måndag 4 maj 2009

Vad finns i Piratparti-påsen?

Jag förstår de som vill rösta på Piratpartiet för att markera sin ståndpunkt i frågor som gäller fildelning, övervakning och andra begränsningar av nätet. Av en kort intervju i SvD med Christian Engström, förstanamn på PP:s EU-valsedel och tidigare medlem av folkpartiet i 20 år, framgår det att en röst på Piratpartiet också innebär en röst på antingen ALDE (Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa) eller G/EFA (Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen), för någon av dessa grupper kommer partiet att tillhöra och rösta med i frågor där de inte har en egen ståndpunkt.
– I de frågor vi inte har någon politik kommer vi rösta med den partigrupp vi tillhör.
I en artikel i samma tidning om småpartiernas möjligheter i EU-valet framgår att det enligt den senaste opinionsundersökningen främst var yngre män som vid tidigare riksdagsval röstat rödgrönt som nu uppger sympatier för PP. Jag undrar om dessa yngre män känner till att en röst på PP blir en röst som kommer att arbeta för, bland annat, ett starkare mer federalistiskt EU, ett EU där marknaden alltid går före välfärden?

Jag tror tyvärr att det är väldigt många som inte har förstått att Vänsterpartiet har i stort sett samma syn som Piratpartiet i frågor som rör friheten på nätet respektive övervakningen och begränsningen av internet, nu senast uttryckt på Aftonbladet Debatt. Som så många gånger annars misslyckas Vänsterpartiets centrala kommunikation och jag lyckas inte hitta någonting om partiets politik kring detta område på hemsidan. Det är väldigt frustrerande att partiet centralt inte förmår förmedla sin ståndpunkt i en sådan oerhört viktig fråga, utan förlitar sig på att vänsterbloggarna ska driva saken.

Uppdatering: Jag hann inte mycket mer än skriva det där så la Vänsterpartiet upp information på sin hemsida!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Jag tror att de flesta av oss som kommer rösta på Piratpartiet vet att Vänsterpartiet har en utmärkt politik i dessa frågor. För min del finns det två anledningar till att jag inte röstar på V. Den ena är att Ohly inte ville att SD skulle få delta i en TV-sänd debatt. Jag tycker att alla partier oavsett hur idiotisk politik de för skall bemötas med argument. Den andra anledning är att V kommer att förhandla bort de de frågor som är viktigast för mig, till förmån för andra frågor. En röst på V är till 70% en röst på S, och där tycker man att IPRED är bra.

    SvaraRadera
  2. Vad gäller ditt andra argument så håller det ju i varje fall inte för EU-parlamentsvalet.

    SvaraRadera
  3. Jens: Har du någon källa till ditt första påstående om Ohly? Kan ju finnas fler åsikter inom partiet även om Ohly nu tycker så, man bör ju inte låta partiers partiledare avgöra om man röstar på ett parti eller inte.

    SvaraRadera
  4. Patrik BP Andersson13 maj 2009 kl. 05:11

    Leta runt lite på Newsmill och andra politiska/samhällsbloggar så finner du rätt fort att det inte enbart är finniga spolingar som väljer PP, samt att de öppna sympatisörerna kommer från alla läger.

    Just detta att PP *inte* är en del av blockpolitiken är också det som gör att vänsterpartiet inte är ett realistiskt alternativ. Liberalt sinnade som med rätta anser att de etablerade partierna svikit sina ideal vill knappast stödja något som så länge varit föremål för hårt arbete för att få bort.

    Vidare har PP inga riksdagsbindningar att ta hänsyn till när det gäller arbetet i EU, vilket V kan misstänkas ta hänsyn till.

    PP är helt enkelt ett sätt att driva en för många viktig fråga utan att behöva ge avkall på sin egen ideologi.

    SvaraRadera