppen fast utan kunder samtidigt som du kan få intäkter på att hyra ut lillstugan.

  Jättekul att se mindre aktörer med hjärta starta upp. Legoproduktion kan nog vara en bit för dig också att tänka på då det finns ett stort glapp mellan småskaliga slakt/styck och producenter av charkvaror beroende på att man tillhör olika klasser i lagstiftningen. 852/853 osv.

  Jag har en del kunskap i egenkontroll och Haccp samt tillgång till en god kunskapsbank i våra anställda så är det något du undrar över så fråga bara.

  SvaraRadera
 9. Ja Gustav, det är nog ett bra tips att ha produktion och försäljning i samma byggnad. Jag har hört ystare som varit väldigt trötta på kunder som kommer och avbryter deras produktion och tvingar ut dem till gårdsbutiken.

  Legoproduktion har jag förstått att många efterfrågar. Nu skickar många sitt kött ända till Mälarchark i Eskilstuna. Men jag vet inte riktigt hur man ska göra för att skilja det från sin egen produktlinje.

  Jag kommer definitivt att pumpa dig på kunskap när jag behöver råd, Gustav.

  Daniel, jag ser framför mig hur vi jagar grisar i grannens åkrar.

  Tack för alla uppmuntran och lyckönskningar.

  SvaraRadera
 10. Generellt behöver du inte skilja på det mer än i tid. Gör eget först och lego sedan.

  SvaraRadera
 11. Jag menade mer i termer av vilka produkter jag kan göra som lego, för det kan ju inte vara exakt samma som jag säljer under eget varumärke. Då konkurrerar jag ju med mig själv. Eller?

  SvaraRadera
 12. Gör det enkelt för dig. Du kan ju ta fram ett standardrecet för legotillverkning så du gör samma produkt/produkter åt alla som vill ha legotillverkat. Då kan du sätta upp ett Exceldokument med forumlerade fält där du bara skriver in inlämnad köttmängd och så ger formlerna dig resten av receptet.

  Då slipper du jobba så mycket med receptberäkning på legokorv och alla legokorvar får samma ingrediensförteckning så när som på köttmängden då den varierar beroende på djurslag som ingår i korven.

  I detta kan du ju ha ett par alternativ där grunden är samma fast olika sorters kryddning. Med eller utan vitlök. Någon kanske vill ha rosmarin och timjan i sin lammkorv osv.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker också det låter väldigt klokt att slå ihop gårdsbutik och produktion i samma lokal. Det kanske blir det gamla svinhuset ändå trots jobbet det innebär?

  SvaraRadera
 14. Jag ska skicka foton till Eldrimners arkitekt idag för bedömning. Jag antar att du menar samma byggnad, för samma lokal skulle aldrig godkännas. Jag tror att stallet kanske är tillräckligt för att rymma båda, för gårdsbutiken behöver verkligen inte vara stor.

  SvaraRadera
 15. Men är det inte lite synd att riva stallet?

  SvaraRadera
 16. ...jag kommer och grisarna ska vara bra snabb för att komma undan mig!

  SvaraRadera
 17. Jag ser framför mig hur polisen ringer och säger att några av dina grisar har rymt och strosar runt på bilvägen ;) ;)
  Produktionslokal och gårdsbutik i samma byggnad låter smartast.

  SvaraRadera
 18. Grattis, så spännande det ska bli att få följa projektet från start här - för det räknar jag med :)

  SvaraRadera
 19. Wow, vad spännande!

  Nu kanske man kommer att kunna äta schysst korv på sommarsemestern i Mälardalen...

  SvaraRadera
 20. Så kul - stort grattis att ni fick till det till slut och att det än en gång är bevisat att trägen faktiskt vinner.

  SvaraRadera
 21. Tack. Jag skulle gärna ta en titt på din Råtte-hund. En sådan kanske skulle vara bra att ha där.

  SvaraRadera
 22. Tips.

  http://www.shr.se/templates/Page.aspx?id=1995

  Där har SHR en kanonsida med länkar och annat gällande egenkontroll osv.

  Att göra sin egen egenkontroll kan ju vara lite jobb med så där kan du helt enkelt bara markera och kopiera från deras PDF till en WORD-fil i din dator och sedan går du in och rättar till den med dina egna loggor och vattenstämplar och typsnitt och tar bort det som inte är aktuellt och lägger till det som saknas.

  SvaraRadera
 23. Tack för tipset, det ser bra ut. Eldrimner har också en rådgivare som är specialiserad på egenkontroll och HACCP.

  När branschriktlinjerna för småskalig chark till slut blir godkända av Livsmedelsverket så kommer även de att vara till stöd när man planerar sin egenkontroll.

  SvaraRadera
 24. Ytterligare en sosse som sätter sig på gård och överger idealen...eller det gäller kanske inte dig?

  SvaraRadera
 25. Varför skulle man överge idealen för att man bosätter sig på landet? Är socialism oförenligt med lantligt boende? Det var det dummaste jag hört. Mer oroande är att vänstern inte har en stark landsbygdspolitik.

  SvaraRadera
 26. Håller deffinitvt med K, det var det dummaste jag hört på länge. Och är det inte typiskt att de anonyma kommentarerna alltid är de dummaste... dessutom har jag svårt att tro att K är sosse...:-)!

  SvaraRadera
 27. Stort grattis, det ser jättefint ut! Det ska bli jätteroligt att följa era planer och projekt på gården!

  Vänliga hälsningar
  Anna Maria

  SvaraRadera
 28. Jag ser fram emot att köpa charkuterierna! Vad kan det vara för ETA - hösten 2011?

  SvaraRadera
 29. Jag hoppas verkligen inte att det ska dröja så länge. Du kan få smaka av det som jag redan gör i mitt kök. Vilken Simon är du?

  SvaraRadera
 30. Åh så härliga nyheter! Vilken glädje för er!
  Och även stor egoistisk glädje över att det är i Uppsalatrakten!

  SvaraRadera
 31. Det gör vi. Snart i Gamla Uppsala. Med ett stycke bykstuga att bakinreda bland annat. Och stort korvsug.

  SvaraRadera