onsdag 2 januari 2008

Bekräfterätt

Nyårsaftonsmiddagen hölls enkel och kräver ingen beskrivning. Min enda ansträngning bestod i att laga en efterrätt kvällen innan. Jag ville göra Tiramisu, men Konsum hade ingen Mascarpone, så jag började fundera på Tiramisuns kusin Zuppa Inglese. Namnet Engelsk Soppa tycks ingen riktigt kunna förklara, den är vare sig vätskeformad eller särskilt engelsk. Det handlar om variationer på Savoiardikex eller sockerkaka fuktad med kaffe och sprit, täckt med vanilj- och chokladkräm i lager.

Enda bilden på monstret

Jag lagar sällan efterrätter, men det kanske jag borde göra oftare. Den reaktion som den här efterrätten orsakade har jag aldrig tidigare sett. Folk blev som tokiga. Alla ville ha mer, ingen ville dela med sig. Det låter otrevligt och nyliberalt, men det var det inte, för det handlade ju bara om en kaka. En kaka som jag hade gjort. Till slut satt en kvinna suckande och slickade formen ren. Om man vill ha bekräftelse ska man följa det här receptet och bjuda alla man känner. Är man ofrivilligt ensamstående ska man lära sig den här efterrätten och bjuda dem man vill snärja. Gillar de den inte vet man att de är psykopater.

I kväll uppdaterar jag den här texten med det exakta receptet.


Zuppa Inglese

Precis så här gick det till. 1. Gör först en vaniljkräm. 2. Gör sedan en chokladkräm. 3. Montera. Nästa gång jag gör den kommer jag att använda en och en halv sats vaniljkräm för den kunde det gott varit mer av. I så fall skulle jag använt mig av 2 vaniljstänger och 2 citroner och i övrigt allt x 1,5.

Vaniljkräm

5 dl ekologisk mjölk
1 obesprutad citron
1 vaniljstång, gärna ekologiskt odlad direktimporterad från Kerala
1 tsk flingsalt
1 dl socker
4 ekologiska äggulor
2 msk ekologiskt vetemjöl
2 msk ekologiskt smör
 1. Lägg den på längden delade vaniljstången, det yttersta gula av citronens skal, saltet och hälften av sockret i mjölken och låt långsamt sjuda under omrörning i 5 minuter.
 2. Vispa under tiden ihop äggulorna med resten av sockret och mjölet.
 3. Sila ner mjölkblandningen lite i taget under vispning ner i äggblandningen och skrapa ner fröna ur vaniljskidorna.
 4. Koka försiktigt upp blandningen tills den börjar tjocknar. (Jag förstår inte varför den inte skär sig.)
 5. Tag kastrullen från värmen och rör ner smöret.
 6. Låt svalna
Chokladkräm

En 100-gramskaka av Konsums mörka Fair Trade-choklad
En 100-gramskaka av Konsums extra mörka Fair Trade-choklad
2 dl ekologisk vispgrädde
2 msk lagom god rom (Bacardi Oro hade jag)
 1. Smält chokladen i en skål i ett vattenbad.
 2. Tillsätt vispgrädden lite i taget under omrörning.
 3. Tillsätt romen.
Montering

200 g Savoiardikex
1 dl gott kaffe
1 dl lagom god rom (Bacardi Oro hade jag)
 1. Blanda kaffe och sprit i en djup tallrik.
 2. Fukta hastigt båda sidor av en tredjedel av kexen i kaffe/sprit-blandningen och lägg dem som första lagret i en form som passar.
 3. Smeta över ett lager vaniljkräm.
 4. Skeda över choklad och bred ut.
 5. Lägg på ytterligare ett lager fuktade kex och lager av krämerna.
 6. Upprepa en gång till.
 7. Låt stå i kylen i 20 timmar.

7 kommentarer:

 1. Hmmm... jag skyddar min tiramisu med fräsningar, våld kan tas till om så krävs. Du får bjuda hem mig någongång på zuppa inglese så kan vi avgöra om vi är psykopater eller inte *gapskrattar*
  ZUppa inglese har jag faktiskt inte provat, jag har alltid tänkt på den som illgrön glass med sprit som finns på sommaren.

  SvaraRadera
 2. Efter att ha läst detta recept kan jag bara vara oändligt tacksam att jag inte har någon rom och därmed inte behöver känna mig frestad att försöka göra den här läcker-bomben (för man kan väl inte ersätta rommen med något annat och billigare, väl?)
  Hälsningar
  Amatör-Konditor

  SvaraRadera
 3. Det är vanligtvis någon likör (t.ex. Alchermes) som används i Zuppa Inglese, så det finns alternativ. Men jag garanterar inte resultatet om den görs på något annat sätt än ovan!

  SvaraRadera
 4. Jag brukar använda Likör 43 i tiramisu, det är som saft, och tiramisun går åt snabbt som fan. För att inte göra alltsammans värre (dvs öppet krig runt matbordet) så ska jag ta rom när jag provar den här.

  SvaraRadera
 5. Men Alchermes är ju det där fullständigt asäckliga rosa grejset som den som har uppfunnit borde kölhalas för... ska det vara det i "traditionell" zuppa inglese?

  SvaraRadera
 6. Den finns ofta med i recepten. Jag har aldrig druckit den! Den verkar användas mest i bakverk för den röda färgens skull.

  SvaraRadera
 7. Mmmm, det här måste jag prova snart.

  SvaraRadera