lördag 23 oktober 2010

Trav och galopp.

På en månad har Vera och Marzena bökat upp den lilla hage som de har levt i sedan de kom hit, och nu finns inget grönt kvar där. Idag hade jag bestämt att sänka eltråden på hela övre hagen utanför deras lilla område, så att grisarna skulle få riktigt gott om utrymme under vintern och utfodring på betongplattan. Hela dagen jobbade jag och R och L, och när vi till slut var färdiga med hagen så tog jag förväntansfullt bort plankan och eltråden från en bit av deras lilla hage.
Men de vägrade att gå över den osynliga linjen där eltråden hade varit.
Till slut vågade sig Marzena ut och det såg ut som hon travade runt hagen. Jag har noterat att när Linderödssvin går i terrängen så rör de sig som kattdjur. Men när de springer eller galopperar så rör de sig mer som hundar. Jag gillar hur de rör sig.Sedan kom även Vera ut för att upptäcka med sin syster. När de väl hittade marken under ekarna fick vi inte längre någon kontakt med dem, det var deras paradis. Vi satt en stund i mörkret och tittade på hur de bökade och de fortsatte en lång stund efter läggdags.

Det här var den bästa dagen på länge och jag längtar efter att få gå upp och ge grisarna mat i morgon bitti.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

11 kommentarer:

 1. wow, gick det SÅ fort!! Tänkte att det där var ju grönt och fint, det tar dem ett tag. Jag underskattade arbetsförmågan ;)

  SvaraRadera
 2. Man vill inte sluta titta!

  SvaraRadera
 3. Underbart grisliv!

  SvaraRadera
 4. De är ju så söta! Och jag gillar framförallt att de rör sig som både hundar och katter, det känns ju som ett bevis på att de gillar tanken om ostkorv!

  SvaraRadera
 5. Argh, låt bli mina jungfruliga dichotomier! Ostkorv är en djävulsk abnormitet av samma kaliber som korvost.

  SvaraRadera
 6. OK off topic
  Med anledning av Uppdrag Granskings tyska reportage om matsvinn i veckans TV.
  Fråga
  Får Du ge framtida slaktsvin matavfall, från eget hushåll eller från restaurang/livsmedelsfabrik?
  Än så länge antager jag att det går bra.
  Vera och Marcena är vad förstår avsedda som avelssuggor, oc ännu ej avsedda för korvproduktion.
  http://svtplay.se/v/2205647/dokument_utifran/smaka_pa_soporna_?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2205647/sb,p103473,1,f,-1

  SvaraRadera
 7. Tack för länken, Örjan. Det där har jag missat.

  Så vitt jag förstår får jag ge grisarna matavfall, så länge det inte innehåller eller har kommit i kontakt med någonting animaliskt förutom mjölkprodukter. Restaurangavfall kommer aldrig att komma i fråga då det inte är sorterat på så vis.

  Men jag har sett de som har utegrisar och utfordrar dem med brödrester från livsmedelsbutiker. Jag tänker aldrig någonsin regelbundet ge mina grisar bröd från Pågens. Däremot skulle jag gärna ge dem skummjölk och vassle från något av de mejerier som finns i trakten.

  Det är rätt uppfattat att Vera och Marzena aldrig ska bli korv, det är deras avkomma kapitalistsvinen som ska bli korv och chark.

  SvaraRadera
 8. Jag tyckte att det stod matsvin, inte matsvinn i ditt inlägg, Örjan.

  Mina grisar älskar filmjölk, även om den gick ut för en månad sedan.

  SvaraRadera
 9. Men så underbart! Vi vill verkligen komma och hälsa på snart och klia grisarna.

  SvaraRadera
 10. Vi har väldigt mycket att stå i och ni står ganska långt ner på listan så det kan dröja ett tag innan det blir er tur. Jättekram ändå!

  SvaraRadera