tisdag 3 juni 2008

Städning och potatissallad

Gitto länkar till mig i en text där hon ger recept på en potatissallad och berättar att hon fått jobb i hemtjänstens städpatrull. Grattis, Gitto, till det nya jobbet! När hon berättar för vänner om sitt nya jobb så får hon reaktioner som visar hur stigmatiserat arbetet som städare är. Därpå påstår hon att vänstern ser ner på städjobb eftersom vänstern använder uttrycket pigavdrag. Det visar att hon, liksom många andra, har missat hela diskussionen kring skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Eftersom hon länkar till mig så får jag väl svara henne kortfattat.

Nej, vänstern ser inte ned på städjobbet. Jag gissar att det finns större sympati och solidaritet med de som försörjer sig som städare inom vänstern än inom högerpartierna, eftersom det inom vänstern finns större förutsättningar för inlevelse med yrkeskategorin. En av vänsterpartiets riksdagsmän, Josefin Brink, har på sin blogg kommenterat angreppen på den svenska arbetsmarknadsmodellen och de överklassnära tjänsterna utifrån sina erfarenheter både som hotellstädare och servitris.

Man använder ordet pigavdrag därför att det rör sig om att med 1,3 miljarder av skattemedel per år subventionera just de arbetsuppgifter som en gång i tiden utfördes av tjänstefolk och pigor. Frågan är varför vi just ska använda pengarna till att subventionera dessa arbetsuppgifter? Erfarenheterna från Finlands liknande "reform" visar att av de 6,6% av befolkningen som utnyttjat avdraget var det där de rikaste 10% som fick 50% av reformens kostnad i form av skattelättnader, det vill säga 55 miljoner euro. Vänsterpartiet anser att man i stället borde använda dessa pengar till att skapa jobb som kommer alla till del inom offentlig sektor. Kanske behövs det där också fler städare, förutom lärare, undersköterskor, läkare, sjuksköterskor, poliser och förskolepersonal?

Så snacket om att vänstern skulle förakta städarens arbetsuppgifter blir bara ett fjantigt sätt att försöka dribbla bort det faktum att skatteavdraget för hushållsnära tjänster (PIGAVDRAGET!) i själva verket är ännu ett ideologiskt val att ekonomiskt stötta den rika del av befolkningen som är kärnan hos högerns väljarunderlag och som har råd att anställa personal för att få livsbingot att gå ihop. Du, Gitto är lurad, och städjobb inom offentlig sektor är viktiga jobb som alltid kommer att behövas och som borde vara bättre betalda. Och många skulle väl gärna ha en städare hemma, och en massös och en trädgårdsmästare. Men det kanske skulle kännas konstigt om man tänkte efter över hur det gick ut över någon annans ekonomi, och om man såg hur det möjliggjordes genom nedskärningar i det som borde komma oss alla till del.

Själv fick jag jobbet som städare för fyra avdelningar på ett fängelse i Skåne för många år sedan. Det ansågs vara det bästa jobbet som man kunde tilldelas där, och jag fick det säkert för att jag var priviligierad och kunde tala för mig. För att reta de vidriga plitarna och för att glädja de vidriga medfångarna bonade jag golven extra ofta och jag kom snabbt upp i maximilönen på, om jag inte minns fel, 7 kronor om dagen. Jobbet var drägligt och klarades av på några timmar. Det var spännande att se vad man skulle hitta undangömt i de offentliga utrymmena. Men det är, förmodligen, en annan historia. För övrigt tror jag att min potatissallad är godare.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

  1. Förövrigt är väl inte vänstern principiellt emot skatteavdrag för hushållsnära tjänster, så länge de behovsprövas. D v s endast ges till äldre och andra som har extra behov av hjälp.

    SvaraRadera
  2. Bra K! Så sjukt trött på alla högerfjantar som inte förstår det sjuka i att subventionera överklassens lyxbehov.

    SvaraRadera